Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I-Dnes kope za nácky

A nejen ona. My v médiích totiž potřebujeme především přežít a odtáhnout vás co nejhalasnějším (anebo nejvykřičenějším?) způsobem od toho vašeho věčného ponoru do sociálních sítí, které vás ulovily natolik, že nám slábnou kšefty i sledovanost „železných“ koláčů.

Rád bych maličko upřesnil, že  postupuji naprosto stejně. I já vás v titulku podvedl. Neonacistům totiž říkám pro jejich poplašené kmitání v akváriu života „neonky“, takže  pokud jsem si dovolil prohlásit (a za tím ovšem stojím!!), že  i-Dnes  kope za nácky, nebudiž řečeno, že neonacistům fandí.  Ona kope za nacpané nácky (teřichy, pupíky, panděra) svá a i vaše.

Příklad nejčerstvější: … To se vám zase tuhle strhla mela, když si v Jerušalajmu a taky v Bnej Barak  (kus Tel Avivu) všichni ti  krapánek ultra-ortodoxní junáci vjeli do vlasů se státem Izrael. Vlastně spíš do uší a do kamer, protože všech těch sto  a dalších dvacet tisíc duší mělo do jednoho muže šikézní klobouky, zatímco  ten hodně podivný a přitom pozoruhodný stát je už , chudáček,  maličko připlešlej, ačkoli  je mu teprve něco přes šedesátku … Super sousto pro ucpání nácků!! Je to fotogenické, je to kuriozní, to se bude pohodlně číst a dobře prodávat. Navíc před týdnem se střílelo na palubě výletního parníčku s moukou, takže se nám čtenář lehce zorientuje. Dokonalá služba! – Jenomže komu? No teřichu.

A tak díky marketingově protřelým žurnálistům (on je totiž zatracený  rozdíl mezi žurnálem a žurnalistickou) už víme, že se charedim údajně (a dost možná fakt) chovají přezíravě vůči holčičkám z jiného rodinného podhoubí (jako bychom to nedělali i tady doma vůči holčičkám vietnamským, ukrajinským, cikánským a katolickým), už jsme si spočítali, že takových nějakých 120 tisíc lidských bytostí jsou ortodoxní magoři.  Což je ovšem zásadní chyba, protože jak  a odkud víme, že jsou to vážně magoři? To jediné pozoruhodné, na co se v domácím měřítku sotva zmůžeme, je skutečnost, že  přes noc přišlo na společné rande 120 tisíc lidí, aby  médiím a svému státu zcela mimo volební kampaň a mimo ta nedostačující dvě odpoledne vyhrazená na čtyři kroužky řekli: „Vole neblbni!“.  Víme (ovšem díky googlení nikoli díky i-Dnes), že rodiče dostali možnost, buď poslechnout stát anebo ho poslechnout násilím (nejinak je tomu u nás s očkováním mimin, podporou  domácích porodů, foto-voltaikou a v neposlední řadě zpoplatněným stavebním spořením) ale to, co bychom měli vědět  v první řadě  je  základní klíč k tomu poměrně mohutnému davu klobouků.

Protože pokud někdo zpěvavě vykřikuje : Adonaj, hu ha-Elokim (tj. BigBoss a jakési vesmírné principy mají vždy a za všech okolností převahu nad státně-politickými ochmatikami a nezřídka dokonce i vyjebávkami) – anebo Adonaj melech, Adonaj malach we-jimloch le-olam (Což lze přeložit : Pamatuj si, že když máš pocit, že silný tlačí na silného, žádné nervy – furt je tu ještě něco silnějšího, co to nakonec srovná do lati – nějak určitě, i když netušíme jak, včetně o tu ropnou skvrnu v zálivu) anebo „Náckové (rozuměj diktátoři) nejsme my, ale stát – jde jen o to v jak rozumné a jak pro-člověky-nastavené míře svůj diktát uplatňuje“ – pak má  ten křikloun samozřejmě pravdu. Jde jen o to, jestli si ji  náhodou šikovně nemodifikoval k obrazu svému a pro záležitosti, které se fundamentálnímu obsahu těch výkřiků vlastně vymykají.

Abych mohl posoudit, jak velcí pošukové ti tzv. charedim, slonimští chasidé a další týpci (to máte jako s těmi echt-neonkami. Jakmile někde zorganizují nějaký ten riot/ strkanici přidá se i valník hooligans, prostě pro atrakci samu..) jsou a abych je mohl někde uvnitř nějak zhodotit a případně odsoudit, potřebuji znát, jak je nastavená forma tamního státního teroru. Co je v „manželské smlouvě“ mezi státem Izrael a dotyčnými rodiči (a pro stát pochopitelně voliči)?

Neposíláš děti do školy? To je ale možno klasifikovat podle paragrafu xy … A záleží na tobě, jak si vybereš. (Jako my při očkování vakcínou proti neexistující ptačí chřipce.) Pak ale, pochopitelně, nekřič a neposkakuj.  Chováš se diskriminačně vůči jinorodým? Tak za to bys měl všude na světě frčet za katr na dýl než než na pár týdnů…  Máš pocit, že ti náš stát přistřihuje křidýlka tvého pohledu na svět? No tak s tím se musíš nějak vyrovnat. Anebo pro to udělat víc, než jenom demošku se solidní návštěvností. (Vůbec poslední dobou furt jen demonstrujeme, což je – z kořenu toho slova vzato – vlastně jen  předvádění. Abychom se nakonec jenom „nepředváděli“) … Je pravda někde uprostřed? Určitě – ale  právě proto je zapotřebí , domnívám se, tuto skutečnost přinejmenším naskicovat. A teprve potom má materiál na web-portálu nějakou „vesmíro-tvornou“ hodnotu.  Protože 120 tisíc lidí, kterým o něco jde,  je zajímavých hlavně tím, že jim asi o něco jde.  Jestliže si „zpravodaj“ vůbec nedá tu práci, aby právě to „něco“ pojmenoval, pak se ale celý (naštěstí jen virtuálně) popsaný kus novin stává informaci plevelnou: „V Jeruzalémě se sešli lidi a nebylo jich málo!“ --  Taky zpráva, ale s jakou výpovědní hodnotou? Jenomže dost možná právě o tyhle hodnoty vůbec nekráčí.  A BTW – popozítří to už bude beztak jenom o tom, že v Jeruzalémě se sešli lidi a nebylo jich málo! …

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Achab Haidler | pátek 18.6.2010 15:01 | karma článku: 15,12 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,62 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 580x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy