Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!  

České koláče II.

Do umíchaného másla dobře zamícháme cukr, žloutky, tlučenou vanilku, sůl a strouhanou citronovou kůru. Pak k tomu nalijeme z droždí připravený kvásek (málo cukru, mléka a mouky), přidáme ostatní mouku a mléko, vypracujeme těsto jako předešlé (české koláče I.) a dáme kynouti. Pak z něho upravíme koláče tak, jak jest udáno v předešlém předpise a dáme opět kynouti. Poté je potřeme žloutkem, posypeme cukrovou drobenkou a dáme do horké trouby péci. Upečené posypeme málo vanilkovým cukrem.

Drobenka: Na vál si připravíme prosívanou mouku a prosátý moučkový cukr. Do něho přidáme máslo, nožem je v mouce a cukrudobře usekáme a lehce ještě rukou promícháme a do upotřebení necháme ve studenu.

Rozpočet pro 5-10 osob: 14 dkg másla – 5 a 1/2 dkg cukru - 3 žloutky -1/2 cm vanilky - strouhanou citronovou kůru - sůl - 3 dkg droždí – 1/2 dkg cukru - 5 dkg mouky a 1/8 I mléka na kvásek - 45 dkg mouky krupičkové – 1/8 I mléka na zaděláni - 1 žloutek. - Na drobenku: 4 dkg mouky - 3 dkg cukru - 3 dkg másla

Moje poznámky:

Nevím čím to, ale koláče se mi zdály poněkud sušší. S těstem se pracovalo snadno, ale celkový dojem na mě nezanechaly. To České koláče I. byly určitě větší terno. Pokud je tu někdo, kdo tyto koláče také dělal, zajímalo by mě, jakou s nimi máte zkušenost.

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | středa 11.2.2015 12:00 | karma článku: 19,57 | přečteno: 2279x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců

Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.

16.11.2012 v 13:12 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1901x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)

Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).

12.11.2012 v 12:11 | Karma: 21,72 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)

Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.

9.11.2012 v 12:55 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2597x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)

Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.

5.11.2012 v 11:00 | Karma: 15,71 | Přečteno: 2413x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pojďme (prosím) přestat nadávat

Umíme se výborně bít za svůj nenázor. Umíme skvěle vysvětlit koho nevolit a kdo by neměl být prezidentem. Nikdo se nebojí říct, kdo je jak pitomý, stupidní, nebo ještě hůře. Hlavně si kopnout. Snadno si zanadáváme na politiky, na Evropskou unii a vůbec na všechny TY HLOUPÉ DEBILY, kteří za nás dělají všechnu tu práci, o které my často nemáme ani páru. Hodujeme nad tlejícími těly, ale jen málokdo je schopen vstát a z tohoto hyeního stáda vystoupit. Když máme vykročit z řady a říci koho jsme volili, nebo kdo si myslíme, že je dobrý člověk, mlčíme.

29.10.2012 v 11:35 | Karma: 26,41 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky