Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fake news – už jste si udělali kvíz?

Je velmi užitečné pro člověka rozeznat pravdu a lež. Podle mimoslovních projevů člověka i podle těch slovních, textových. A rozeznat názor od faktu či fakty podepřeného argumentu. Odkaz na zajímavý test a pár úvah naleznete dále.

Zkuste si třeba po prolinku zatím jen dvě, tři z deseti otázek, ať nepřerušujete hned úvodem čtení tohoto blogu na příliš dlouho. Kvíz je zde: https://www.idnes.cz/zpravy/poznate-fake-news.Q181105_172109_zpravodaj_lre

Udělat jej celý zabere totiž trochu více času a přemýšlení. Mně to trvalo na stoprocentní úspěšnost téměř pět minut. Ale jsem zvyklý, sleduji politickou situaci  a zabývám se tímto tématem mnoho let.

Test mi připadá docela slušný – na to, že výroky o společnosti, politice, o jiných humnitních oblastech nelze stoprocentně poměřovat exaktním pravítkem matematiky. A na to, že sice silný hnidopich i zde nalezne vždy nějaká „ale“ – nicméně pokud jsou taková „ale“ i zde, tak jsou malá a velmi únosná.

Sám vím, jak je náročné vytvořit správnou sadu otázek po textovém testu na čtenářský výkon (rychlost, chápavost, vystižení podstaty) v kurzu rychločtení. Tak, aby při nabídce více variant a pokynu k zaškrtnutí právě jediné byla ta jediná jednoznačně správná (nejsprávnější) a ty ostatní měly vždy oproti textové pravdě či textovému tvrzení jednoznačnou závadu, jednoznačný „háček“, kvůli kterému správné být prostě nemohou.

Existuje řada dalších vyhodnocování obsahové stránky čtenářského výkonu. Kromě výše popsaného výběru z variant též používám systém TFN, tedy „true, false, not available“. Po kratším textu novinového nebo časopiseckého typu čte žák postupně deset výroků, deset oznamovacích vět – a u každé má přidělit jedno písmeno: T v případě, že výrok je vzhledem k textu článku pravdivý (= true), F v případě, že výrok je vzhledem k textu článku nepravdivý (= false) a N v případě, že o pravdivosti výroku vzhledem k textu článku nelze rozhodnout = rozhodnutí není k dispozici = not available).

Klíčové zde je ono vzhledem k článku. Pokud by po textu následný výrok zněl 1 + 1 = 2, lze si představit všechny tři varianty. Variantu T, když to v článku uvedeno je. Variantu F, když článek je například o počítání ve dvojkové soustavě a uvádí pro tuto soustavu správně, že 1 + 1 = 10. (Sakryš, doufám, že zde humanitně ladění čtenáři neztrácejí dech a pozornost… a slibuji, že složitěji v matematice zde nepůjdu.) A konečně i variantu N, kdyby o takovém součtu v článku nebyla ani zmínka.

Markéta Šichtařová si nedávno tohoto textu na  rozpoznávání  fake news také všimla, a to zde: https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=733795

Markéta tento test silně napadá – svým typickým vášnivě kritickým tónem. Tónem, kterého si většinově vážím a většinově jej oceňuji. (Mimochodem, teď si uvědomuji - u žádného Markétina blogu si nevzpomínám, že by něco celkově idylicky bezvýhradně chválila, i když k pochválení je kolem nás leccos.)

Něco mne však tentokrát v Markétiných řádcích trochu zarazilo; posuďte sami, kousek z nich ocituji, citát je kurzívou a začíná tím, jak Markéta přejímá z kvízu otázku č. 10 - to je v citátu z jejího blogu tučně. Poté ji sama kriticky komentuje - to je v citátu z jejího blogu netučným písmem:

---------------

Zadání: „Přečtěte si následující výrok a rozhodněte, jestli je pravdivý, nebo ne.“

Výrok: Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v roce 2014 prohlásil, že když lidé hlasovali v referendu o přistoupení ČR k EU, byla povinnost přijmout euro součástí otázky. ANO / NE.

A mluvil tedy pravdu? Přesné znění otázky v referendu bylo následující: „Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?“ Na hlasovacím lístku nebylo o euru ani slovo. Matematická výroková by tedy velela odpovědět „ANO – Bartošův výrok byl pravdivý“.

Jaké to však překvápko, když tvůrci testu chtějí slyšet odpověď přesně opačnou: „NE – Bartošův výrok pravdivý nebyl. Šlo o fake news.

