Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbytky (z) léta (201-203)

A léto jsme profrčeli ani nevím jak. Nejdelší prázdniny mého života jsou za mnou. Škola volá. Prázdniny to byly vskutku nabité, ale já musím říct, že se do té školy letos opravdu těším. Nové prostředí, nové předměty, noví lidé. Kdo by se netěšil. Vzhůru do Suchdola, vstříc novým zážitkům.

Tady je pár receptů z léta, z chvil prolitých sluncem, houbovou omáčkou a relaxem.

Rýže se švestkami (201):

Ingredience: 16 dkg rýže (kulatozrné), 1/2l mléka, 5 dkg másla, 8 a ½ dkg cukru, citronová kůra, vanilka, 2 žloutky, 4 dkg čokolády, 2 dkg opražených strouhaných oříšků, ze 2 bílků sníh, 25 dkg švestek nebo višní, 2 dkg másla, 2 dkg strouhanky, nebo kokosu

Rýži s mlékem uvaříme do měkka. Hotovou kaši dáme vychladnout. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou ryži, strouhanou čokoládu, oříšky a sníh. Formu na nákyp vymažeme máslem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe rozpůlenými, vypeckovanými švestkami a rozetřeme na to zbytek hmoty. Nákyp upečeme na 180-200°C do růžova. Nákyp můžeme připravit i s jakýmkoliv jiným ovocem.

smíchat to

navršit to

upíct to a SNÍST TO!

Moje poznámky:

Já bych si nejraději ten nákyp dala bez těch oříšků a klidně i bez té čokolády... Švestky bych tam dala skrz naskrz všude, nakrájené na menší kousky, ale nákyp to byl dobrý. Použít kulatozrnou rýži bylo chytré, hodí se totiž na nákypy a mléčné rýže díky své škrobovitosti. Stejně ho nejvíc snědl pan Mrkvička.

Nákyp jsem dovezla na chatu, na které jsme měli v létě sraz s kamarády. Tam se nedalo ubránit chození na houby a vaření všemožných pokrmů, takže tady je alespoň foto ze servírování bramboračky, to abyste nám trošku zase záviděli :)

Na chatě jsem si s KeyJo-ovým  svolením natrhala trochu kopru a tak jsem ho pak mohla vesele naložit do soli. Tady je:

Kopr v soli (202):

Opraný kopr drobně usekáme, smícháme se solí a urovnáme do sklenice, kterou uschováme. Tímto způsobem můžeme uchovávat i petrželku a pažitku.

Moje poznámky:

Ech, dávkování? Kolik čeho na co? Kolik kopru na kolik soli? No, můj odhad se prokáže, až budu kopr na něco používat. Soli je tam jak blázen, tak uvidíme. Jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost, můžete se ozvat v diskusi.

Ještě také návrat k lásce s drobenkou. V létě jsem dělala koláč s drobenkou a teprv teď narazila na to, že v Sandtnerce je také. Takže další recept šupity šupity tam!

Drobenka na koláče (203):

Ingredience: 8 dkg mouky, 6 dkg cukru, 6 dkg másla

Do prosáté mouky a cukru rozsekáme nožem máslo a vše rukou promícháme, dáme na 10 minut do studena, načež posypeme koláč a upečeme.

 

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 26.9.2011 15:17 | karma článku: 17,61 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

3.12.2012 v 13:50 | Karma: 18,33 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)

Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.

30.11.2012 v 13:30 | Karma: 19,97 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

26.11.2012 v 11:33 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

23.11.2012 v 12:38 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky