Čokoládové kostky, zázvorky a mysli (na) placky (224 -226)
To jsem vám nedávno viděla jedno chytrého pána povídat o lidech. A tak jsem si vzpomněla, že moje babička to taky tak dělá a že celkem svět je kulatý a rovnováha světa se nachází a zároveň rozpadá v koblihách. Kobliha se má ráda, když si vezmete, že je na světě takových úžasných lidí! Hloubka věci je v tom, že lidi se mají namazat marmeládou a skákat do bazénu po hlavě! Nikoliv do medu! Nechápu, proč pořád na tomhle světě někdo musí říkat, že vzdělání je důležité, já vám povím, to kreativita je důležitá. Dneska ráno mi tučňák v pokoji snesl vejce! Recept na štěstí neexistuje! Lidi proberte se! Proč? Proč mi snesl tučňák v pokoji vejce… A tak se zamysleme, není lepší raději plést kakao a spát na střeše? Blablíbla humpf banán. Že? Já vám rozumím.
Zkrátka a dobře, toho moudra na světě je mnoho a některá by možná i stálo za to tady reprodukovat, ale víte co? Ne. Blog zatím vždycky byl o jídle, tak to tak pojďme nechat. (( Leda že bych se chtěla stát následovníkem Joyce, to jedině. Ale obávám se, že mému proudu vědomí by taky nikdo nerozuměl :D ))
Můj FACEBOOK
Čokoládové kostky II. (224)
Ingredience na těsto: 10 dkg másla, 5 žloutků, 15 dkg cukru, vanilka, lžíce rumu, 4 dkg kakaa, sníh z 5-6 bílků, 14 dkg mouky
Do dobře utřeného změklého másla přidáme cukr, žloutky a třeme do zhoustnutí. Pak přidáme rum a vanilku a znovu dobře utřeme. Naposled přidáme tuhý sníh z bílků současně s kakaem a polohrubou moukou. Plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj rozetřeme asi 1½ cm vysoko. Poté těsto pečeme asi 40 minut na nižší teplotu (160-180°C). Těsto necháme vychladnout a podle toho, jak se nám těsto podařilo upéci tlusté, ho buď rozpůlíme, nebo rozřízneme horizontálně. Následně naplníme studeným krémem, spojíme a polijeme čokoládovou polevou. Když poleva oschne, je možné ještě zbytkem krému kostky ozdobit.
Nádivka: do 10 dkg umíchaného čajového másla zamícháme 5 dkg moučkového cukru a 10 dkg změklé čokolády
Poleva: buď čokoládová poleva dle vašeho receptu, nebo kupovaná a nebo takto:
1/4l vody, 20 dkg kusového cukru svaříme na silnou nitku. V míse si umícháme 12 dkg rozehřáté čokolády s 1 lžící vody a máslem (1/2 dkg), přilijeme po částech horký cukr, a když poleva na okraji misky tuhne, poléváme kostky
Moje poznámky:
V originálním rozpočtu je také možno použít umělé máslo „Sana“ – tak to můžete taky zkusit :D
Polevu jsem jako vždy nijak moc nehrotila, takže jsem rozpustila zbytky čokolád co jsem měla ve skříňce, trochu másla a mléka do toho a šup. V originálním receptu není (u nádivky) specifikován cukr, já jsem sice použila normální, ale byla to hloupost – použijte moučku. Jinak vám bude křupat cukr mezi zuby. Jinak ale musím říct, že chuťově bylo těsto dobré – hodně kakaové, což mě chutná, takže palec nahoru ;)
Ovesné placičky: (225)
Ingredience: 8 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce, sůl, kypřící prášek, 1 cm2 citronové kůry, 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 5 dkg hrozinek
Do umíchaného másla dáme cukr, vejce trošku soli, strouhanou citronovou kůru a kypřící prášek. Poté přidáváme po lžicích ovesné vločky, hrozinky a mouku. Z dobře promíchaného těsta oddělujeme kousky tak, že nám vznikají bochánky o velikosti asi pingpongového míčku. Ty pokládáme na pečící papír s poměrně velkými rozestupy a lehce je přitlačíme. Placičky můžeme buď rovnou péci asi při 180°C, nebo je můžeme jen lehce nechat zapéct v horké troubě a pak v mírnější dopéci.
Moje poznámky:
Strašně jednoduché a moc dobré. Prostě smícháte máslo, cukr a trošku kypřícího prášku s vločkami a moukou a je to na světě. Žádné drama s přisypáváním po lžících. Šup to tam všechno najednou. Ani se moc nepatlejte s tvarováním placiček, akorát se vám rozlezou po celém plechu a spečou (to byla moje 1.várka). Normálně udělejte kuličky a naházejte je na plech, upečte do lehkého zlatova, (ne zase moc, ať nejsou suché) a je to! Mě osobně moc moc chutnaly (2.várka), k snídani je to vynikající mňamka :)
Zázvorky II. (226)
Ingredience: 25 dkg cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 25 g sušeného zázvoru, 30 dkg krupičkové mouky, kypřící prášek
Prosátý cukr, žloutky, vejce a sušený zázvor utřeme, až vše zhoustne. Poté přidáme asi půlku kypřícího prášku a polohrubou mouku. Umíchané těsto na vále vyválíme, vykrájíme zázvorky (tvar už je na vás :) a složíme je na pečící papír. Necháme je 3 hodiny sušit a až pak je teprve ve velmi mírné troubě upečeme (160°C).
Moje poznámky:
Zprvu jsem nevěděla, jak zázvorky mají vypadat, ale google opět nezklamal, a tak se zdá, že kulaté jsou ok. Upřímně, co se teploty a délky pečení týče, jsem to vše dělala dosti náhodně. Určitě je nedělejte do tmava, byly by pak příliš suché. Spíš bych je asi klidně vyválela na tlustší těsto a pekla poměrně krátce (třeba 20 minut). Tady možná poradí někdo kdo s nimi má více zkušeností než já. Každopádně moc nám chutnali, obzvláště teplé!
Anna; Grosmanová
Domácí majonéza a perník (284, 285)
Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.
Anna; Grosmanová
Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)
Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.
Anna; Grosmanová
Zasněžená snídaně (279 - 281)
V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!
Anna; Grosmanová
"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku
Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.
Anna; Grosmanová
Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)
Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji
Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....
Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě
Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz