Sandtnerová: Květák s parmezánem, rajská jablíčka s vejci(103, 104)

Je libo longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, pataty nebo čerstvé fíky? To všechno v ovozelenině na oujezdě ;)

Ovoce/zelenina na Újezdě (Vítězná 18) vám povím, to je ale opravdu pecka. Nejen že se tu dá narazit na exotické ovoce z úúplně nemožnejch koutů světa, ale dokonce i lišky a český hříbky hnědáky. Dokonce i Scuk.cz zaregistroval jak unikátní tahle ovo/zel prodejna je. Scukářská recenze vám ale neřekne moc o tom, co všechno se tam dá vážně koupit. Takže můj výčet toho NEJ například: kukuřičné klasy, dýně, pataty, český i čínský česnek (obojí označeno), zlaté fazole, portobello, hřib smrkový, polníček, kopr, lišky, hlívy, shitake, artyčoky, čerstvé fíky a z exotického například longan, eddo, khakikurma, chirimoya, kiwano, papaja, physalis a dračí ovoce.

Ha! Myslíte si: "polovina z těch afrických šílených názvů mi nic neříká, vůbec je neznám.." Mno, tak to je něco pro mě. Každý den, si koupím jeden z těchto plodů a nějak je zde blíže popíši. Protože nestačila ani půl hodina k tomu, všechny tyhle plody vygooglit a zjistit o nich ty nejzákladnější informace. Takže vezmeme to hezky popořadě a všechno v "exotickém speciálu" (čtěte zde)

Já jednou za čas popadnu zeleninovej amok a nakoupim všechny ty kruťárničky Khakikurmama počínaje a liškama konče. Takže něco málo, z důsledků mého nedávného zeleninového amoku:

Květák s parmezánem (103):

Ve slané vodě uvařený květák rozloží se v jednotlivé růžičky po sítě a nechá se okapat. Nákypová forma, nejlépe porculánová se vymstí, vysype houskou, poklade na dně květákem, který s eposype strouhaným sýrem parmezánským, opět se poklade květákem, dobře se vše setřese, pokape mlékem s umíchaným žloutkem nebo kyselou smetanou, poklade kousky másla a peče v dobře vytopené troubě 1/2 hodiny. Místo sýra můžeme posypat květák jemně sekaným uzeným masem a sekanou petrželkou. Dáme-li maso tučnější, nemusíme mnoho mastiti.

Rozpočet: 1 velká růže květáku, 10 dkg uzeného masa nebo šunky, 2 dkg sýra, 6 dkg másla, 1/8l mléka, 1 žloutek, sůl, 2 dkg másla, 3 dkg strouhané housky na formu

Moje poznámky:

Zmizel ani sem se nenadála. Parmezán holt umí dělat divy. A navíc zdá se, že kombinace vejce, květák, mléko a sýr, je prostě nepřekonatelná. Mňam. Velmi snadné na přípravu.

Rajská jablíčka s vejci (104):

Pěkná, stejná, kulatá rajská jablíčka polijeme vařící vodou, za chvíli je oloupáme a pozorně je vydlabeme. Do vzniklého otvoru vložíme opatrně vcelku syrový žloutek, osolíme, opepříme a jablíčka složíme do vymazané ohnivzdorné formy (kastrolu). Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, lehce do něho přidáme strouhaný parmezánský sýr a tlučný pepř. Sníh upravíme na každé jablíčko, ohnivzdornou nádobu vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme několik minut. Hotový pokrm i s nádobou upravíme na mísu vkusně ubrouskem loženou, ozdobíme petrželkou, podáváme.

Rozpočet: 5 rajských jablíček,5 žloutků, sůl, pepř, z 5 bílků sníh, 2 dkg paremzánského sýra, málo pepře a sůl

Moje poznámky:

Mno, pečte pomalu a déle. Jinak žloutek nebude hotový a zkazí vám dojem z celého rajčete. A nebo tomu můžete říkat rajčatový tatarák a pak je to vpořádku. Cha chá a s čím že sem to jedla? S těstovinami, které byly hotové asi tak za 10 minut plus krevety! uojé

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | středa 13.10.2010 12:25 | karma článku: 16,70 | přečteno: 2255x