Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hejbni sebou hovado (Lamed)

Něco málo ze symboliky hebrejštiny. Ohutnejte. Podle proroků je tóra k jídlu a je prej nakonec sladká

 

Krásný je ten znak pro LAMED.  Kočující semité tímto způsobem kreslili do písku značku pro škrabku a bodlo na dobytek. My, co chodíme pro hovězí do supermarketu a o krávě víme jen tolik, že je to to červené a mokré  pod igelitem na plastovém tácku  s čárkovým kódem, si už musíme jenom  představovat.  Zaprvé to, že dobytče má možná zadek celej od bláta anebo že ho poštípali komáři, a že si někdy nejen osel ale i vůl dokážou postavit hlavu. Přitom tlupa musí táhnout dál… Zadruhé  si zkusme ve tvaru znaku lamed  představit cosi jako halapartnu. Tedy „nahoře“ je takové bodlo na popichování dobytčete, ale zbytek  ( to směrem doprava vypuklé bříško)  tvoří  jakoby cosi jako  škrabku.  Na to bláto, na ty nánosy a na ty bolesti. Dobrej hospodář tedy o dobytče taky pečuje. Lamedem. Tedy symbolicky „limudem“ (studiem).  Poznání odstraňuje nánosy bláta, léčí vředy a štípace, ale někdy je potřeba dobytče (studenta) maličko popíchnout, jinak se stádce nikam nedostane.

 

Mekubalim (kabalisté)  tlumočí tvar znaku  lamed ještě jiným obrazem. Píšu-li „ještě jiným“ , chci jen podtrhnout, že nepopírají ten první symbolický význam.  Waw už známe, to je symbol cesty a taky člověka. Podíváte-li se na lamed jinými  brýlemi, je to človíček stojící na rozhledně. Na věži poznání. Na opevněné ne-jehovistické stážné věži , na tzv. Migdal oz (Mocné baště poznání). Číselně je lamed třicítka. Jakoby řádově vyšší trojka – gimel – golem. Kruh se uzavírá. Z tvora hovadného udělá tvora na rozhledně (nebo chcete-li člověka s rozhledem) limud. Studium.

 

Nicméně, jak sami dobře víte a rádi zdůrazňujete, všechno souvisí se vším. Nedávno jsem měl příležitost prožít nádherné setkání se studenty pražské teologie. Fakulty, o které oni sami v laskavé nadsázce  říkali, že je to „Fakulta pro ztrátu víry“. 

Každý mluvíme zejména o tom, čím se zrovna uskutečňujeme, neboť uskutečňování (seberealizace) to je Bůh v nás.  Řezník tedy mluví o fotbale, skopovým a Bobošíkové,  starý semitský kočovník tvoří svoji abecedu obrázky ze života nomádů a teologové hovoří o teologii. Řeč se stočila i na víru. A především na nejrůznější „vy-lamedované“ (tedy učené) teorie o jejím smyslu. Jak si víru obhájit, zachovat a udržet.  Naslouchám pozorně a mám najednou pocit, že jsem v pitevně.

Na studeném mramorovém nebo nerezovém stole leží – podobně  jako v akčním krimi-seriálu -  údajný korpus Boha, a okolo studující a přesto již studované bytosti provádějí  jeho pitvu. Kočovník ve mně se nestačí divit. K čemu je limud,  hledáme-li smysl a potřebujeme-li si  obhájit, zachovat a udržet něco, co neexistuje?  Proč komplikovaně dokazovat, že to, co tedy NEEXISTUJE , je vlastně dar? K čemu  všecko to „na-limudované“ poznání, pokud si prvotním popíchnutím bodla lamedu, anebo nějakým jiným zásahem  „Ne-náhody“ nestihnu uvědomit, že  na teologii a na způsobu víry přece vůbec nezáleží! Že jde spíš o  to, jak svůj vztah anebo „ne-vztah“ k tomu, co na pitevním stole leží, prožívám  ?!

 

Kočovník ve mně si sedl do koutku pitevny a ejhle. Ještě tam zbylo něco málo z původního písku, kterým se brodil Abraham. Onen  symbol  neboli praotec  všech, co víru nijak zvlášť neřešili. Všech, co na to šli přes věrnost. Věrnost čemu?  Principům vesmíru, které okecat nejde a k nimž (vedle nezabiješ  člověka a neutrápíš pokud možno ani svoje kotě)  patří i to, že Bůh je mezi náma a v nás. Je v nás možná právě  v tom titěrném puzení po uskutečnění (seberealizaci).  Popadl jsem jakýsi ztupený skalpel a začal do toho písku čmárat.  Učení, limud, lamed, --  smysl, podstata, bejt, ---  smysl učení, lamed bejt.   Lamed a bejt psáno takhle לב  tj. učím se, abych poznal smysl (vesmíru, nikoli víry)  znamená to v hebrejštině  srdce. Psáno ale takhle   בל (tj. podstatné je se učit, učení je to podstatné…) – znamená to ve Svatém jazyce jen  zmatek  (bilbul),  Babel a zbytečnost (bal tašchit).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Achab Haidler | úterý 20.5.2008 12:00 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Jaroslav Achab Haidler

Trafikantův dotaz

Vážený pane purkmistře a páni konšelé města Děčína. Zbývá ještě týden do uzávěrky výběrového řízení na vpravdě velice lákavou trafiku, jejímiž jste podle svého pošetilého názoru „majiteli“ nikoli správci.

22.5.2019 v 15:12 | Karma: 25,62 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma: 12,93 | Přečteno: 539x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Test jak víno

Jak víno průzračný, jak víno potřebný a jak víno opojný. Test odpovědnosti za mandát a test legitimity mandátu...

12.5.2016 v 22:14 | Karma: 14,38 | Přečteno: 580x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Achab Haidler

Zrady zvon

Ve velikém vesmíru je jedno docela maličké Město bílých límečků. Řízené dlouhá léta Modrými a Pomerančem. Jinak se to v něm koalí všechno úplně stejně, jako všude na světě. Nic nového pod sluncem.

11.5.2016 v 1:49 | Karma: 22,26 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ústí nad Labem

Jaroslav Achab Haidler

Legrační nebo nebezpečný ?

Zhruba osmačtyřicet hodin poté, co ODSka volí a politicky korektně také gratuluje a tleská komunistickému mini-pohlavárovi, kterého sama navrhla , se Radim Holeček ozývá do tisku a vlastně hlavně pro tisk,

24.2.2016 v 23:54 | Karma: 17,38 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:43

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1689x
Poznáme se asi hlavně podle toho, co za náma zůstane. Moji koně : divadlo, překlad, jidiškajt, hebrejština a krásný židovský hřbitovy