Eurokomisaře Špidlu chce nahradit Zlatuška

Třetí český eurokomisař Špidla (po jednodením Kužvartovi a přechodném Teličkovi) končí. Proč by jej měl nahradit kandidát liberálů prof. Jiří Zlatuška, děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně?

Rektorská fotka JZ
Eurokomisaře vybírají politické reprezentace v jednotlivých členských státech EU. My jsme zatím neměli příliš šťastnou ruku, všechny tři kandidáty navrhovala ČSSD. Vzpomínáte na trapas s panem „ajem very optimistik“ Kužvartem? Technokrat Telička byl vyhozen, aby se našlo místo pro ČSSD odstřeleného premiéra Špidlu. Špidla má mezi českými politiky jednu mimořádnou kvalitu, není vám za něj trapně a nemusíte se za něj stydět. Souhlasit s jeho zastaralými levičáckými názory nemusíte, ale aspoň víte, že má nějaké svoje autentické postoje. Přesto politická reprezentace ČR (Dalík, Tvrdík) neuvažuje, že by pokračoval. Nemá podporu ani své mateřské ČSSD.

Nový český eurokomisař může být vybrán více způsoby. Oficiálně jej vybere vláda. Nejpravděpodobnější je zákulisní obchod ČSSD a ODS legitimizovaný loutkovým premiérem Fischerem. Čelní představitelé (Zahradil, Kohout) státostran již pustili do médií, že by se jim zamlouval komisariát pro energetiku. První konkrétní a seriózní návrh padl včera v České televizi od lídra kandidátky Liberálové.CZ zde).

Proč to nezkusit jinak? Úspěšná budoucnost České republiky a Evropy není v energetice, automobilovém či chemickém průmyslu, ale ve vzdělání, vědě, výzkumu, moderních technologiích. Tyto oblasti mají dnes v Evropské komisi na starosti tři eurokomisaři z menších zemí Slovák, Slovinec a Holanďanka (viz seznam komisařů).

O jeden z těchto komisariátu bychom měli usilovat. Máme totiž mimořádně kvalitní a připravenou osobnost pro tyto oblasti. Prof. Jiří Zlatuška má za sebou úctyhodnou akademickou kariéru, zkušenost z různých pater politiky (senát, radnice Brna), kredit nezávislé osobnosti reprezentující jasné liberální postoje a ochotu kritizovat nešvary jak v politice, tak i v akademickém prostředí.

Nabídněme naší společné EU přátelskou tvář a kompetenci. Oslazování, entropních poťouchlostí, samolibých psychotiků a odvolávání vlády uprostřed předsednictví už bylo dost! Nenechme Evropu klanu ČSSD a ODS. Patří nám (českým, moravským, čecho-vietnamským..) Evropanům!

______________________________________________________________

Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc, 1957,
Děkan Fakulty informatiky MU Brno, radní města Brna

Osobní stránka: Zlatuska.cz

Výběr z životopisu
Jako rektor MU se věnoval zejména přípravě projektu a získání úvěru od Evropské investiční banky na stavbu Univerzitního kampusu Bohunice, který představuje největší investici do vysokého školství v ČR.
Ve své veřejné činnosti zaměřené na problematiku vysokoškolského vzdělávání propaguje rychlejší transformaci českého akademického systému na systém zaváděný v rámci budovaného Evropského prostoru vysokoškolského vzdělávání v souvislosti s tzv. Boloňskou deklarací.
Zasazuje se o rozšiřování možností vysokoškolského studia pro širší okruh uchazečů a přispěl k tomu, že Masarykova univerzita je právem považována za nejdynamičtěji se rozvíjející vysokou školu v ČR.

Ve svém veřejném působení se prof. Zlatuška věnuje podpoře dopadů vysokoškolské vzdělanosti, výzkumu a vývoje a moderních informačních technologií na společenský rozvoj, ekonomický růst a změněnou strukturu zaměstnanosti v konkurenceschopné moderní společnosti v evropském i světovém měřítku.

Autor: Milan Hamerský | úterý 19.5.2009 12:01 | karma článku: 12,83 | přečteno: 1662x