Jak správně umývat nádobí?

No tak takhle určitě ne! To meješ úplně blbě. Jestli to budu mýt jako ty, tak se pobleju. Ještěže tu je myčka, která nás vždycky rozsoudí. Nebo ne?

Znáte taky to věčné dohadování o tom, jak správně mýt nádobí? Já se ještě dneska divím při návštěvách, jak je možné, že každý umývá nádobí rozličným způsobem. Tak např. jednou z českých specialit je metoda, ze které se mi vždycky zvedá žaludek a odmítám z „takto“ umytého nádobí jíst. Oč jde?

Česká specialita

Tuto metodu lze často vidět u starší generace, která byla vždycky zvyklá šetřit (a ne vždy to bylo samozřejmě špatné). V této domácnosti se šetří i s vodou. Pominu-li, že se zde koupou 1x týdně, a to ještě nejčastěji všichni v jedné vaně (o tom ale psát nechci, protože bych musela pokračovat tím, že první jsou na řadě děti a poslední je hlava rodiny=tatínek; jako vrchol vynalézavosti se voda z vany použije na praní a ta co vyteče z pračky na WC), nádobí se myje stylem: napustím dřez do poloviny, přidám saponát a umyji veškeré nádobí (super zážitek je to po nedělním obědě, kdy bývá pěkně propečené maso…). Postupně odkládám nádobí na odkapávač (Pozor! NEOPLACHOVAT!). Poté vezmu utěrku, která už dlouho neviděla pračku a občas na ní bývají patrné chlupy od kočky nebo od psa a veškeré „čistoskvoucí“ nádobí utřu a uložím tam kam patří.

Korunu tomu nasadila má holandská kamarádka, která mi názorně předvedla, jak se u nich v Holandsku myje. A nedokázala pochopit proč logicky myju lépe.

Holandská metoda

Je podobná „české specialitě“. Nádobí prvně opláchnu pod tekoucí vodou a trošku ho „ošudlám“ kartáčem na nádobí. Poté napustím dřez a naleji saponát. A dál už to znáte… Veškeré nádobí je ve dřezu, umyji ho, dám na odkapávač a utřu utěrkou…

No a jak myju já? Překvapivě stejně jako Italové. Roztřídím si nádobí od nejméně špinavého k totálním „mastňákům/špiňavákům“. Nanesu saponát na houbičku, kterou pak umývám lehce opláchnuté nádobí. Před odložením na odkapávač nádobí opláchnu. Rozhodně neutírám utěrkou, pokud mám na odkapávači dostatek místa. Pokud je nádobí opravdu hodně, přemluví mě vždycky manžel, aby se dalo do myčky.

Jo, a ještě je tu fenomén myčka. Ale i ta má své mouchy…

Pokud je v domácnosti hodně strávníků, má myčka své opodstatnění. Blbé je to, že každá myčka myje jinak a každá tableta (či cokoliv co se používá místo ní) taky. To pak tahám z myčky nádobí a vybavuje se mi „česká specialita“ 

Bonus navíc

Jeden známý je řemeslník a poctivě maká rukama. Ty bývají často velmi špinavé. Zajímavé je to, že jeho oblíbenou činností, při které relaxuje, je umývání nádobí. Bohužel k nevoli manželky. Ona by vlastně za normální situace byla ráda, že se její partner zapojuje do domácích činností, kdyby ovšem její muž neumýval nádobí pod tekoucí horkou vodou. On argumentuje tím, že se mu krásně odmočí jeho špínou zažrané ruce, ona oponuje, že děti se večer nemají šanci vykoupat, protože bojler nestačí ohřát vodu, kterou on vyplýtval na nádobí…

Autor: Martina Bojanovská | úterý 19.1.2021 8:52 | karma článku: 18,73 | přečteno: 1024x
  • Další články autora

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

10.11.2023 v 19:31 | Karma: 37,29

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

7.7.2023 v 16:13 | Karma: 36,63

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

17.6.2023 v 8:51 | Karma: 15,26