Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře (248)

Přiznávám, jsem houbový nadšenec. Houby ráda sbírám, jím i suším. Hledání hub je radost, dobrodružství a občas také dobrý trénink trpělivosti. Jakmile někde začínají růst houby, všechny aktivity jdou stranou a já beru nožík, košík a vyrážím. Možná jsem tuhle houbovou závislost zdědila po tátovi, nevím, ale rozhodně máme vášeň pro houbaření v rodině (počet košíků na naší půdě mluví za vše…).

Pamatuju si, jak jsem poprvé v životě našla jako asi třináctiletá kotrč (byli jsme u tety na chatě) a mamka z něj udělala naprosto luxusní bramboračku. Ani netušíte, jak jsem se na ní těšila. Teta, vracející se z práce, netušíce, že máma hrnec s polévkou postavila z plotny na linku vedle dřezu, aby vychladl, přišla a chlístla do něj pořádnou dávku JARU, ve snaze tento mastný hrnec umýt. Ano, plavaly na něm mastná oka a ano, asi vypadal, že ho někdo nechal přes noc odmočit. Ale bohužel. Byl to můj kotrč, v té úžasné bramborové polévce :(

Od té doby jsem ho pak našla už jen jednou. To jsme z něho tuším udělali kotrčovou dršťkovou. Ta byla naštěstí vynikající.

Když jsem se minulou sobotu vydala na farmářské trhy s pocitem, že už mě přeci nemůže nic překvapit, byla jsem rychle vyvedena z omylu. Jako první jsem narazila na čerstvé slávky (ty mimochodem miluju taky) a stánek s cidrem. Dobrý. Držím se a kupuji pouze cider. Pak jsem se přemístila ke stánku s houbami, a co nevidím – KOTRČE! Kilo za 300 korun. Kupuji jednu pořádnou hlavu za 60 korun a přemisťuji se dál. Kupuji křepelčí vajíčka, rakytníkový jam a odcházím s dýňovým koláčem v ruce a prázdnou peněženkou, šťastná a vytlemená.

 

To bylo ale před týdnem. Houbovou omáčku z praváků jsem spáchala až včera. Brdy a to správné malé místečko přineslo výsledky. Vynikající houbovka s knedlíkem. Mňam!

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře:

Knedlík vařený v páře (248):

Ingredience: 6 dkg másla, sůl, 3 žloutky, 3/16 l smetany, špetka muškátového květu, 2 dkg másla, 2 rohlíky, 20-25 dkg mouky, sníh ze 3 bílků

Do utřeného másla se solí a žloutky přidáme po lžících smetanu a mouky a muškátový květ. Těsto dobře umícháme, načež do něho lehce přidáme na kostičky nakrájené, na másle osmažené rohlíky a tuhý sníh z bílků. Vlhký ubrousek (utěrku) vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme, z obou stran zavážeme a dáme do vařící vody. Přiklopíme pokličkou a takto vaříme v páře 1 hodinu. Pak knedlík opatrně vyndáme, nití nakrájíme a podáváme.

Moje poznámky:

Jak vařit knedlík v páře – podrobněji ZDE.

Nejdříve mě zmátl název „vařený v páře“ a pak instrukce „dáme do vařící vody“, ale nakonec se ukázalo, že když se hrnec s knedlíkem přiklopí pokličkou, tak v podstatě půlka knedlíku je ve vodě a půlka v páře. Takže asi takhle je to míněno. Ty knedlíky předešlé se totiž vařily odkryté. Knedlík není třeba vařit celou 1 hodinu. Stačí půl hodiny. Byl moc dobrý, držel tvar, měl hezkou barvu. Já bych tam asi snesla méně másla.

Houbová omáčka (můj recept):

Houbovku podle Sandtnerky už jsem dělala, takže kdo se chcete podívat, recept je ZDE. Já jsem ale do houbovky tak hluboce zamilovaná, že jí dělám docela často, takže jsem jí už trošku vylepšila.

Na másle usmažíme cibulku a kmín (mletý i v celku), přidáme nakrájené houby (čím více tím lépe), necháme zmenšit asi na polovinu a pak zalijeme vařící vodou nebo vývarem. Vaříme asi 10 -15 minut, během čehož si vedle připravíme 1 zakysanou smetanu, se dvěmi až třemi lžícemi hladké mouky a půlkou sladké smetany. Smetany s moukou hezky umícháme a zavaříme do omáčky. Osolíme, opepříme a za občasného míchání vyvaříme (zredukujeme) do omáčku tak, aby byla pěkně hustá. Pěkně hustou, krémovou omáčku musíme ještě vylepšit kusem másla a je hotovo.

Kolik hub? Váhově nevím, ale řekněme třeba z 15-20 větších praváků?

KDO NESUŠÍ NENÍ ČECH!

MŮJ fACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 21.9.2012 13:23 | karma článku: 19,85 | přečteno: 3739x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Moje BIObabičky aneb proč vyhrávám soutěže o nejlepší cukroví (271)

Moje bio-babičky jako název tohoto článku může být trošku zavádějící. Nepojednává o babičkách krmených biokukuřicí, zelenou travičkou, s výběhem o výměře alespoň 30m2 a bidýlkem na odpočívání, ale představuje to příběh, o mých biologických, neboli opravdových, ale i neopravdových babičkách.

10.12.2012 v 12:56 | Karma: 15,73 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

3.12.2012 v 13:50 | Karma: 18,33 | Přečteno: 2393x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Pusinky, hubičky, hubinky a podzim na venkově (267, 268)

Projekt Sandtnerová, tentokrát rozdává pusinky. Co s bílky? No přeci sněhové, slaďoučké hubinky. Vězte, že jsem je již zkoušela několikrát a teď poprvé vyšly. Snad vám tedy moje rady budou alespoň k něčemu dobré. Anebo naopak, vaše rady mně. Na FACEBOOKU se o ně můžete s námi podělit. Jako bonus ještě malé okénko do světa, kam se jezdím vyblbnout se sestrou a bráškama.

30.11.2012 v 13:30 | Karma: 19,97 | Přečteno: 2116x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

26.11.2012 v 11:33 | Karma: 17,39 | Přečteno: 2042x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Paštika z kachních jater (264)

Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

23.11.2012 v 12:38 | Karma: 17,46 | Přečteno: 2903x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky