Havel nadbíhá ODS. Zbláznil se?

V obsáhlém rozhovoru v LN exprezident Havel výrazně napadl ČSSD a Klause, naopak pochválil politiku současného vedení ODS. Politické zombíí se vrací.

 

Havel se projevil jako šikovný politický hrač, který by si rád udržel politický vliv i po skončení zelených a Karla Schwarzenberga v první politické lize. Kdo mu to může nabídnout? Průzkumník Paroubek řízený Tvrdíkem a Kočkou? Do nicoty padající zbytky zelených? Nezařaditelné osobnosti, které skončí i se svými kandidátkami bflm-snk-nez-stan v červnových volbách?

 

Klaus se nedomyšleně odřízl od ODS, v úspěch své strany SSO příliš (aspoň navenek) nevěří,  a tak je nucen hledat spojence u ČSSD. Uvolněný prostor u čím dál více pragmatické (cynické) ODS dal šanci Havlovi k překvapivému nakročení směrem ke spolupráci s oslabeným Topolánkovským vedením. Ve svých vyjádřeních ukázal, že je v hájení kroků vlády v demisi ochoten zajít daleko, když se nepřímo zastal tak skandální osoby, jakou je Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká. To, že ODS postavila do čela kandidátky eurofoba Zahradila a média (MFD) podrobně referují o tisícovkách černých duší v ODS Havlovi nevadí. Podstatné je oslabit svého rivala a posílit nepřítele nepřítele.

 

Pro ODS je to složitá situace, podpora Havla může přinést některé nové voliče, zavání však i polibkem smrti. Havlova politická podpora je už mnoho let kontraproduktivní. Klausovi apologeti získali silný argument o přeměně ODS na Unii svobody. 

 

Touha po co největší osobní moci a osobní nevraživosti klíčových politických hráčů roztáčí další kolo překvapivých mocenských her a přeskupování sil před slepenými dvoj-volbami letošního roku. Bude zajímavé sledovat, které další politické zombíí (např. Zeman, Gross, Čunek) se přidají k Havlovi a nabídnou své služby některé ze stran v napjatě očekávaném říjnovém derby ČSSD x ODS.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Hamerský | pondělí 20.4.2009 12:24 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1752x