Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeho se to bojíte, pane prezidente?

Nerada si dělám na cokoli názor, aniž bych to mohla vidět. A často si ho dlouho tříbím, podle informací, které mám k dispozici. Kauzu kůrovec na Šumavě sleduji prakticky od jejího začátku, a už dávno vím, že otázka nestojí kácet nebo nekácet, ale kde, jak a kdy kácet a kde naopak nekácet.

Po počátečních sporech a konfliktech se už dost dlouho zdálo, že podobně to vidí i Správa NP. Ve spolupráci s odborníky byly vymezeny bezzásahové zóny, a skoro se už zdálo, že náš největší a nejkrásnější národní park je spravován moudře a s ohledem jak na přírodu, tak na jeho obyvatele.

Bohužel nebyl ale spravován s ohledem na ekonomické zájmy dřevařských a developerských lobby. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit to, co se v NP Šumava v současné době děje.

Před dvěma dny jsem strávila řadu hodin v lokalitě Ptačího potoka u Modravy. Způsob, jakým jsou tam údajné zásahy proti kůrovci prováděny, se na první pohled naprosto neslučuje s režimem první zóny národního parku. Několik desítek metrů od informační cedule, popisující přirozenou obnovu lesa bez zásahu lidské ruky každý kolemjdoucí najde hluboké vyježděné a rozryté koleje, ohromné paseky, kde jsou zlikvidované nejen mechové porosty, ale i malé semenáčky. Les tu nebude mít šanci na obnovu bez pomoci člověka několik desetiletí. Vrchol výskytu kůrovce v této lokalitě byl před dvěma lety a od té doby se les sám léčí a obnovuje. Pokácené stromy jsou nařezány na stejně dlouhé klády, odpovídající svými rozměry nákladním autům a spousta z nich je už naskládaná na hromadách kolem cest. To vše musí nutně vést k otázkám – v jakém zájmu se toto vše děje? V zájmu ochrany přírody rozhodně ne, ta tu naopak dostává velmi na frak.

 

Likvidace národního parku není ale jediné, a podle mého názoru ani to nejhorší, co se v současné době na Šumavě děje.  Stejně jako příroda – a možná ještě víc – tu dostává těžké rány demokratická správa věcí veřejných.

 

Současný ředitel Národního parku bez skrupulí vyřadil ze hry vědeckou radu Národního parku, a poté, co se zbavil zkušených odborníků, začal rozhodovat. Ačkoli je laik, mávnutím ruky smetl se stolu koncept bezzásahových zón a dřevorubci se mohli pustit do práce. Nic jiného, než prudkou vlnu odporu, nemohl v této situaci čekat. Nejspíš jej také čekal, alespoň se to dá vytušit z reakce Správy Národního parku a policie ČR.

Strávila jsem s účastníky blokády řadu hodin. Přestože v tuto chvíli žádný spolek oficiálně blokádu neorganizuje, funguje velmi dobře. Mám pro to jediné vysvětlení. Její účastníci vědí, o co jim jde, jejich motivace vychází z jejich hlubokého vnitřního přesvědčení, že dělají správnou věc. A nejen z přesvědčení. Potkala jsem mezi nimi odborníky na ekologii lesa, studenty přírodních věd, právníky, vysokoškolské učitele... Řada z nich obětovala dovolenou, čas, peníze. Vstávají ve čtyři hodiny, aby byli na místě dřív, než dřevorubci. Denně nachodí  kolem 15 kilometrů. Opakovaně se nechávají zatýkat, vláčet po neschůdném terénu s pouty na rukou, bít. Odvážet na policejní služebnu do Kašperských Hor anebo do Sušice.

Proti nim stojí policie, která v mnoha případech při zásazích jde daleko za hranici nutného minimálního násilí. V den, kdy jsem se blokády účastnila, byli zraněni tři lidé. K tomu je třeba přidat chování dřevorubců, kterým stačí, aby kolem nich po značené cestě prošel člověk s foťákem, a pustí se do něj s vulgárními nadávkami. Zmanipulované veřejné mínění, které nesmyslně a zkratkovitě postavilo rovnítko mezi ekology a suchý les. Záměrně šířené pomluvy o placených aktivistech patří ještě k těm mírnějším metodám, horší jsou rozbitá skla u aut, vypuštěná brzdová kapalina a vyhrožování místním, kteří si troufnou aktivistům jakkoli pomoci. Za tím vším je cítit vědomí síly, převahy – a beztrestnosti.

Je těžké v krátkém blogu vykreslit celý obraz konfliktu, který nazrával několik let a vyhrotil se s nástupem pana Stránského na pozici ředitele Národního parku. Nejde v něm o těch šest tisíc stromů na Ptačím potoce, jde v něm mnohem o víc. Jde o celou Šumavu, o Národní park, ale ani to není všechno. Nikdy předtím jsem neviděla tak komplexní a brutálně dokonalou ukázku arogance moci.   O co na Šumavě – a nejen tam – doopravdy jde? Jde o to, kdo a jak bude spravovat náš stát. Skončí v rukou lobbystů a mafiánů? Rozkradou šumavské lesy stejně jako řadu dalších nenahraditelných hodnot?

Nedávno jsem četla komentář Václava Klause k šumavské blokádě – údajně se náš prezident bojí ekologických aktivistů víc než Al Kaidy.  Já jsem neviděla na Šumavě nikoho, koho by bylo třeba se bát. Potkala jsem řadu slušných lidí, zoufalých z toho, že nemají jinou možnost, jak chránit to, na čem jim velmi záleží.

Strach by naopak mohlo vyvolávat chování dřevorubců, strážců Národního parku a policie. Nemohla jsem se zbavit intuitivního pocitu, že za jejich projevy agresivity se skrývá vědomí, že za nimi stojí moc, která to vše schvaluje. Čím dál tím víc si myslím, že Česká Republika směřuje ke skryté formě policejního státu. Jestli by se něčeho měl prezident demokratické země bát, pak je to tento směr vývoje.

 

Autor: Jana Hajduchová | čtvrtek 4.8.2011 15:45 | karma článku: 26,16 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Jana Hajduchová

Měla to spočítaný

Seděli jsme jednoho letního podvečera na zahradě a vychutnávali si klid a pohodu, vylepšenou douškem bílého vína, když se z nedalekého křoví vynořil Barabáš. Už podle prvního tónu jeho zamňouknutí jsme poznali, že má plnou pusu. A taky že ano. Nesl si pěknou, středně velkou myš, tak akorát do kocouří tlamky.

11.9.2012 v 18:00 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Poezie a próza

Jana Hajduchová

Mraky nad Savojskem

Orchidejová sezóna už začala - před pár dny jsme se ještě klepali v zimních bundách a dnes už kvete nejméně pět druhů. Ale díky kytkám jsem málem prošvihla něco jiného. Někdy stačí málo - jen včas zvednout hlavu a podívat se nahoru.

30.4.2012 v 14:05 | Karma: 10,18 | Přečteno: 622x | Diskuse| Fotoblogy

Jana Hajduchová

Hledá se Kenny Druhý

Znáte tu větu... Zabili Kennyho, parchanti! Zazní téměř v každém dílu nesmrtelného seriálu South Park. V následujícím díle ale Kenny vždy vstane z mrtvých a dál nesrozumitelně huhňá ze své kapuce.

19.10.2011 v 10:04 | Karma: 13,68 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Jana Hajduchová

Jak nás Telecom ztratil a zase našel

Před nějakou dobou proběhly tiskem informace o tom, že mezi zaměstnanci francouzského Telecomu je nepřiměřeně vysoké procento sebevražd. Telecom sice tuto informaci srdnatě popíral, my už ale víme, že jeho zaměstnanci důvod k tomu, aby si občas dobrovolně zvolili smrt, rozhodně mají. Zdůrazňuji, že tento text se celý, od začátku až do konce, zakládá na pravdě. Nic jsem nepřidala ani neubrala. Nebylo to zapotřebí.

23.8.2011 v 20:00 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Ostatní

Jana Hajduchová

Poklady alpských luk II

Už to začalo, už to kvete! Tyto fotografie sice nejsou ještě letošní, ale některé druhy už jsem letos načapala. I díky tomu, že v Jurských Alpách letos nebyl skoro žádný sníh, takže šafrány vystrkovaly hlavičky velmi brzy.

22.3.2011 v 20:15 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1895x
Docela obyčejná ženská, která vždycky sedí na více židlích, než na kolik je anatomicky stavěna. Jejich nohy se většinou boří do čerstvé hlíny, probublává mezi nimi potůček nebo se po nich plazí nějaká popínavá liána. Mou pozornost okamžitě přitahuje vše, co se hemží, množí, pučí, plodí a roste. V současné době žiji v Horním Savojsku, které mi pro tuto úchylku nabízí úžasné vyžití.
V diskuzích se vyskytuji s nickem Jana_61.