---------------

Konec citátu z Markétina blogu. Já jsem na rozdíl od ní přesvědčen, že matematická výroková logika by tedy velela odpovědět NE. Že když na hlasovacím lístku nebylo o euru ani slovo, když tedy slova o euru nebyla součástí otázky, tak prostě Ivan Bartoš nemluvil pravdu.

Kdyby slova o euru byla součástí otázky, tak to, co Bartoš prohlásil, je pravdivé. Když ovšem slova o euru nebyla součástí otázky, tak to, co Bartoš prohlásil, pravdivé není.

Správné to není u výkladu Šichtařové, ale správné to je u klíče ke kvízu o fake news. Kvíz není tedy zase tak úplně blbý. (I když má jiné nedostatky – možná podle mne někde podprahově vychovává k tomu „jedinému správnému“ kavárenskému názoru…)

 

Markéta Šichtařová je prostě v tom svém typickém rozohnění se také i rychlá – jak do plození dětí, tak do napsaného úsudku. Rychlost je fajn, ale občas se něco přehlédne. A proto musí zaskočit rozvážnost seniora Davida.

Jinak – že všem fake news kolem nás může být dávno odzvoněno, to decentně připomínám zde:

https://konopa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=687533

Snad by stačilo přečíst tuto recenzi v hlavním zpravodajství všech našich nejsledovanějších televizí – a byl by s manipulacemi jednou provždy svatý klid. A znovu dodávám, pokud je to řešení komplexně a multimetodicky v jedné jediné knize a nikde jinde, tak info o ní není žádná reklama, ale obecná zajímavost.

Ale lidé žijí v bublinách a nevidí, co je kolem nich, i když to něco kolem nich často úžasně řeší jejich zdánlivě neřešitelný problém.

A proto je třeba ty bubliny neustále zkoušet propichovat, aby zavál čerstvý vánek. Díky blogu idnes to aspoň trochu jde.

Autor: David Gruber | pátek 1.11.2019 16:54 | karma článku: 27,18 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

David Gruber

Prymula s Faltýnkem v restauraci – jako na zavolanou

Aféra o kázání vody a pití vína je venku od dnešního rána. Tedy – v Blesku, na idnesu a mnohde jinde. Já jsem však o ní psal zdejší blogový článek už včera navečer.

23.10.2020 v 11:17 | Karma: 22,41 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Pandemie a naše společnost - jako oheň a voda

Společnost rozklížená, v níž příliš velká část obyvatel nectí demokratické principy a místo respektování společně přijatých oficiálních pravidel hájí jen své sobecké zájmy, nemůže náročné výzvy nikdy dobře zvládnout. Ani pandemii.

22.10.2020 v 18:06 | Karma: 19,41 | Přečteno: 549x | Diskuse| Osobní

David Gruber

Milí žáci, čtenáři, přátelé,

děkuji touto cestou za vaše gratulace k mým poněkud skandálně vysokým kulatým narozeninám. Žádné omezení kvůli věku necítím, mohu fungovat a pomáhat vám stále se stejnou vervou; a obsahově stále lépe díky rostoucí zkušenosti.

22.10.2020 v 16:04 | Karma: 19,26 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Host není zásobování!

Jedno z nejkrásnějších rekreačních zařízení v jednom z nejkrásnějších koutů naší země má pár podstatných vad na kráse. Ty vady mají hlubší přesah – a souvisí s naší dobou nedodržování pravidel více, než se zdá.

17.9.2020 v 14:29 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1212x | Diskuse| Ostatní

David Gruber

Tělesné tresty ve školách?

Dnes věc nepředstavitelná. Ale hodně lidí pamatuje, že byly. A fungovaly, vychovaly generace slušných pracovitých lidí. Zvyklých, že pravidla se dodržují, jinak to bude moc nepříjemné. Zavzpomínejte se mnou.

2.9.2020 v 11:18 | Karma: 35,76 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 332
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2334x
Zakladatel oboru "techniky duševní práce" neboli "beneopedie"(1984), který zahrnuje mj. všechny soft skills vyšší generace a témata rozvoje osobnosti. Zakladatel profese nezávislého lektora, konzultanta, kouče v naší zemi (1986). Autor více než 55 klasických papírových knih, jichž se jen na českém a slovenském trhu prodalo přes milion a sto tisíc výtisků. Autor a moderátor čtyř televizních vzdělávacích seriálů. Autor řady e-knih a audioknih.

viz též www.gruber.cz

 

Seznam rubrik