Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lesk a bída...teda spíš bída.

Jen malá páteční reflexe, která bude možná mnohým z Vás mluvit z duše.  Aneb nálada po shlédnutí kultovního snímku "Vrchní,prchni". 

Taková malá obědová mňaminka Lucie Gavendová

Víte, pro začátek se musím přiznat. Strávila jsem (a částečně stále trávím) v tomto oboru spoustu času, který nebyl vždy úplně efektivní. Na číšníka a k pozdější práci barmana jsem se dostala v podstatě omylem, a asi si sami dokážete představit, jak to vypadá, když děláte něco, v podstatě jen proto, že vás to živí, a bojíte se z těchto zajetých kolejí vymanit, protože si myslíte, že v podstatě nic jiného neumíte. 

Až jiné zaměstnání, a hlavně silné změny v české gastronomii mě v podstatě donutily získat jiný náhled na věc, začít si pohostinství pořádně užívat, a plesat nad  příjemnými změnami, které pomalu, ale jistě, dávají českému stravování nový tvar. 

Nicméně jsou tu i věci, které zůstávají s vyjímkami stejné, a to jsou čeští "restaurátoři". 

Každý ví, že povolání číšníka či barmana není věc vůbec jednoduchá. Každý číšník je zároveň číšníkem, nosičem, psychologem, uklízečem, atd. atd. Já sama jsem v jednom z podniků například natírala zdi, a v dalším když nebyla práce, sekala trávu na zahradě. Každý tento člověk, je pouze člověk. A každý člověk, musí z něčeho žít. A ono se vám dost těžko usmívá 16 hodin denně, když víte, že za ty hodiny a hodiny proběhané na nohou, křečovitého úsměvu - i na zpocenýho otravnýho nalitýho týpka který se vám mermomocí snaží dostat pod sukně- dostanete ušmudlaných deset tisíc (ne že by to byly až tak špatné peníze,ale v přepočtu na odpracované hodiny opravdu neodpovídají realitě). Ano, někdo může podotknout,že je tu ještě pohyblivá složka mzdy, což jsou dýška, tringelty, tipsy, na které každý český restaurátor sází. Ale ty jsou ohodnocením právě za Vaší práci, přičemž není pravidlem, že po tříhodinovém lítání kolem jednoho stolu, kde jsou všichni spokojeni se servisem,chováním obsluhy,podanými pokrmy a nápoji, dostanete slušný tips. 

Je to ohraná písnička, na toto téma už bylo napsáno bezpočetně článků, vedou se dalekosáhlé diskuze atd. Vím, že začnou padat věty typu : Koho to nebaví, ať to nedělá, každý svého štěstí strůjce, a bla bla bla. Tímto se nesnažím zastávat se obsluhy jako takové, která mnohdy nemá nejmenší důvod chovat se tak jak se chová, zanedbávat svůj vzhled a hygienu, nevzdělávat se v oboru a tak dále. Chci tímto jen poukázat na fakt, že pokud chci dobrého pracovníka, který mému podniku přinese peníze, měl bych si ho podle toho také zaplatit(Logicky vzato, když si budu chtít koupit kvalitní boty, tak za ně taky asi nedám stovku u Vietnamců) a snažit se o jeho další vzdělávání.Tak, jak to funguje v každé lepší firmě či instituci. Neříkám, že neexistuje vedení, nebo podniky, kteří by podle tohoto systému nejeli. Jen je jich bohužel stále jen menšina..

Jedním z dalších silných nešvarů je velká neochota restauratérů dávat svým zaměstnancům smlouvy na plný pracovní úvazek. Nesčíselněkrát jsem se setkala s lidmi, kteří pracovali ( a stále pracují) dlouhá léta na místech bez pracovní smlouvy, ač o ni usilovali ze všech sil... Vždycky se nějak "zapomělo".

Mohla bych pokračovat hodiny a hodiny. Noční směny bez příplatků, strhávání ze mzdy za nádobí, které se nerozbilo, týdenní "zkoušky" které nejsou zaplaceny a nakonec stejně práci nedostanete, sexuální harassment ze strany vedení, prupovídky typu "Nedáš - dostaneš", odbývání personálu týden starým jídlem, mnohahodinové přesčasy, kdy se vedení rozhodlo, že si vyhodí z kopýtka, a prostě do rána zůstane, a celý personál s nimi, ovšem na jiné straně baru. Samozřejmě neproplacené. 

Nedávno jsem zaslechla, že v ČR krachují dva podniky restauračního typu denně. Nějak se tomu nedivím. Ano, vím, že tenhle článek je jen výkřik do tmy. A taky vím, že možná zvedne silnou vlnu nevole. Ale ryba holt opravdu smrdí od hlavy.... 

(Pozn. autorky : Úvodní fotografie pochází z nejmenovaného brněnského podniku, kde majitel restaurace tento patvor podává jako "kuřecí obědový salát". Enjoy your meal:)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucia Rien | pátek 23.11.2012 19:48 | karma článku: 10,79 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Lucia Rien

Kdo jsem já, a kdo jsi ty?

Řekněme, že dokážeme pochopit cokoliv. Dokážeme pochopit to, že nefungujeme v tom systému, ve kterém žijou všichni ostatní. A dokážeme sami sobě říct, že vlastně nechápeme o čem je život.

27.5.2021 v 23:02 | Karma: 6,08 | Přečteno: 242x | Diskuse| Brno

Lucia Rien

Vesmírné pravdy

Občas mě napadá, že bych asi měla něco předat mladším generacím, ačkoliv odmítám zakládat něco jako je TikTok. Budu tedy doufat, že pořád existují osoby, které umí číst. Co bych vzkázala svému dvacetiletému já?

21.5.2021 v 1:45 | Karma: 8,95 | Přečteno: 224x | Diskuse| Osobní

Lucia Rien

Pravda je něco, co nechceš slyšet

Je poměrně jednoduché žít ve lži. Co si budem. Lež je krásná představa něčeho, co bychom si rádi dovolili. Lež je něco, co nám dovolí cítit věci, které bychom rádi zažívali. I když žijeme ve vězení.

2.3.2021 v 20:39 | Karma: 7,40 | Přečteno: 280x | Diskuse| Brno

Lucia Rien

Láska je velice krásné slovo

Život se mění a my s ním. Víte co je obrovský paradox? To, že lidi už dávno zapoměli na to, co je to láska.

2.12.2020 v 21:37 | Karma: 7,31 | Přečteno: 209x | Diskuse| Brno

Lucia Rien

Stoupá dým, a já stoupám s ním

Pamatuješ ten den, kdy bylo všechno jasné, jako průzračné ráno ? Pamatuješ ten pocit, kdy ti mořský vítr ošlehával tváře, a tobě patřil svět ?

7.5.2019 v 12:11 | Karma: 7,12 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 439x
Jediná věc, která mě opravdu zajímá, je čas.

Seznam rubrik