Všemožné úpravy telecích jater (219, 221)
Pro ty z vás, kdo ještě neprozřeli, rozfrčela jsem konečně blogerský facebook, na který dávám aktuality, věci které se dějí právě teď, a také jiné zajímavosti ze světa gastronomie. Jsem tam jako grosmanova.idnes.blog.cz
Telecí játra na cibulce (219):
Ingredience: 75 dkg jater, mléko a voda na vyprání, 8 dkg cibule, 8 dkg sádla, 1½ dkg mouky (pokud chcete), sůl, pepř
Játra v mléce lehce opereme, stáhneme z nich blánu a nakrájíme je tenké plátky. Na sádle si usmažíme nakrájenou cibulku, přidáme kmín a dobře okapaná nakrájená játra. Játra dusíme asi 8 minut pod pokličkou. Vydušená játra zaprášíme moukou, opražíme ji, zalijeme vařící vodou a povaříme. Poté játra opepříme, osolíme a ihned podáváme s opečenými bramborami.
Moje poznámky:
Proč?! Proč? Proč?! Já nechci zasypávat nic moukou už. Herdek bába. To je pořád zasypte moukou, zahustěte moukou, přidejte mouku. Dost už mouky ženská! To, co se tam vytvořilo, pod těma jatýrkama vypadalo a vonělo tak dobře! Ó jak já to nechtěla zasypávat moukou… A pak to přišlo. Prostě jsem to neudělala a hotovo. Kašlu na to. Copak já si budu kazit drahá telecí játra nějakou moukou? A chutnalo to výýborně! Opravdu strašná mňamka to byla. A i bez mouky. Osolit a opepřit nakonec – lábuž!
Smažená telecí játra (220):
Ingredience: 50 dkg jater, 6 dkg másla, 12 dkg strouhanky, 12 dkg převařeného másla, sůl
Místo másla může být vejce
Telecí játra opereme, blánu stáhneme a rozkrájíme je na tenké plátky. Pak je smáčíme v teplém másle, nebo obalujeme ve vejci. Následně obalíme ve strouhance a v rozpáleném másle po obou stranách smažíme. Pak je osolíme a ihned podáváme
Moje poznámky:
Upřímně nic moc. Oproti játrům na cibulce velká nuda a zdaleka ne taková dobrota. Když už si budete kupovat telecí játra, dejte si je raději na té cibulce. Já jsem jich smažených udělala docela dost a litovala jsem. Nakonec jsem tajně asi polovinu dala ještě dodusit na sádlo…
Petrželová polévka (221):
Ingredience:
1 petrželový kořen, 3 dkg másla, sůl, 4 dkg másla, 4 dkg mouky, 5 dkg jater, 1/8 litru smetany, pepř, zelená petrželka, 1 žloutek, máslo na udušení jater
Očištěný petrželový kořen nakrájíme na kostečky a na másle usmažíme. Osolenou vroucí vodu zahustíme světle žlutou jíškou a dobře ji povaříme. Pak přidáme do polévky dušená na kostečky nakrájená telecí játra a polévku ještě povařím. Pak do ní zavaříme houskové knedlíčky a před podáváním přidáme ve smetaně umíchaný žloutek, pepř a zelenou petrželku.
Moje poznámky:
Dobrá první den, maximálně dva. Pak už moc dobře nechutnala.
Jinak ale chuťově docela překvapila. Byla zajímavá a jemná.
Anna; Grosmanová
Domácí majonéza a perník (284, 285)
Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.
Anna; Grosmanová
Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)
Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.
Anna; Grosmanová
Zasněžená snídaně (279 - 281)
V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!
Anna; Grosmanová
"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku
Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.
Anna; Grosmanová
Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)
Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky
Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...
Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu
Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...
Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky
Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...
Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus
Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz