Víte jak se mele mouka?
Projekt Sandtnerová: Smetanový dort (1. část – mouka)
Každý rok, touhle dobou, začíná u nás doma narozeninový maraton. V naší rodině, se začátkem května až do konce června jenom slaví. Tu má narozeniny teta, tu strýc, tu brácha, tu ségra, tu bába tu dědek. Prostě peklo. Zahájení této dortové sezóny jsem se rozhodla pojmout opravdu poctivě, takzvaně z gruntu. Co je základem těst a všech korpusů? Bez čeho by nebylo chlebu ni housek? No přeci bez MOUKY!
Jelikož jsem se tento víkend pohybovala v okolí Příbrami, tak se mi naskytla příležitost, podívat se i na jejich farmářské trhy.
Navštívila jsem samozřejmě i stánek s paštikami. Tam jsem místní prodejkyně vyzpovídala ohledně paštikového koření, které jsem vteřinu na to zakoupila u vedlejšího stánku s kořením. Kdo ještě nepochopil význam slova „farmářský“, může být mnohdy nemile překvapen. I v takovéto farmářské, mandlové paštice, najdete dusitanové solící směsi, nebo glutaman sodný. To sice v malých množstvích není žádné drama, ale vzpomeňme na můj minulý příspěvek o paštice. Našli byste tam glutaman, nebo dusitanové soli?
Slovo „farmářský“ zkrátka lidé nesmí zaměňovat za „bio“, nebo „ekologické zemědělství“. Já chápu tyto typy trhů úplně jinak. Pro mně je to o lidech, o pokecu a taky o tom, že se na to, co v tom je, můžu na rovinu zeptat. Nikdo mi nezaručí, že v tom není nějaká konzervační látka, nebo stabilizátor kyselosti; „farmářský“ prostě není bio. Nikoho nemůžu bít za to, že pole, na kterém jeho kedlubny vyrostly, je uměle hnojené, jediné, co považuji za důležité je, aby tito lidé, byli z okolí, aby prezentovali svojí firmu a aby byli ochotní o svém produktu něco říct. To je vše. Stejně po odchodu z trhu zjistíte, že potřebujete nakoupit smetanu ke šlehání, moučkový cukr, nebo třeba jahody ze Španělska. Bez nich by se totiž ten smetanový dort opravdu těžko zdobil. Takže skončíte v Kauflandu, nebo Albertu, to už je pak úplně jedno.
Jinak ale palec nahoru pro příbramáky, trhy měli opravdu slušné. Co do velikosti tak i co do rozmanitosti. Přes klasické druhy zeleniny, uzenin a sýrů, jste tam mohli potkat i hlívu ústřičnou, portobello, žampiony, mléko, vejce, paštiky, chlazené ryby, sazeničky, rebarborový koláč, konvalinky, ale také stánek s MOUKOU.
Ten mne zaujal asi nejvíce. Především tím, že mouka pocházela z mlýna v Bohutíně, který je jedním z opravdu mála fungujících starých mlýnů a také tím, že je od Příbrami vážně, co by kamenem dohodil.
Samozřejmě jsem neváhala prohodit pár slov, zakoupit polohrubou mouku na dort a vzít si kontakt. Prohlídku mi prý udělají kdykoliv budu chtít a tak ať si prý zavolám. Druhý den dopoledne už jsem si to šplhala po mlýnských schodech nahoru a dolu, jedna báseň. Stačilo opravdu jen zavolat :)
Po mlýně mě provedl pan Dubský, který spolu se svým synem v mlýně pracuje každý den od rána do večera. Musím se přiznat, něco jsem pochopila, něco ne, ale to všechno co mi utkvělo v hlavě, jsem stihla v rychlosti překreslit na papír. Je to opravdu věda to mletí mouky a tak jsem se pokusila, alespoň schematicky, popsat to, jak to ve mlýně funguje. Avšak přiznávám, asi by mi neškodilo se o tom dozvědět ještě něco více, ale na internetu jsem toho moc o starých mlýnech nenašla. Asi budu muset hledat někde jinde. Tak či tak, níže přikládám svůj amatérský popis mlýna s fotkami a plánkem.
1 – Obilí je uloženo v sile (vpravo nahoře)
2 – Obilí putuje do čistírny, kde se odstraní nečistoty, železné částečky aj.
3 – Výtahem pak dále do „loupačky“
4 – Dále do „šrotovky“
5 – Poté do vysavače, který obsahuje několikero druhů sít. Skrze ně mechanickým, neustálým točením, propadávají částice mouky, třídící se tak dle hrubosti
6 - podle toho pak jde mouka buď do stolice na hladkou (ve které se ale mele i polohrubá a hrubá), nebo žitnou mouku
6a´ - hrubá mouka jde do čistírny hrubé mouky, prouděním vzduchu se z ní odnesou jemné částice, do pytlů visících vedle ní (aby byla doopravdy hrubá – je také tmavší).
6b´- z žitné jdou otruby do sila na otruby a zbytky na chlebovou mouku (vlastně všechny zbytky jdou na chlebovku, ta má tedy pak nejvíce lepku)
7 – každá mouka se míchá v míchačce, pod prvním patrem, aby byla homogenního charakteru (při začátku mletí je mouka trošku jiná než třeba na konci)
8 - mouka se ukládá buď do sila na mouku, nebo se odchytává do pytlů
Jestli někdo zkušený nalezl v tomto mém popisu nějakou kravinu, prosím ho velmi, aby mě případně kontaktoval, ráda to pozměním do správné podoby. Tak či tak, exkurze to byla velmi pěkná a poučná. Všem doporučuji navštívit tento mlýn, budete si připadat jako v jiném světě. :)
O tom, jak jsem z této mouky pekla dort a jak proběhla nedělní oslava, v zítřejším druhém dílu.
Malý teaser níže :) ZDE PŘIKLÁDÁM ODKAZ NA MŮJ FACEBOOK
Anna; Grosmanová
Kuře na víně (263)
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.
Anna; Grosmanová
Pět dní v Turíně na největším setkání jídlomilců
Jedna z nejvýznamnějších akcí roku v oblasti dobrého jídla se konala přímo v srdci celkem nedávné olympijské metropole, Turína. Právě díky zimním olympijským hrám z roku 2007 se může Turín pyšnit svojí skvělou a zcela novou infrastrukturou, takže pro něj něco kolem 220 000 návštěvníků letošního kongresu a veletrhu nebyl žádný problém.
Anna; Grosmanová
Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).
Anna; Grosmanová
Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.
Anna; Grosmanová
Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)
Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá
Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...
Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce
Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....
Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají
Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...
Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí
Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz