Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všemožné úpravy telecích jater (219, 221)

Přišel čas rozmrazit telecí játra, která jsem měla v mrazáku schovaná na později. A náhodou mile mě to překvapilo. Ač nejsem velký jaterní fanda, moc jsem si pošmakovala. V poslední době nejsem ze Sandtnerčiných receptů nějak dvakrát nadšená, a tak musím přiznat, jsem se docela bála, jak to dopadne. Možná je moje povánoční anti-Sandtnerovost způsobena přívalem nových zajímavých kuchařek, ale na druhou stranu, i Sandtnerka občas překvapí s něčím naprosto nečekaným. Jako například s telecími játry na cibulce! Ách! :)

Pro ty z vás, kdo ještě neprozřeli, rozfrčela jsem konečně blogerský facebook, na který dávám aktuality, věci které se dějí právě teď, a také jiné zajímavosti ze světa gastronomie. Jsem tam jako grosmanova.idnes.blog.cz

Telecí játra na cibulce (219):

Ingredience: 75 dkg jater, mléko a voda na vyprání, 8 dkg cibule, 8 dkg sádla, 1½ dkg mouky (pokud chcete), sůl, pepř

Játra v mléce lehce opereme, stáhneme z nich blánu a nakrájíme je tenké plátky. Na sádle si usmažíme nakrájenou cibulku, přidáme kmín a dobře okapaná nakrájená játra. Játra dusíme asi 8 minut pod pokličkou. Vydušená játra zaprášíme moukou, opražíme ji, zalijeme vařící vodou a povaříme. Poté játra opepříme, osolíme a ihned podáváme s opečenými bramborami.

Moje poznámky:

Proč?! Proč? Proč?! Já nechci zasypávat nic moukou už. Herdek bába. To je pořád zasypte moukou, zahustěte moukou, přidejte mouku. Dost už mouky ženská! To, co se tam vytvořilo, pod těma jatýrkama vypadalo a vonělo tak dobře! Ó jak já to nechtěla zasypávat moukou… A pak to přišlo. Prostě jsem to neudělala a hotovo. Kašlu na to. Copak já si budu kazit drahá telecí játra nějakou moukou? A chutnalo to výýborně! Opravdu strašná mňamka to byla. A i bez mouky. Osolit a opepřit nakonec – lábuž!

Smažená telecí játra (220):

Ingredience: 50 dkg jater, 6 dkg másla, 12 dkg strouhanky, 12 dkg převařeného másla, sůl

Místo másla může být vejce

Telecí játra opereme, blánu stáhneme a rozkrájíme je na tenké plátky. Pak je smáčíme v teplém másle, nebo obalujeme ve vejci. Následně obalíme ve strouhance a v rozpáleném másle po obou stranách smažíme. Pak je osolíme a ihned podáváme

Moje poznámky:

Upřímně nic moc. Oproti játrům na cibulce velká nuda a zdaleka ne taková dobrota. Když už si budete kupovat telecí játra, dejte si je raději na té cibulce. Já jsem jich smažených udělala docela dost a litovala jsem. Nakonec jsem tajně asi polovinu dala ještě dodusit na sádlo…

Petrželová polévka (221):

Ingredience:

1 petrželový kořen, 3 dkg másla, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, 5 dkg jater, 1/8 litru smetany, pepř, zelená petrželka, 1 žloutek, máslo na udušení jater

Očištěný petrželový kořen nakrájíme na kostečky a na másle usmažíme. Osolenou vroucí vodu zahustíme světle žlutou jíškou a dobře ji povaříme. Pak přidáme do polévky dušená na kostečky nakrájená telecí játra a polévku ještě povařím. Pak do ní zavaříme houskové knedlíčky a před podáváním přidáme ve smetaně umíchaný žloutek, pepř a zelenou petrželku.

Moje poznámky:

Dobrá první den, maximálně dva. Pak už moc dobře nechutnala.

Jinak ale chuťově docela překvapila. Byla zajímavá a jemná.

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 9.1.2012 12:00 | karma článku: 21,81 | přečteno: 7057x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

3.12.2012 v 13:50 | Karma: 18,33 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)

Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.

30.11.2012 v 13:30 | Karma: 19,97 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

26.11.2012 v 11:33 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

23.11.2012 v 12:38 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky