Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holandsko versus Česká republika

Před lety jsem pobývala v Holandsku. A ano, zažila jsem kulturní šok. Církev, důchody, strava? K delšímu pobytu či rovnou novému životu v nové zemi, mě nepřesvědčili ani Bosch, Hals, Vermeer, Rembrandt, ani další borci.

Nespornou pozitivní stránku to ovšem mělo. Od té doby vím, kde je mé místo a kde jsem šťastná. "A zase jsi o něco chytřejší," jak mi řekla moje dobrá kamarádka. Co mi tedy přinesl pobyt v Holandsku do života? Kromě krásných zážitků a setkání i hlubší náhled do kulturních zvyklostí. Třináctka je šťastné číslo nejen v Itálii a já své postřehy shrnu právě do 13 bodů:

BOD 1 Chválit, chválit, chválit

Ano, je to otravné a nestačí to říct jen jednou. Chválit se musí pokaždé, protože mlčení znamená, že se vám něco nelíbí. Já se nerada opakuji  a pokud jednou řeknu děkuji nebo ano, to se mi líbí, tak to stačí! Naštěstí jsem potkala ty správné lidi, se kterými jsem si to stihla vyříkat dřív, než bych byla za člověka, co nedokáže nic ocenit...prostě za nezdvořáka či dokonce vyčůránka!

BOD 2 Jak to umýváš nádobí?

Po dobrém jídle následuje očista nádobí. U nás je to stará dobrá klasika (pokud člověk nedisponuje myčkou): odmočit nádobí (nebo bez toho, pokud se jde rovnou na věc), saponát na houbičku a umývání pod tekoucí vodou (nebo bez tekoucí vody), následně nádobí opláchneme a dáme na odkapávač, kde nádobí usychá.

V Holandsku ne! Tam jim naše mytí připadá nehygienické... Takže jak to správně dle nich má být? Nuže, opláchnu nádobí pod tekoucí vodou houbičkou bez ničeho, hmmm. Poté si do lavoru naleju teplou vodu a saponát. Připravím si štětku na nádobí a tou následně nádobí v lavoru „ošudlám“ a to je vše! Finální úprava nádobí je, že se utře hadrem. Rozumějme, bez oplachování! A dobrou chuť s příchutí zaschlého saponátu přeje váš holandský přítel.

BOD 3 Studené čumáky

Ze začátku jsou všichni obezřetní a našlapují kolem vás jako kočka hrající si s myší. Studují vás a sledují. Ani po čase si vás nepustí blíže. Jste neustále pod drobnohledem. Přátelství bývají často povrchní.

BOD 4 Stará vs. mladá generace aneb kdy jsou Češi za zloděje a Češky za prostitutky

Češi mají u starší generace pořád pověst zlodějů. Bohužel si za to můžeme sami. Nemáme Holanďanům kazit dovolenou v Harrachově (dle jedné z mnoha historek, kterou mě obšťastnili známí), hahaha. Ženy kazí pověst Čechům tím, že si často v Amsterdamu přivydělávají prodejem těla.  Naštěstí mladá generace není tak předpojatá a ráda poznává nové lidi a to bez předsudků.

BOD 5 Kolo

Kolo je všude, na kole se jezdí všude. To byla pro mě jako notorického „walkaře“ herda do zad. Vysvětlím: já mám ráda kolo, ale nebudu na něm jezdit v lijáku takové hustoty, že se mi roztéká make-up a řasenka mi teče do oka, kde mi leptá čočky. Ale jinak se tam jezdí dobře, i když to není tak plochá země. Slovy jednoho pána je nejvyšší bod v zemi dálničním most. Poupravím jen, že jsou Holanďané hrdí hlavně na své 800 metrové kopce.

BOD 6 Ohňostroje

Po celý rok jsou zakázané a povolené jsou oficiálně až od 10h 31. 12. do 02:00 1. 1. Jinak jen na základě speciálního povolení a pouze za asistence odborníka na pyrotechniku. Pokuty jsou vysoké!

BOD 7 HEMA

Síť prodejen HEMA je takřka všude, hemží se to tu tradičními holandskými výrobky a dalšími produkty (jídlo, pití, oblečení, drogerie, aj.) za velmi nízké ceny a to i pro nás Čechy. V Hemě bývají součástí restaurace či bufety, kde jsem si ráno dopřávala snídani za 1 euro a opravdu jsem se najedla. I po zbytek dne mají slušnou nabídku jídel za rozumné ceny.

BOD 8 Český alkohol = božský to dar

Vaječňák, Becherovka s tonikem i bez, Fernet s tonikem i bez, Slivovice, Hruškovice, Meruňkovice, Broskvová, Myslivec a jiné skvosty včetně Zelené (mají rádi peprmint) vám zaručí otevřenou a teplou náruč každého studeného Holanďana a vstupenku do společnosti.

BOD 9 Karta do muzeí

Za 50 euro jsem si koupila Museum kartu na celý rok. Platila rok ode dne, kdy jsem si jí pořídila a vstup  zdarma nebo za mírný poplatek (např. 2 eura, je-li v muzeu speciální výstava) jsem měla takřka do všech muzeí v celém Holandsku! A to se vyplatí, protože běžně vyjde vstup do muzeí za nekřesťanské peníze.

BOD 10 Vlaky

Vlaky jsou a jezdí všude a velmi často. Mimo jiné jsou poskytovány různé slevové výhody. Pro nás jsou však pořád mírně drahé. A kvalita je srovnatelná jako ve vlacích ČD

PS: Počůrané a pokálené záchody jsou i tady. A rada mé kamarádky vždy zněla: "Nechej si to na doma. Hlavně nechoď ve vlaku."

BOD 11 Církev

Tak to je oříšek! Byla jsem ve středu Holandska a ten je nazýván tzv. biblickým pásem. Co to znamená? Církev je zastoupena všude. A to jak protestantská, tak katolická, se všemi modifikacemi i tou ortodoxní. Té se podívejme blíže na zoubek, neboť pravidla, jež uznává, patří do úplně jiné doby. Tak např.  ženy musí nosit sukně a to ještě ta nejkratší je max. pod kolena, vlasy mohou být nejkratší po ramena. V rodině neexistuje televize a v neděli se nesmí pracovat a jezdit autem. Tzn.,  že si žena musí uvařit oběd na neděli již v sobotu. Manželka samozřejmě musí zůstat doma a nesmí chodit do zaměstnání, pracuje pouze manžel (to vede k tomu, že žijí ze sociálních dávek).

Zajímavé je to, jakým způsobem existuje, ve smyslu "přežívá", v Holandsku církev. Ne z dávek státu, ale z dávek věřících, kteří jsou jako věřící registrovaní. Jak to funguje? Na konci roku v době adventu obdrží každý registrovaný křesťan platební poukázku a zaplatí poplatek církvi, nám známý pod pojmem desátek. Tento systém mám ale i své proti, protože „Velký bratr“ tě sleduje všude a zná tvou adresu a má přehled nad tvými aktivitami.

BOD 12 Jídlo – mají vůbec své původní?

O tom pochybují i oni samotní. Pár věcí jsem ochutnala, ale nejčastěji mi byl nabízen ohřátý párek s bramborovou kaší smíchanou se zelím a slaninou. Spoustu toho mají z bývalých kolonií a od sousedů. Dokonce považují Snack bar za vlastní vynález.

BOD 13 Opravdu nejvyšší Evropané

Jojo, neustále mě bolelo za krkem.

BONUS Důchody

"A jak je to u vás vůbec s důchody?", ptám se kamarádky. "Od státu dostanou všichni stejně, ať je to žena nebo muž. Mohli si za produktivního života vydělávat kolik chtěli. Na každém pak záleželo jestli si něco dával bokem," dostane se mi odpovědi cobydup. 

Autor: Martina Bojanovská | čtvrtek 10.2.2022 13:22 | karma článku: 34,06 | přečteno: 1839x
  • Další články autora

Martina Bojanovská

Hlídejte si svého staříka

Jejich tempo je vražedné. Jedou 40 km/h v obci i mimo. Nepoužívají blinkr, na hlavě klobouček a za předním blatníkem drny s trávou. Občas jim nesvítí jedno přední světlo a za autem táhnou skoro upadlý výfuk. Silnice jim je malá.

10.11.2023 v 19:31 | Karma: 37,29 | Přečteno: 4741x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Pocta mému muži

Nedávno mi jeden velmi milý bloger dal otázku, koho teda k sakru vlastně chceme...kdo je podle nás ten pravý? Odpovědí mu budiž tento blog. Tedy alespoň pohled z mé strany, koho si představuji pod pojmem "ten pravý".

7.7.2023 v 16:13 | Karma: 36,63 | Přečteno: 5357x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Sedl sis mi do klína

Nejmenovaný Jan Pražák byl inspirací dvěma blogerům pro pětiminutový poetický battle. Redakce jejich identitu zná, ale oba si nepřejí být jmenováni.

17.6.2023 v 8:51 | Karma: 15,26 | Přečteno: 686x | Diskuse| Poezie a próza

Martina Bojanovská

Cesta do Milána a zpět s božským Kájou

Mám styl Čendy, Žena točí globusem a Mildův záklon. Tak tohle byla fakt hodně povedená pracovní cesta do Itálie!

25.4.2023 v 14:31 | Karma: 14,95 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost

Martina Bojanovská

Kariéristi a další zvířátka, které lze na pracovišti potkat

Všimli jste si někdy, že se to na pracovišti (na všech, kterými během života projdete) hemží krysami, kočkami, hady, psy, včelami, vosami, masařkami, opicemi, lenochody, ptáky a jinou havětí?

13.4.2023 v 21:52 | Karma: 16,81 | Přečteno: 789x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Jsem osoba velmi upřímná a mí nejbližší to se mnou mnohdy nemají jednoduché.

Mám ráda výtvarné umění, hudbu, hru na klavír, zpěv, procházky a svou (ne)dokonalou rodinu.

Ráda píši o věcech, o kterých se nemá mluvit (když už o nich není vhodné mluvit), protože by se to mohlo třeba někoho dotknout. 

To vše s nadsázkou mně vlastní.

Jo a díky za 2. místo v kategorii Nováček v Blogerovi roku 2020!

 

Seznam rubrik