Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mámu nevrátíš…

Ráno mi, cestou do práce, tekly slzy, neboť jsem vzpomínala na stejný den před rokem. Štěstí, že spolucestující četli 24 či Metro... a neviděli mě.  

Před rokem totiž slavila své poslední narozeniny naše máma, už těžce nemocná, zdeformovaná užívanými kortikoidy. Začala marodit na jaře, nejdřív jí přestal  sloužit ukazováček a palec na pravé ruce, tak jí doktor píchal B12; jakmile přestal fungovat prostředníček, tak ji poslal do nemocnice, kde po čtrnácti dnech diagnostikovali příčinu pocházející z metastáze na mozku a neléčitelného nádoru na plicích. Ještě absolvovala Gama nůž, odkud se vrátila plná naděje a energie. Nicméně, na oslavu svých posledních, jubilejních narozenin, zvala známé a příbuzné slovy: „Přijďte určitě, bude to naposledy.“   

Sešlo se nás dvacet, jedli jsme, pili, prohlíželi staré fotky, a vzpomínali. Maminka byla středem pozornosti; pokolikáté asi ve svém skromném životě? Jako drtivá většina českých matek své generace žila jen pro druhé a skrze ně. Co pro mě znamenala, jsem si v plné míře uvědomila až poté, co umřela. Za života byla stejnou samozřejmostí jako vzduch či světlo. A najednou tu nebyla, zůstalo prázdno, jen vzpomínky na její vítání ve dveřích, připravenou, voňavou postel, a zájem o to, co si dáme dobrého? Celý život jsem hodnotila a kritizovala její zálibu v knedlících, kynutých buchtách a koláčích, teď jsem v nich našla zalíbení, neboť se mi pojí s mámou. Za jejího života jsem měla vytrvalou potřebu se vymezovat, zajišťovat si nezávislost a udržovat v dostatečném odstupu dávno přestřiženou pupeční šňůru. V mládí jsem záviděla kamarádkám, jejichž maminky za nimi běhaly se starostí o to, že mají zmačkanou sukni. Já odcházela na rande a cestou vybírala zapomenuté špendlíky z narychlo střiženého a ušitého modelu. 

Vynikala zvláštním darem žít přítomností, nebabrala se nikdy v minulosti, nikdy si nestěžovala na těžký život, či  osud, ačkoliv nás vychovávala sama. Když mě byly čtyři roky, tak se rozvedla, a když byl sestře rok, tak ovdověla. Živila nás prací na tři směny ve škodovce, v prádelně; pracovala jako účetní, prodavačka, hospodská, jeřábnice na stavebním jeřábu...  Byla sečtělá, knihovník z místní knihovny pro ni měl vždy připravené knižní novinky; s překvapením jsem při návštěvách objevovala, co všechno čte. Kdyby se udělovala cena za množství přečtených knih, a troufnu si říci i kvalitu, tak by zaručeně vyhrála.

Nám, jako dětem dopřávala maximum podnětů; ať už  tím, že jsme se často stěhovali a měnili prostředí a s ním i společenství, tak tím, že dveře našeho domova byly vždy otevřené návštěvám kamarádek, příbuzných a známých ze všech koutů republiky. Její pedagogický talent jsem ocenila poté, co jsem s odstupem pozorovala klid a rozvahu, s jakou „hlídala“ mé děti, svá vnoučata.  Uměla přesně odhadnout, kdy motivovat zájem a činorodost, kdy ponechat dětem maximum svobody a nezahlcovat podněty, přičemž to její ponechání v „péči ulice“ rozvíjelo značnou tvořivost a představivost.  

Umřela dva měsíce po oslavě narozenin. Pochovali jsme ji na venkovském hřbitůvku v Týnci u Klatov, odkud pocházela, a ze kterého je krásný výhled na Klenovou a Šumavu. Bylo po Dušičkách, všude upraveno, plno květin, my se sešli a loučili ve stejném počtu jako o narozeninách. Ve vesnické hospůdce jsme si poté dali na její počest vepřo-knedlo-zelo, k tomu z reproduktoru zpívala Eva Olmerová:  „Mámu nevrátíš tam, kdes ji vzal, mámu, která věří, žes budoucí král…“   

Autor: Marie Haisová | pátek 22.8.2008 18:53 | karma článku: 25,41 | přečteno: 1768x
  • Další články autora

Marie Haisová

Akademie 3. věku na ZUŠ

V loňském roce zahájilo šest pražských ZUŠ (Základních uměleckých škol) pilotní projekt uměleckého vzdělávání lidí v seniorském věku. Mohou si zde rozvíjet hudební, výtvarné, divadelní či taneční dovednosti.

20.2.2016 v 10:06 | Karma: 12,67 | Přečteno: 571x | Diskuse| Kultura

Marie Haisová

Bilderberg – Kdo tahá za nitky moci

V souvislosti s uprchlickou krizí a teroristickými útoky se nabízí otázka, zda je vše tak, jak předkládají média? Vystihují skutečnou podstatu problému a nezavdávají podněty k dohadům, že vše může být jinak?

20.12.2015 v 9:15 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1849x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Státní zmatek

Říkala mi paní, která se přijela až z Tachovska podívat na dílo sezóny zapůjčené Museem Nacional del Prado v Madridu, že se nemohla dostat na Hradčanské náměstí, neboť bylo ohrazené, střežené policií a obklopené davy lidí.

29.10.2015 v 9:45 | Karma: 11,80 | Přečteno: 396x | Diskuse| Politika

Marie Haisová

Je těžba uhlí potřeba, nebo je potřeba těžit?

Současné trendy směřují k uvědomění si, že nejefektivnější energií je ušetřená energie, což jde proti duchu konzumní společnosti měřící svůj úspěch růstem spotřeby.

17.10.2015 v 10:57 | Karma: 11,50 | Přečteno: 211x | Diskuse| Občanské aktivity

Marie Haisová

Nepořádek u Hostivařské přehrady

Na cestě podél Hostivařské přehrady, kudy vede i cyklostezka, jsou od hráze do Petrovic přetékající koše odpadu, který nikdo neodváží, přestože se tam v těchto vedrech koupe plno lidí. Píšu na různá místa, snad to bude mít smysl.

9.8.2015 v 16:53 | Karma: 15,60 | Přečteno: 514x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 224
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1701x
Píši o tom, s čím se setkávám, o čem si myslím, že by bylo dobré dobré zveřejnit a mohlo zajímat i ostatní.

Více o mně je na: www.mariehaisova.webnode.cz