Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

Distribuční tepny se ucpávají, dochází k lokálním infarktům.

Situace v USA naznačuje jisté problémy s distribučním řetězcem. Na jedné straně prázdné regály, řetězce limitující počet kartonů mléka na osobu, o pár set kilometrů vedle, vylévání mléka do polí. Proč? Distribuční kanály nelze přenastavit ze dne na den. Mnoho producentů zvyklých na odbyt do restaurací, nebo škol najednou nemají kam by svoje produkty vozili. Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, se v Americe už běžně začínají zaorávat zpátky do země, „Míra plýtvání je nebezpečně vysoká“, píše autorka článku pro The Guardian Susie Cagle (originál článku).

V Kalifornii je sezóna o míle napřed, a tak je jen otázkou času, kdy o zaorávání čerstvé zeleniny uslyšíme z Evropy. O vylévání mléka uslyšíme pravděpodobně už o něco dříve. „Velké italské mlékárny zastavily výrobu,“ hlásí Zemědělský svaz ČR a dodává: „To vyvolává velmi nestabilní situaci v celé Evropě.“

„V restaurací jsou na potraviny jiné hygienické požadavky, nám klesl zájem nejen o některé mléčné výrobky, ale dokonce o maso,“ říká Jan Ptáčník, zemědělec z jižních Čech. „Sadbu salátů a několika prvních jarních zelenin, kterou běžně prodáváme zákazníkům jsme letos museli hodit slepicím,“ popisuje zelinář Jiří Buchal z pražské Haly 22, která byla minulé čtyři týdny na základě vládních opatření zavřená.

Dohromady to je směs poměrně alarmujících signálů. Připočtěte k tomu reálný nedostatek pracovní síly na sázení a sklizeň nejen v tuzemsku a opravdu budete mít chuť koupit si chatu a rozorat kolem ní zahradu.

Kdo zmírní paniku tentokrát?

Nechci házet vinu na media, díky nim o tomhle všem víme. Pravdou ovšem je, že právě media jsou obrovskou hybnou silou. Připomeňme si zprávu ze 24.2.2020, kdy server novinky informoval o panickém vykupování supermarketů v Itálii. Druhý den byly fronty až na parkoviště i u nás. Náhoda? Nemyslím si.

V posledním únorovém týdnu, ještě stihl situaci zachránit premiér, výlety do skladů a ujištěním, že potravin je dost, není třeba panikařit a veřejnost zdá se opravdu uklidnil. Kdo ale o zajištění potravinové bezpečnosti na Evropské úrovni bude uklidňovat teď? Ursula von der Leyen? Nebo Jamie Oliver?

Moje první otázka je tedy mířena jednoznačně do řad ministerstva zemědělství: „Jak se vyvíjí situace s potravinami na Evropském trhu a jakým způsobem je zajištěna potravinová bezpečnost/dostupnost České republice?

Vím, nejsme Amerika. Ale zprávy o tom, že cena zeleniny a ovoce půjde nahoru už masmédia vypustila, tak jaký je protiúder zodpovědných orgánů tentokrát?

Potravinová bezpečnost a soběstačnost

Zemědělskými svazy velmi vítaným krokem k uklidnění zjevně mělo vést přejednání rozpočtu na potravinovou soběstačnost Česka (viz tisková zpráva MZe). Z původních 3.8 miliardy byl rozpočet navýšen na 4.4 miliardy.

Je ovšem strategie potravinové soběstačnosti opravdu to nejefektivnější řešení? A co je to vlastně potravinová soběstačnost? A jak jí chápe veřejnost? Leckdy velmi zkresleně.

Na toto téma se vynikajícím způsobem vyjádřil již před dvěma lety předseda zemědělského svazu Martin Pýcha ve svém příspěvku na blogu idnes.cz.  Významně doporučuji si celý článek přečíst, jeho sdělení je ovšem prosté.

“Potravinová bezpečnost a strategická potravinová soběstačnost by měly být prioritou. Neznamená to však izolaci našeho trhu vůči potravinám ze zahraničí, ale naopak, schopnost množství dovezených potravin kompenzovat exportem, ideálně s vyšší přidanou hodnotou.”

Jinak řečeno, těžko budeme v Čechách pěstovat banány a mandarinky, ale pojďme tomu úměrně vyvážet třeba pšenici a chmel. Nemůžeme se uzavřít a snažit se dosáhnout 100% soběstačnosti ve všech komoditách. Předseda svazu zelinářů říká (tisková zpráva MZe z 16.4.2020) jinými slovy totéž, ovšem s apelem na to, že bychom měli být soběstační alespoň v surovinách pro naši zemi a kuchyň tradiční: “ V zelenině jsme soběstační na 30%, to je žalostně málo. Optimální by byla v tomto ohledu soběstačnost okolo 60%. To, že nejsme soběstační v cibuli, mrkvi ale například ani zelí, je pro ČR historicky unikátní”.

Na co se tedy můžeme těšit? Na naše pole a louky opět mlékem a strdím oplývající? Opravdu musela přijít koronavirová krize, abychom se chytili za nos?

Upřímně, lepší pozdě než-li nikdy, otázkou teď jen zůstává, jak to bude letos a zda závazek směřující směrem k lepší potravinové soběstačnosti bude naplněn.

Za rok se možná zvýšená podpora tuzemského zemědělství projeví. Ale co letos? Neucpou se i naše potravinové tepny? Nedostane náš mlékárenský průmysl, nebo dovoz zeleniny infarkt?

Ptá se:

Ing. kvality potravin Anna Grosmanová

Článek také na: https://www.foodpioneer.cz/hrozi-nedostatek-jidla/

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 17.4.2020 11:00 | karma článku: 24,31 | přečteno: 1288x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

4.3.2013 v 12:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 2094x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2230x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Nadívané vepřové řízky a předvolební guláš (276)

Moje blogování za poslední tři týdny bylo opravdu bídné. O tom není diskuse. Někdo by tomu mohl říkat zimní spánek, moje babička by to nazvala lenost a někdo tomu říká zkouškové. Ten někdo jsem já. Zkouškové sice u nás, (jak se s oblibou říká „na hnojárně“) sice není zdaleka takové peklo, jako třeba na VŠCHT (lets face it, they are so much smarter), ale i tak, se nedá hovořit o zrovna snadném období. Obzvláště, pokud se ještě k tomu všemu, aktivně zapojíte do předvolebního boje. Popravdě, poslední měsíc se nesl v duchu anaerobní fermentace, Benešových dekretů, citrátového cyklu, natáčení předvolebních spotů, půdních bakterií a pana Aligátora.

4.2.2013 v 14:20 | Karma: 17,65 | Přečteno: 2311x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky