Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gorily, Pavel Bém a Velká Díra

Zítra v jednu hodinu odstartuje na Hradčanském náměstí první pražský charitativní Běh pro gorily. Kupodivu jako nejkontroverznější část této události – alespoň podle reakcí na internetu – vypadá fakt, že jako gorila číslo jedna poběží pražský primátor Pavel Bém.

Gorilák v Paříži pod Eiffelovkou - určitě zve kolemjdoucí do Prahy!Jana Hajduchová

Čekala jsem spíš námitky, že je to šaškárna, že běhat po Praze v gorilí masce může jen člověk, který to nemá v hlavě úplně v pořádku, případně že se celou akcí zesměšňuje tak vážný problém, jakým ochrana goril v přírodě nepochybně je. Ale zjevně jsem českou veřejnost podcenila – vypadá to, že smysl pro srandu nám naštěstí zůstal, i v situaci, kdy chceme pomoci velmi vážné věci.

Kupodivu tentýž smysl pro srandu zcela mizí, když se začne řešit, jestli by se Běhu pro gorily měl účastnit Bém, Paroubek, Kalousek či Liška (z humanitárních důvodů jsem vynechala Karla Schwarzenberga a z ideologických důvodů Václava Klause).  Já si myslím, že by měli běžet všichni – pěkně v první řadě. Ne snad proto, že by jim to mohlo před volbami pomoci, i když objevit se na veřejnosti navíc ve slušivém gorilím kožíšku, s maskou, chránící před létajícími vajíčky, to se vždycky počítá. Ale především proto, že pokud jde o ochranu goril (a dalších podobně ohrožených druhů), opravdu končí veškerá sranda. Můžeme se klidně dohadovat o tom, jestli je u nás lepší dělat politiku zleva nebo zprava, kolik jakých daní a poplatků přidat nebo odpustit anebo kudy postavit tu nejlepší a nejrychlejší superdálnici, a vůbec nám nedochází, že to je všechno vlastně ohromný luxus.

Jenže tam, kde se hraje o gorilí životy, luxus neznají. Nejen to, často neznají ani to, jak vypadá slušné a zabezpečené živobytí. Pražská zoo uveřejnila na facebooku upoutávku na Běh pro gorily. Pravdivou a šokující. Je to ale jen reklamní šot, a nabízí pohled z jedné strany. Ze strany špatně ozbrojených, špatně placených a osamělých strážců, stojících proti organizovaným a ozbrojeným skupinám pytláků. Strážcům lze pomoci docela snadno – vybavením, penězi.

Je tu ale ještě i další velká skupina lidí – a podle mě ta nejdůležitější. Ti, co vedle goril žijí svůj každodenní život, jsou odkázáni na minimální výnosy ze svých políček, a pokud jde o maso, velmi často i na bushmeat. Jen těžko si dovedeme představit, jak jejich život vypadá, co se odehrává v jejich hlavách, kolik starostí jim dá příprava každodenní večeře. Nikdo z nás by s nimi nechtěl měnit – ale většina z nás je schopná tyto lidi odsoudit za to, že jedí gorily.

Jenže odsuzování nic nezmění. Proti ozbrojeným a organizovaným pytlákům lze postavit ozbrojené a organizované strážce, ale co lze postavit proti chudobě, neznalosti? Tady nepomůžou zákazy, pokuty nebo vězení, skoro by se chtělo říci, že pomůže jen zázrak. Ale zázraky se dějí.

Dnes už v řadě zemí, kde žijí gorily, vyrůstají nové generace dětí. Tyto děti vědí často mnohem víc, než jejich rodiče. Učí se, jak důležitá je rovnováha v přírodě, že každý živočich má v pralese svou nezastupitelnou roli, a učí se i to, že gorily jsou skoro jako lidé. Cesta k těmto změnám nevede přes nátlak, naopak musí jít ruku v ruce s pochopením jejich situace, způsobu života, měřítek hodnot. Proto je potřeba učit děti. Jen u nich je možné opravdu změnit úhel pohledu na svět – ony se musí naučit mít gorily rádi. To je – ve srovnání s pořízením vybavení pro strážce – opravdu práce pro kouzelníky a jiné pohádkové bytosti. A nebo pro samotného Velkého Goriláka. Ano, proto toho, který promluvil k Moje, když se vydala na cestu ke Kouzelné Díře. Právě tento příběh, spolu s dalšími z pohádkových knížek o Moje, pomáhá totiž africkým dětem dívat se na gorily jinak, než jako na zdroj bílkovin.

Tyto děti jednou budou samy rozhodovat o tom, co strčí doma do hrnce, některé z nich budou třeba učit další děti, jiné budou s nasazením vlastních životů chránit ohrožená zvířata před pytláky. I v budoucnu budou potřebovat pomoc a podporu. Běh pro gorily se určitě bude konat i za deset, dvacet let. Je to totiž běh na hodně dlouhou trať. Ať už s číslem jedna poběží kdokoli, jeho účast bude stejně důležitá jako účast toho posledního s číslem nejvyšším.

I to, že si můžeme navléci gorilí masky a vyrazit do Pražských ulic, je svým způsobem luxus, tak si ho dopřejme. Za tu srandu to přece stojí. Přeji všem běžícím gorilám po celém světě dlouhý dech a pevné tlapy, ať sám Velký Gorilák hlídá vaše kroky.

    Autor: Jana Hajduchová | pátek 21.5.2010 16:54 | karma článku: 28,56 | přečteno: 4585x
    • Další články autora

    Jana Hajduchová

    Měla to spočítaný

    Seděli jsme jednoho letního podvečera na zahradě a vychutnávali si klid a pohodu, vylepšenou douškem bílého vína, když se z nedalekého křoví vynořil Barabáš. Už podle prvního tónu jeho zamňouknutí jsme poznali, že má plnou pusu. A taky že ano. Nesl si pěknou, středně velkou myš, tak akorát do kocouří tlamky.

    11.9.2012 v 18:00 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Poezie a próza

    Jana Hajduchová

    Mraky nad Savojskem

    Orchidejová sezóna už začala - před pár dny jsme se ještě klepali v zimních bundách a dnes už kvete nejméně pět druhů. Ale díky kytkám jsem málem prošvihla něco jiného. Někdy stačí málo - jen včas zvednout hlavu a podívat se nahoru.

    30.4.2012 v 14:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 622x | Diskuse| Fotoblogy

    Jana Hajduchová

    Hledá se Kenny Druhý

    Znáte tu větu... Zabili Kennyho, parchanti! Zazní téměř v každém dílu nesmrtelného seriálu South Park. V následujícím díle ale Kenny vždy vstane z mrtvých a dál nesrozumitelně huhňá ze své kapuce.

    19.10.2011 v 10:04 | Karma: 13,68 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

    Jana Hajduchová

    Jak nás Telecom ztratil a zase našel

    Před nějakou dobou proběhly tiskem informace o tom, že mezi zaměstnanci francouzského Telecomu je nepřiměřeně vysoké procento sebevražd. Telecom sice tuto informaci srdnatě popíral, my už ale víme, že jeho zaměstnanci důvod k tomu, aby si občas dobrovolně zvolili smrt, rozhodně mají. Zdůrazňuji, že tento text se celý, od začátku až do konce, zakládá na pravdě. Nic jsem nepřidala ani neubrala. Nebylo to zapotřebí.

    23.8.2011 v 20:00 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Ostatní

    Jana Hajduchová

    Čeho se to bojíte, pane prezidente?

    Nerada si dělám na cokoli názor, aniž bych to mohla vidět. A často si ho dlouho tříbím, podle informací, které mám k dispozici. Kauzu kůrovec na Šumavě sleduji prakticky od jejího začátku, a už dávno vím, že otázka nestojí kácet nebo nekácet, ale kde, jak a kdy kácet a kde naopak nekácet.

    4.8.2011 v 15:45 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1676x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
    • Nejčtenější

    Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

    29. května 2024  15:12

    Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

    „Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

    25. května 2024  12:55

    Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

    Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

    31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

    Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

    Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

    29. května 2024  13:51

    Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

    Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

    31. května 2024

    Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

    Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

    2. června 2024  9:21

    Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

    Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

    2. června 2024  8:52

    Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

    Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

    2. června 2024  7:11,  aktualizováno  8:44

    Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

    Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

    2. června 2024

    Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

    • Počet článků 16
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 1895x
    Docela obyčejná ženská, která vždycky sedí na více židlích, než na kolik je anatomicky stavěna. Jejich nohy se většinou boří do čerstvé hlíny, probublává mezi nimi potůček nebo se po nich plazí nějaká popínavá liána. Mou pozornost okamžitě přitahuje vše, co se hemží, množí, pučí, plodí a roste. V současné době žiji v Horním Savojsku, které mi pro tuto úchylku nabízí úžasné vyžití.
    V diskuzích se vyskytuji s nickem Jana_61.