Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.  

Znáte ten pocit, kdy jste zavázali sedmery šály, zastrčili patery košilky do oteplováků, zapnuli všechny nezapnutelné přeskáče a ještě musíte utřít dvě akutní nudle? Tak to byl náš víkend.

„Pokrč kolena, nesedej si na ten vlek, musíš jako na záchodě! (mimochodem asi nestupidnější poučka vlekařů – na záchod si přeci sedáme ne?), špičky k sobě!“ a tak dále. To všechno určitě všichni, kteří jste se někdy snažili někoho naučit lyžovat, znáte.

Naučili jsme nejen začátečníky, ale také ostřílené borce, jak být cool. Naučili jsme je sjíždět machrovinky. Kdo chceš blbnout, blbni, ale bezpečně.

(tahle poučka neplatí uplně na všechny dílčí části teenagerského dospívání :D )

Byla jsem ke konci lyžařské výpravy, na ty naše mrňata vážně pyšná. No posuďte sami.

Blogaření se tedy pro dnešek smrsklo jen na dva recepty. Je to sekaná a moučný trhanec. Obojí už jsem v jakés takés formě dělala, tohle jsou jen obdoby na totéž téma. Jsou to takové ty recepty, které se mi tu nahromadily, a nevím do jakého tematického celku je zařadit. Takže tady jsou

Moučný trhanec (282)

Ingredience: 14 dkg másla - sůl - 12 dkg cukru - 6 žloutků – 1/4 I mléka - 16 dkg mouky - ze 1/4 citr. kůru - 4 dkg hrozinek - ze 6 bílků sníh - 4 dkg másla na pekáč - 2 dkg vanilkového cukru

Do umíchaného másla přidáme na špičku nože soli, pak cukr, citronovou kůru, žloutky jeden po druhém. Vše dobře umícháme, načež přidáváme po lžicích mléko, krupičkovou mouku a naposled z bílků sníh a hrozinky. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a upečeme je v mírnější troubě do červena asi ¾  hod. Upečený trhanec, nakrájíme na čtverečky, posypeme jej cukrem a podáváme s kompotem.

Moje poznámky:

Stokrát lepší je trhanec tvarohový. Ale není to průšvih.

Sekaná telecí pečeně (283):

Ingredience pro 5 osob: 50 dkg telecího masa - 10 dkg vepřového bůčku - 10 dkg uzeného masa - 4 dkg housky -1 vejce - 1 žloutek - sůl- 4 zrnka tlučeného pepře - citronová kůra - 8 dkg strouhané housky- 1 bílek - 3 dkg slaniny - 3 dkg cibule - 4 lžíce bílého vína – 1/4l kyselé smetany.

Telecí maso z plece, tučné vepřové maso, kousek uvařeného uzeného masa a namočenou housku nakrájíme a dvakráte na masovém strojku umeleme. Pak přidáme sůl, tlučený pepř. citronovou kůru, vejce, žloutek a podle potřeby strouhanou housku. Směs dobře promícháme, uděláme z ní šišku, obalíme ji houskou, potřeme bílkem a pečeme ji asi 1 hod. na rozehřáté slanině s usmaženou cibulí. Mezi pečením zalijeme maso vínem a před podáváním smetanou. Upečenou pečeni nakrájíme a procezenou omáčku podáváme k ní v omáčníku.

Místo telecího masa můžeme také použíti masa hovězího a pak přidáme do sekaniny na kostečky nakrájenou slaninu.

Moje poznámky: 

Naše rodina je v mnoha ohledech dost svérázná, takže ani u pojídání sekané jsme nezůstali pozadu. Dali jsme si k ní červené (vynikající) zelí. Mňam mňam. Jinak sekaná nebyla špatná, ale asi jsem si oblíbila víc sekanou s vyšším podílem vepřového.

"Some poeple are dog people, some are cat people. I am a pig person"

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 4.3.2013 12:00 | karma článku: 18,30 | přečteno: 2094x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

6.5.2013 v 12:00 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3250x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2230x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Nadívané vepřové řízky a předvolební guláš (276)

Moje blogování za poslední tři týdny bylo opravdu bídné. O tom není diskuse. Někdo by tomu mohl říkat zimní spánek, moje babička by to nazvala lenost a někdo tomu říká zkouškové. Ten někdo jsem já. Zkouškové sice u nás, (jak se s oblibou říká „na hnojárně“) sice není zdaleka takové peklo, jako třeba na VŠCHT (lets face it, they are so much smarter), ale i tak, se nedá hovořit o zrovna snadném období. Obzvláště, pokud se ještě k tomu všemu, aktivně zapojíte do předvolebního boje. Popravdě, poslední měsíc se nesl v duchu anaerobní fermentace, Benešových dekretů, citrátového cyklu, natáčení předvolebních spotů, půdních bakterií a pana Aligátora.

4.2.2013 v 14:20 | Karma: 17,65 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky