Mých Top 10 nejsmutnějších skladeb všech dob

Jestli v mém životě existují skladby, které mě tzv. rozsekají a řvu ještě několik sekund po jejich konci, jsou to ty v mém seznamu.

Asi každý má ve svém životě pomyslný seznam skladeb, které když slyší, je mu dobře a hned se mu zvedne nálada. Jsou to většinou ty, které v nás probouzejí vzpomínky na věci dávno prožité či zásadní životní období. Jsme šťastní a radostní, když je slyšíme.

Pak jsou tu ale jiné. Ty, které bychom možná raději neznaly. Pojí nás k nim totiž hlavně vzpomínky smutné. Někdo, kdo je citlivý a vnímavý vůči hudbě nebo textu, pak nepotřebuje kolikrát prožít nic tragického, aby ho některé skladby rozesmutnily nebo rovnou u něj vyvolaly proud nezastavitelného pláče, za který by se nemusela stydět žádná plačka. Tím případem jsem třeba já. Od nepaměti extrémně vnímám jednotlivé melodie, a aniž bych znala pozadí či příběh, který se za danou skladbou skrývá, intuice mě nezklame. Je-li k dispozici text, za nímž se skrývá právě onen silný příběh, emoce jsou o to silnější…

Již od dětství mám ráda klasickou hudbu. Hodně k tomu přispěla má neutuchající touha naučit se hrát na klavír. Chopin, Satie a Čajkovskij se u mě zabydleli na docela dlouho. Poté jsem objevila i moderní klasickou hudbu.

Nečekaně mě krom jiných zasáhl (někdy po dvacítce) např. Puccini (Madame Butterfly, O mio babbino caro nebo Nessun dorma), Offenbach (po shlédnutí Benigniho La vita é bella) nebo Mozart (i když zrovna jeho jsem měla a mám nejraději trýznivého a smutného).

10. Antonín Dvořák – Largo (Z Nového světa)

9. Puccini – O mio babbino caro

8. Mozart – Requiem

Celoživotně mám blízko i k německy zpívajícím interpretům a doma jsme měli nejraději Falca. Při studiu němčiny jsem pak slovní zásobu hravě získala překladem textů písní. Jeden z vyučujících s námi dokonce rozbory textů občas udělal i v hodině. Vyprávěl nám mnohé i o příbězích, které stály za danými texty. Tak jsem se dozvěděla o smutném životě Johanna Hölzela alias Falca a životní tragédii Herberta Grönemeyera.

7. Falco – Coming Home (Jeanny Pt. 2)

6. Herbert Grönemeyer - Mensch

Queen a příběh Freddieho Mercuryho není třeba komentovat. Geniální texty podtrhuje výjimečná a velmi emotivní hudba.

5. Queen – Who wants to live forever

4. Queen – The show must go on

Ennio Morricone ve spojení s Věrou Špinarovou. Jedna z nejhranějších pohřebních písní. Silný zvonivý hlas a doslova stříkající emoce nenechají v klidu snad nikoho. Vše navíc podtrženo dramatickým skonem umělkyně.

Když to začne hrát v autě a já řídím, musím to přepnout, protože se slzami v očích se zpívat nedá.

3. Věra Špinarová – Jednoho dne se vrátíš

Naprosto geniální a výjimečné album Hradišťanu O slunovratu má na seznamu nejednu uchu lahodící skladbu. Při poslechu vám na mysli tane rok a jeho čtvero ročních období. Baladičnost je navíc podtržena zhudebněnými básněmi Skácelovými doplněnými o texty lidové a biblické.

2. Hradišťan – Modlitba za vodu

Kombinace interpreta a písně, která se přede mnou nevyslovuje. Já sama mám problém zadržet slzy při vzpomínce na tuto skladbu. Pojí se totiž s tragickou událostí v mé rodině.

1. Šohajka – Slyšíš jak zvoní

 

Bonus: U2 – Miss Sarajevo

Mám sen. Mám přání. Vidět kapelu U2 naživo. Prožít hudbu a texty těchto velikánů na vlastní kůži. A řvát a řvát a řvát. :-)

A co vy? U čeho si nejčastěji pobrečíte nebo zavzpomínáte?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Bojanovská | středa 20.7.2022 14:54 | karma článku: 18,54 | přečteno: 1180x
  • Další články autora

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

10.11.2023 v 19:31 | Karma: 37,29

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

7.7.2023 v 16:13 | Karma: 36,63

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

17.6.2023 v 8:51 | Karma: 15,26