Eutanazie. Pavel pro milosrdnost. Babiš proti.

Volby: kulturní válka otevřenost proti strachu. S Pavlem souhlasí 85 procent lidí. S Babišem pouze 15 procent.

 

 

 

Právo důstojně ukončit svůj život s pomocí lékařů (lékarníků) ať již vlastní rukou formou asistovaného sebeusmrcení jako ve Švýcarsku a také dalších zemích nebo na vyžádání rukou lékaře formou aktivní eutanázie jako v Nizozemí, Belgii, od roku 2021 Španělsku, není v České republice dostupné umírajícím a trpícím.

Naprostá většina poslanců, senátorů, ministrů eutanázii odmítá. Výjimky najdeme mezi zákonodárci Pirátů (Bartoš), ANO (Procházková), nestraníky (senátor Láska).

Kandidáti na prezidenta dostali dotaz na uzákonění eutanázie vícekrát (Prima, MFD). Pro se jasně vyslovila jako první Danuše Nerudová. Později se přidali Petr Pavel, Tomáš Zima a Josef Středula. Andrej Babiš se odpovědi vyhýbal do 11.1.2023, kdy MFD odpověděl NE.

Petr Pavel jako zkušený voják ví, že k úspěchu vede nalákat nepřítele na svoje "hřiště". Na téma, kde je buď odborníkem nebo kde zastává názor podporovaný většinou voličů a jeho soupeř menšinou.

Právo na eutanázii je takovým to tématem. Téma to není snadné, ale veřejnost má již mnoho let jasno. 

Podle posledního reprezentativního průzkumu z října 2022 na tisícovce dotazovaných je pro eutanázii cca 85 % lidí. Babiš se zde odchyluje od své strategie cílení na většinu a drží se názorů ultrakonzervativců. 

Využije Petr Pavel toto citlivé téma? Bude mít dost odvahy? Držím palce.

 

 

 

Článek byl z technických důvodů posunut v čase redakcí blogu iDNES.cz 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Hamerský | pondělí 16.1.2023 8:25 | karma článku: 13,74 | přečteno: 512x