Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moje učitelská zkušenost z PORGu

Pořád se píše o tom, jak nejrůznější lidé  podprůměrní a nedodržující  normy chování mají mít výhody a požitky téměř stejné jako ti nadprůměrní a dodržující. Já si myslím, že by se to mělo občas vyvážit.

Rovnost lidí před zákonem je přece o tom, že kdo je pětkrát schopnější než jiný a zároveň třikrát lépe dodržuje normy právní i mravní, tedy všeobecnou férovost, tak by měl mít tomu přiměřeně násobně více úcty, důvěry, peněz... Nelze přece jednomu dát za jednotku jeho užitku určitou odměnu a druhému menší odměnu jen proto, že ten druhý těch jednotek splnil mnohem více. Rovnost je rovnost.

A když vás nepřesvědčí mravní apel, tak snad ten čistě pragmatický: Je velkou výhodou pro celé obyvatelstvo, když reálná elita (ne ta mafiánská, ale reálná) se má jako v pohádce. Když má všechny předpoklady pro další osobní rozvoj. Pak většinou ta elita do vysokého věku kreativně dře v takových oblastech, že z toho mají automaticky prospěch všichni ostatní...

Výborné podmínky pro rozvoj nadprůměrné mládeže jsem zaregistroval  na gymnáziu PORG, kde jsem měl nedávno možnost učit na horském soustředění celou pražskou kvartu i kvintu. Studenti nejsou žádní mazánci, jsou si jistě vědomi svých práv. Ale – a to je podstatné – stejně silně i svých povinností.

Ač ve věku pubertálním nebo těsně po, mají většinou v hlavě srovnanou svou životní a profesní perspektivu nadlouho dopředu. V hodinách se úžasně snaží. Při jakékoliv soutěži se rvou o vítězství jako o život, ale přitom se dokážou vzájemně povzbudit a zatleskat i svému soupeři.

Odejít během vyučování na toaletu má jistě každý nárok, nicméně každý se učitele slušně dovolí. Občasná pochopitelná živost v reakcích některých z nich je prvním upozorněním spolehlivě utlumena.

Talent vidíte studentům ve tvářích. Když jsem je tak pozoroval, ve třídě i třeba při sportu, mihlo se mi myslí srovnání například s tvářemi z dávných letních soustředění nejlepších matematických a fyzikálních talentů celé země, které jsem zažíval coby student každé gymnazijní prázdniny. Nebo se mi mihly vzpomínkou tváře těch nejúspěšnějších mladých lidí při různých uměleckých nebo jiných vědomostních soutěžích.

V ukázněné frontě na snídani mluvily dvě studentky přede mnou spolu pouze anglicky. Where are you from, zajímal jsem se. No přece z Prahy, Češky, ale my si tak jen co nejvíce procvičujeme angličtinu.

Už sbalený jsem si nesl věci do auta, a cestou přes loučku jsem křížil cestu třem studentkám. Ahoj paní docentko a paní profesorky, prohodil jsem. Děkujeme, uchichtly se ony tři – spíše vážně a vděčně než pubertálně. Prostě jsem je v tuto chvíli už v duchu viděl někde na super klinice, prestižní univerzitní katedře, v diplomatických službách či na obdobném prestižním postu. Jen aby se neotrávily z naší provinční malosti a závistivosti a zůstaly aspoň zčásti v barvách naší země...

No – cítil jsem se tam velice dobře, i mezi milými a přátelsky přirozenými kolegy učiteli a instruktory.

 

 

Se zveřejňováním fotek studentů na internetu to není  právně tak jednoduché, tak se omezím jen na vyobrazení sebe sama (ten nejtlustší ze všech - při pátravém kontrolním pohledu po třídě) plus mých dvou bezva asistentů. Mého syna Honzu (ve vínovém svetru) asi neznáte, ale mého úspěšného rekordního absolventa kurzu rychlého čtení z roku 1987 a nynějšího šéfa správní rady gymnázia Martina Romana nejspíše ano. (Jan Gruber a Martin Roman = ti dva štíhlejší). Při padesáti studentech ve třídě nejsou asistenti rozhodně jen na ozdobu.

Autor: David Gruber | středa 21.10.2015 13:05 | karma článku: 45,01 | přečteno: 7527x
  • Další články autora

David Gruber

Ach, to naše školství…

Kdesi jsem četl, že současné MŠMT by se mělo přejmenovat na Ministerstvo pro cestu k všeobecné nevzdělanosti. Já bych tak drsně a jednoznačně kritický nebyl. Ale že by nebylo mnohé co zlepšovat, to se jistě říci nedá.

1.9.2020 v 10:47 | Karma: 24,33 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Zlotřilý politik sází na lidskou hloupost

A dělá ze svého hlediska dobře, protože toto mu přináší nejjistější a nejlepší výsledky. Vysokou volitelnost, moc, jeho vlastní pracky na přerozdělovaných miliardách... Protože platí rýmovačka (havlíčkovského typu) o hlupácích:

11.8.2020 v 12:16 | Karma: 32,69 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Jak nejlépe vybřednout z covidové hospodářské krize? Postavit centrální komunikační port

Obří letiště. A od něj paprskovitě železniční rychlodráhy – tak aby se jimi člověk pohodlně dostal i do nejvzdálenějšího koutu země nanejvýš za dvě hodiny. Jde ovšem o zemi mnohem rozlehlejší, než je Česká republika. Konkrétně...

25.7.2020 v 17:09 | Karma: 29,15 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Proč je žena svým partnerem podváděna tím spíše, čím je (ona) krásnější?

Řeklo by se – logicky – spíše toto: Čím je žena krásnější, upravenější, elegantnější, přitažlivější, tím méně má v ostatních ženách konkurence. A tím více si může být jistá věrností svého partnera. Proč je často opak pravdou?

21.7.2020 v 13:32 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Na samém vrcholu Zlínského kraje

Víte, kde a v jaké nadmořské výšce se nachází nejvyšší bod Zlínského kraje? Tam jsem se vypravil. Více informací zde v článku. A také další fotky moc pěkných objektů...

9.7.2020 v 12:19 | Karma: 26,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik