Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mrkvičkový dort (255)

Inspirace pro všechny, co rádi vaří. Anebo pro ty, co se rádi dívají na nacpané tváře a veselé lidi. Protože radost prochází žaludkem. Tenhle recept je jeden z těch, o který se chcete podělit, protože je prostě vynikající. Nemusíte to přehánět s rumovou ani s citronovou polevou (na mně to bylo prostě už zbytečné moc sladké), ale já myslím, že se s tím už nějak poperete.

Projekt Sandtnerová jede dál!

Mrkvičkový dort (255):

Ingredience na velký dort: 35 dkg cukru, 8 žloutků, 35 dkg mrkve, 20 dkg mandlí, 15 dkg strouhanky nebo piškotových drobečků, 1/8l rumu, z 1 citronu kůra i šťáva, z 8 bílků sníh

Rumová poleva: 35 dkg moučkového cukru, 1/8l rumu

Mandlové těsto: 20 dkg cukru, 10 dkg mandlí ½ bílku a 2 dkg cukru, breton

Žloutky utřeme s cukrem, citronovou šťávou i kůrou do husta. Poté přidáme opranou strouhanou mrkev, rum a se sněhem lehce zamícháme oloupané mleté mandle a strouhanku nebo piškotové drobečky. Dort upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 180°C. Upečený prochladlý dort polijeme rumovou nebi citronovou polevou a ozdobíme jej malými mrkvičkami z mandlového těsta.

Mandlové těsto: opařené, oloupané strouhané mandle utlučeme v hmoždíři s cukrem, přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárlivé těsto, z něhož děláme ozdoby na dorty. Mrkvičky obarvíme oranžovým bretonem.

Moje poznámky:

Dort jsem nechtěla dělat tak veliký, takže jsem těsto rozlila i do muffinových formiček. Ty byly upečené trošku dříve. Během pečení jsem je tedy mohla s radostí ochutnávat a polévat javorovým sirupem. Doporučuji! Pokud nemáte javorový sirup, tak myslím, že s kysanou smetanou také nebude špatný. (A pokud nemáte kysanou smetanu, dejte do toho čedar, nebo sojovku)

Mrkvičky můžete buď vyrobit podle postupu, a nebo je koupit v cukrárně už hotové. Myslím, že ani jedna varianta není nedůstojná :)

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 16.10.2012 13:14 | karma článku: 19,37 | přečteno: 2118x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

3.12.2012 v 13:50 | Karma: 18,33 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)

Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.

30.11.2012 v 13:30 | Karma: 19,97 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

26.11.2012 v 11:33 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

23.11.2012 v 12:38 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky