Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sandtnerová: Květák s parmezánem, rajská jablíčka s vejci(103, 104)

Je libo longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, pataty nebo čerstvé fíky? To všechno v ovozelenině na oujezdě ;)

Ovoce/zelenina na Újezdě (Vítězná 18) vám povím, to je ale opravdu pecka. Nejen že se tu dá narazit na exotické ovoce z úúplně nemožnejch koutů světa, ale dokonce i lišky a český hříbky hnědáky. Dokonce i Scuk.cz zaregistroval jak unikátní tahle ovo/zel prodejna je. Scukářská recenze vám ale neřekne moc o tom, co všechno se tam dá vážně koupit. Takže můj výčet toho NEJ například: kukuřičné klasy, dýně, pataty, český i čínský česnek (obojí označeno), zlaté fazole, portobello, hřib smrkový, polníček, kopr, lišky, hlívy, shitake, artyčoky, čerstvé fíky a z exotického například longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, papaja, physalis a dračí ovoce.

Ha! Myslíte si: "polovina z těch afrických šílených názvů mi nic neříká, vůbec je neznám.." Mno, tak to je něco pro mě. Každý den, si koupím jeden z těchto plodů a nějak je zde blíže popíši. Protože nestačila ani půl hodina k tomu, všechny tyhle plody vygooglit a zjistit o nich ty nejzákladnější informace. Takže vezmeme to hezky popořadě a všechno v "exotickém speciálu" (čtěte zde)

Já jednou za čas popadnu zeleninovej amok a nakoupim všechny ty kruťárničky Khakikurmama počínaje a liškama konče. Takže něco málo, z důsledků mého nedávného zeleninového amoku:

Květák s parmezánem (103):

Ve slané vodě uvařený květák rozloží se v jednotlivé růžičky po sítě a nechá se okapat. Nákypová forma, nejlépe porculánová se vymstí, vysype houskou, poklade na dně květákem, který s eposype strouhaným sýrem parmezánským, opět se poklade květákem, dobře se vše setřese, pokape mlékem s umíchaným žloutkem nebo kyselou smetanou, poklade kousky másla a peče v dobře vytopené troubě 1/2 hodiny. Místo sýra můžeme posypat květák jemně sekaným uzeným masem a sekanou petrželkou. Dáme-li maso tučnější, nemusíme mnoho mastiti.

Rozpočet: 1 velká růže květáku, 10 dkg uzeného masa nebo šunky, 2 dkg sýra, 6 dkg másla, 1/8l mléka, 1 žloutek, sůl, 2 dkg másla, 3 dkg strouhané housky na formu

Moje poznámky:

Zmizel ani sem se nenadála. Parmezán holt umí dělat divy. A navíc zdá se, že kombinace vejce, květák, mléko a sýr, je prostě nepřekonatelná. Mňam. Velmi snadné na přípravu.

Rajská jablíčka s vejci (104):

Pěkná, stejná, kulatá rajská jablíčka polijeme vařící vodou, za chvíli je oloupáme a pozorně je vydlabeme. Do vzniklého otvoru vložíme opatrně vcelku syrový žloutek, osolíme, opepříme a jablíčka složíme do vymazané ohnivzdorné formy (kastrolu). Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho přidáme strouhaný parmezánský sýr a tlučný pepř. Sníh upravíme na každé jablíčko, ohnivzdornou nádobu vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme několik minut. Hotový pokrm i s nádobou upravíme na mísu vkusně ubrouskem loženou, ozdobíme petrželkou, podáváme.

Rozpočet: 5 rajských jablíček,5 žloutků, sůl, pepř, z 5 bílků sníh, 2 dkg paremzánského sýra, málo pepře a sůl

Moje poznámky:

Mno, pečte pomalu a déle. Jinak žloutek nebude hotový a zkazí vám dojem z celého rajčete. A nebo tomu můžete říkat rajčatový tatarák a pak je to vpořádku. Cha chá a s čím že sem to jedla? S těstovinami, které byly hotové asi tak za 10 minut plus krevety! uojé

Autor: Anna; Grosmanová | středa 13.10.2010 12:25 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

3.12.2012 v 13:50 | Karma: 18,33 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)

Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.

30.11.2012 v 13:30 | Karma: 19,97 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

26.11.2012 v 11:33 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

23.11.2012 v 12:38 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky