Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)
Silvestr a víkendy k němu přilehlé jsem trávila v Německu, počínaje malými městečky na severu, pokračujíce Hamburkem a konče Berlínem. Zážitků bylo opravdu hodně.
Ze všeho nejlepší na tom bylo, že jsem měla šanci nehlédnou pod pokličku konceptu Kitchen Guerrila a s jejich tvůrci Onurem a Koralem Elci pomáhat připravit silvestrovskou hostinu pro 20 lidí.
4 dny jsme strávili v jejich poměrně slušně vybaveném v podstatě pop-upovém kuchyňském studiu - Atelier 45 a mohli jsme tam řádit jak se nám jen zachtělo. A tak vznikla Hamburská kýta...
Recept samozřejmě Sandtnerka:
Vepřová kýta alá Hamburk (292):
Vepřovou kýtu zbavíme kostí, kůže a sádla, naklepeme jí a vložíme do těsné kamenné nebo porcelánové nádoby. Bílé víno povaříme s očištěnou kořenovou zeleninou na kolečka nakrájenou, cibulí a kořením a prochladIé nalijeme na kýtu. Pak jí přiklopíme talířem a dáme na 2- 3 dny do studené místnosti uležeti. Každý den ji obrátíme.V kastrole si na másle usmažíme čerstvou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením, odleželou kýtu z vína vyndáme, nasolíme, vložíme ji do usmažené zeleniny a dusíme ji. Po chvilce podlijeme ji vínem, v němž byla naložena, vařící vodou, a udusíme ji do měkka. Kýtu nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procezenou nalijeme na nakrájené maso.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřové kýty – 1/4lbílého vína - 12 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 4 dkg cibule - 5 zrnek pepře - 2 zrnka nov. koření - bob. list - tymián - 5 dkg másla - 5 dkg čerstvé zeleniny - koření- 4 dkg cibule - 2 dkg mouky - sůl.
Moje poznámky:
Omáčka super, kýtička sušší, ale chuťově naprosto ok. Knedlík byl imporvizovaný myslím, že už jsem jedla i lepší, ale to se při experimentování toleruje.
Tak co uvaříme dál...?
@photo by http://www.wurstsack.com/
Pokud chcete do mojí kuchyně pravidelně nahlížet online, sledujte MŮJ FACEBOOK :)
Anna; Grosmanová
Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)
Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.
Anna; Grosmanová
Zasněžená snídaně (279 - 281)
V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!
Anna; Grosmanová
"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku
Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.
Anna; Grosmanová
Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)
Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)
Anna; Grosmanová
Nadívané vepřové řízky a předvolební guláš (276)
Moje blogování za poslední tři týdny bylo opravdu bídné. O tom není diskuse. Někdo by tomu mohl říkat zimní spánek, moje babička by to nazvala lenost a někdo tomu říká zkouškové. Ten někdo jsem já. Zkouškové sice u nás, (jak se s oblibou říká „na hnojárně“) sice není zdaleka takové peklo, jako třeba na VŠCHT (lets face it, they are so much smarter), ale i tak, se nedá hovořit o zrovna snadném období. Obzvláště, pokud se ještě k tomu všemu, aktivně zapojíte do předvolebního boje. Popravdě, poslední měsíc se nesl v duchu anaerobní fermentace, Benešových dekretů, citrátového cyklu, natáčení předvolebních spotů, půdních bakterií a pana Aligátora.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení
Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...
„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel
V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....
Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích
Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...
V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji
Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz