Slovní paraziti

" Nemůžu si vzpomenout na slovo a najednou mi do pusy vlezou ty slovní paraziti a začnu říkat éééé, éééé" popisovala slečna Lucie. Trendy bydlíme, trendy jíme, trendy se oblékáme a k mé nelibosti i trendy mluvíme.

Ač se věkem  rozhodně nepovažuji za bytost starou ani zastaralou či obstarožní, stávám se milcem starých časů v okamžiku, kdy mé ucho zaslechne trendy moderní češtinu. Moje staromilectví nesahá až do doby onikání, panen Márinek,hojných přechodníků a častých -ti na konci sloves. Moje staromilectví sahá zhruba do  doby prvorepublikové, přesto, že jsem se narodila mnohem později. No uznejte, kdo by si stýskal po mluvě prošpikované soudružkami a soudruhy, úderníky, továrišči, molodci a dalšími podobnými. Nehledě na četnost a častost situací, kdy se sejdu s mužem přibližně mého věku, který po pár skleničkách anebo pivech začne za každou větou dodávat "ty vole!" Pokaždé věřím, že se jedná o osobu, která mi chce udělat radost nostalgickou vzpomínkou na socialistické časy. Tedy, po českém jazyce mého ranného věku si stýskat nemusím. Co tedy na hovorové mluvě  v časech první republiky obdivuji? Mluvu prostou slovních parazitů ve formě nadbytečného a zavádějícího nadužívání slov ten, ta, to a jako(plus varianta jakoby). Proč zavádějícího? Vezmeme si například chudáka lékaře, ke kterému přichází pacient se současnou trendy slovní zásobou:

"Dobrý den, tak já jsem k vám jako přišel" Lékaři proběhne hlavou. "Je tady ten pacient skutečně? Přišel jen jako? Kdo se to tedy u mne v ordinaci objevil? Hologram? Projekce?

"Já sem jdu s tou hlavou. Ona mě jako ta hlava  jako to, bolí . " Lékaři si začne pohrávat s myšlenkou " Aha, pacient mi skrytě sděluje, že má více hlav, nemám začít rovnou vypisovat žádanku na psychiatrii. Jako bolí - simuluje anebo bolí doopravdy? A který druh bolesti pacient prožívá?..."

Existuje možost, že slovní paraziti budou sílit, šířit se a brzy hrstku nás staromilců převálcují.

Musím se tedy smířit, že jednou obdržím od lékaře třeba takovouto zprávu :

" Pacientka XY jako byla u nás na tom vyšetření s tou potíží. Tu potíž řešíme. Dosud ujížděla na léku A, který jsme vytunili lékem B, takže teď po vymazlení medikace jako ulítává na předpisu léku C. Pacientka odchází z ordinace ve vystajlovaném stavu. "

Opravdu musíme mít tu pravou nohu, nestačila by jen pravá  anebo levá?

Opravdu musíme chodit k lékaři , do obchodu jako?

Doufám, že až sem jste dočetli nejen jako...

 

 

 

 

Autor: Iva Šemberová | středa 17.3.2010 8:30 | karma článku: 19,72 | přečteno: 1684x
  • Další články autora

Iva Šemberová

Kurzy pro tchýně

16.10.2013 v 16:06 | Karma: 17,16