Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chřestu a slepičkám třikrát (na)zdar! (238, 239)

Ještě jste letos neměli chřest? Nepořídili si slepičky? Sezóna chřestu je v plném proudu a slepičí trendy volají – no tak vezměte svoje zlaté ručičky, zbouchejte kurníček a šup slípky jsou na zahradě ani nemrknete. A že jste ještě letos neměli chřest? Nevadí. Seženete ho teď skoro všude a navíc uvařit si takovou chřestovou polévku je prostě hračka!

Jestli chcete pár rad k obojímu, čtěte dál.

Jak se taťka rozhodl

Náš pes minulý týden zakousl sousedce dvě slípky. No to bylo pozdvižení, peří lítalo, slepice kvokaly a prach se vířil. Ale to byste nečekali, co se z tohohle neštěstí nakonec vyklubalo. Páteční odpoledne, přijeli do vesnice prodejci slípek (skoro jako na zavolání) a tak se táta musel nešťastné paní sousedce revanšovat. Věnoval jí za to tři krásné slepičky a sám, když už tam tak postával, neodolal a pět jich nakoupil i k nám domů. Zahradu máme velikou a tak dlouhého přemlouvání mnoho nebylo. S trochou šikovných rukou a něco dřeva (ehm, s trochou motorové pily a mozolů), stála ohrádka pro slepice za necelé dopoledne. Od té doby slepičky snášejí toliko, že jsme ani jednou nemuseli vajíčka nakupovat. Takže pohádka má konec dobrý a všichni jsou spokojení. Bráchové chodí vejce sbírat, pes slepice občas trošku prožene a ségra vejce baští jedno za druhým.

Chřestu zdar, polévce var

Chystáte-li se na nějakou pochoutku z chřestu, slyšte jak na něj. Jamie Oliver radí, že abyste se dřevnaté části zbavili, stačí chřest u spodu pomalu prohnout a on se pak už sám zlomí na místě, kde dřevnatění končí. Proto není mnoho vědy na tom a i já si myslím, že když to čapnete za správný konec, trošku to promáčknete a křupnete, mělo by to být v pořádku.

Receptů na polévku existuje více, to je jasná věc, ale jelikož uvařit celou Sandtnerku se snažím, zvolila jsem recept tento:

Chřestová polévka (238):

Ingredience: 30 dkg chřestu, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, sůl, muškátový květ, 1/8l smetany nebo mléka, 1 žloutek, petrželka

Z chřestu odstraníme dřevnaté části, lehce jej omyjeme a odřízneme z něj hlavičky. Ty dáme vařit zvlášť do slané vody. Tvrdší části si nakrájíme na menší kousky a uvaříme také ve slané vodě. Ty následně prolisujeme. Vývar z chřestu zahustíme světležlutou jíškou, vložíme do něj prolisovaný chřest a celé hlavičky, načež polévku dochutíme mletým muškátovým květem. Nakonec můžeme přidat ještě v mléce rozmíchaný žloutek a zelenou petrželku. Polévku podáváme s některým svítkem.

Moje poznámky:

Bílý, či zelený chřest, to nechám na vás. Rozdíl je jen v tom, že jeden se pěstuje zakrytý a jeden nezakrytý (mňam chlorofyl). Co se lisování týče, můžete také zvolit variantu „tyčový mixér“. Já jsem lisovala, ale myslím si, že kdo jednou propadl kouzlu tyčového mixéru (že milé maminky?), tak se této variantě nevyhne :)

Šunkový svítek (239):

Ingredience: 2 bílky, sůl, 2 žloutky, 3 dkg šunky, 4 dkg mouky

Do tuhého sněhu z bílků lehce zamácháme sůl, žloutky, usekanou šunku a mouku. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané pánve a upečeme v troubě. Pečeme asi 10-15 minut, podle trouby, do růžova a nakrájíme na trojúhelníčky, které podáváme k polévce.

Moje poznámky:

Svítky se dříve dělávaly běžně, dnes už ho moc často nepotkáte. K chřestu se šunkový svítek hodil skvěle - doporučuji! Jestli nemáte pánev, kterou byste mohli dát do trouby, tak to vařešte buď nějakou formou na koláč, nebo pekáčem. Pak ale budete potřebovat více těsta :)

 

 

 

Zde přikládám odkaz na MŮJ FACEBOOK

A popis PROJEKTU SANDTNEROVÁ

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 7.5.2012 12:35 | karma článku: 16,69 | přečteno: 2205x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

6.5.2013 v 12:00 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3250x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

4.3.2013 v 12:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 2094x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2230x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky