Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zápisky z Holandska 11: Nový Zéland? Prostě Zéland!

Ne, nebojte, zůstáváme v Holandsku. Na jihu, v provincii Zéland neboli Zeeland. V krajině tří velkých řek, ústících do Severního moře

V krajině plné zeleně, vody, ale i historických tragédií, které vyústily v jeden z technických divů světa. Mimochodem, Nový Zéland je opravdu pojmenován právě po Zélandu holandském. To jen pro pořádek na úvod.

Zeeland je jiný. Je jiný než centrální část Holandska. Je takový nekompaktní, nehomogenní, rozdělený řekami Mázou, Rýnem a Šeldou. Když se podíváte na mapu, uvidíte, že Zeeland je vlastně taková ostrovní skladba okolo těchto řek, na jihu svázaná   s hranicí Belgie. Ale ta roztříštěnost Zeelandu očividně vůbec nevadí, naopak získává tak na své atraktivitě. Protože každá z těchto oblastí má své unikátní znaky a rysy, každá oblast je jakoby svým pánem historického vývoje. Ale jedno mají společné: věčný boj s neklidným Severním mořem...

Psal se rok 1953. Byla hluboká zimní noc, přelom ledna a února. V oblasti nad Severním mořem zuřila jedna z největších bouří. Sypané hráze podél pobřeží nevydržely ten nápor mnohametrových vln a moře zaplavilo obrovské území Zeelandu. O život tenkrát přišlo více jak 1800 obyvatel...

Pomoc se k lidem dostávala velmi pomalu, odtržení celé provincie od zbytku Holandska si vybralo krutou daň. Tato tragédie, která byla největší v novodobých dějinách celého Holandska přispěla k rozhodnutí vlády postavit jednu z nejúžasnějších technických staveb, jaké kdy lidstvo vytvořilo. Projekt Deltawerken.

Jedná se o naprosto unikátní systém přehrad a hrází, které chrání celou oblast proti povodním. Tento systém protipovodňových hrází se táhne až k městu Rotterdam. Stavba trvala více jak 30 let a měří více jak 50 kilometrů. V oblasti ústí řeky Šeldy se měly hráze hermeticky uzavřít. Zde se však tato myšlenka setkala s nebývalým odporem ekologů i místních obyvatel, a tak se stavitelé rozhodli vytvořit systém jakýchsi gigantických vrat, tedy systém hrází, které se mají zavřít jen v čase nebezpečí. Vznikla tím rovněž obrovská protizáplavová jezerní oblast zvaná Oosterschedle.

Vidět tuto stavbu je opravdu jedinečný zážitek. Ale nebyli by to Holanďané, kteří by si zároveň nepostavili uprostřed těchto hrází tematický zábavní park Neeltje Jans. Jedná se o jakýsi zábavní ostrov vybudovaný přesně na okraji ústí řeky Šeldy do moře. Dostane se vám fascinujícího zážitku na téma živly. Běžte si stoupnout do komory se simulací vichřice, projeďte se lodí k hrázím, pozorujte tuleně! Ale největším zážitkem je autenticky vytvořená vizuální vzpomínka právě na tragický rok 1953. Tvůrci parku vás dostanou přímo do centra tehdejší bouře a vy prožijete jeden z nejemotivnějších momentů, který v místě zábavy prostě nečekáte. Nebudu dál prozrazovat, jen vám poradím, všeho nechte a jeďte do Neeltje Jans!

Zeeland je však také místem koupání, vždyť jejich pláže jsou jedny z nejvíce vyhlášených pláží v celém Holandsku! A samozřejmě slávky a hlavně ústřice! U nás sbíráme houby, na Zeelandu ústřice. Jedná se zde o jednu z nejvíce oblíbených činností místních obyvatel. Lidé shrbení, s pohledem upřeným k zemi pomalu prochází podél pobřeží s košíkem a v gumových holínkách. Nasbírejte a snězte si ústřic tolik, kolik jen snesete! Zeeland je prostě místem ústřic, o tom není sporu.

Nebo si jen tak sedněte na pláž a pozorujte při západu slunce ty největší zaoceánské lodě, jaké kdy vůbec můžete vidět. Vždyť do belgického přístavního města Antverpy to máte co by kamenem dohodil. A právě díky rušnému provozu se na horizontu pořád něco děje. Lodě těch největších společností světa se vám zde budou bezostyšně předvádět jako modelky na molu.

Ono vůbec u pobřeží je pořád co dělat. Stačí nasednout na kolo a od belgických hranic podél pláží po cyklostezce dál a dál můžete objevovat všechna ta místa pobřeží, plážové restaurační pavilony, ovce pasoucí se na zelených poldrech, majáky nebo zbytky opevnění z 2. světové války, pozůstatky jedné z nejdůležitějších bitev o řeku Šeldu. Krajina se mění, najednou lze spatřit v dálce na protějším břehu město Vlissingen, na písečných dunách uprostřed moře odpočívající tuleně. A když budete mít štěstí, uvidíte i z vody vyskakující hejna delfínů.

A využijte blízkost Belgie! Město Bruggy je jen pár kilometrů od hranic s Holandskem, kupte si zde pravé belgické hranolky namočené v jedné z mnoha omáček, bez kterých by belgické hranolky vůbec neexistovaly. A pak si zajděte koupit do jednoho z mnoha obchodů pravé belgické pralinky s chutí téměř nadpozemskou.

Zeeland je prostě jiný. Nejsou zde velké farmy nebo soustavy kanálů, lány rozkvetlých tulipánů nebo pasoucích se krav. Je to jiná tvář Holandska, na pohled vlídná a pohodová s nekonečnými písčitými plážemi a bezstarostností jejich návštěvníků. Ale místní lidé dobře vědí, že za tou klidnou a pohodovou atmosférou se skrývá druhá tvář. Tvář divokosti a nezměrné síly. Zatím ji bezpečně zkrotili. Na jak dlouho, to však neví ani oni sami.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Géba | sobota 15.4.2023 13:00 | karma článku: 11,00 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Dáte si čaj, drahá?

"Hned přijdu!", zavolal na nás z okna muž, zatímco my jsme čekali venku před domem. Byl to jeden z těch krásných jarních podvečerů ve Skotsku, uprostřed panenské přírody typicky holých kopců, vřesovišť, kamenných zídek a farem.

15.7.2023 v 13:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 365x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Příště to bude lepší!

"Je to čím dál horší!", odpověděl mi obchodní partner na otázku, jak se mají a co nového v Holandsku. Byla to zajímavá podobnost k našemu způsobu všeobecně pojatých obchodních diskuzí u nás v Čechách. A tohle mě opravdu zajímalo.

8.7.2023 v 13:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Já a moje žena

Je tomu více jak 23 let, co jsem se seznámil se svou ženou, a více jak 18 let od doby, kdy jsme si řekli své Ano.

1.7.2023 v 13:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 426x | Diskuse| Osobní

Josef Géba

Na skok do Berlína

Říká se: "Postav dům, zasaď strom". A já k tomu s trochou dávkou nadsázky jen dodám: "...a zažít Berlín!".

24.6.2023 v 13:00 | Karma: 10,29 | Přečteno: 302x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Jeden den v Bratislavě

Jistě uznáte, že Bratislava není velkým tahákem a lákadlem k návštěvě obzvlášť, když my Češi máme přece takové město, jako je Praha!

17.6.2023 v 13:00 | Karma: 12,15 | Přečteno: 441x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 424x
Tvůrce cestopisného blogu Zápisky (už nejen) z Holandska a nadšený cestovatel s potřebou pohodlné postele a vlastní koupelny. Více informací a článků najdete na www.zapiskyzholandska.cz

Seznam rubrik