Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zápisky sluníčkového aktivisty

Začíná mě čím dál víc štvát, jak jsou lidé v naší republice netolerantní. Jak se chováme k ubohým ženám a dětem, kterým se po strastiplné cestě podařilo dorazit do naší republiky.

Sledoval jsem, jak brutálně zasahují policisté, kterým tolik vadí, že uprchlíci projevili svůj názor a požadovali svobodu a přemístění do Makouska. Vůbec nechápu, proč jim vzali telefony a peníze. Máme přeci demokracii, a svoboda projevu patří hned mezi ty základní!

Myslím že vím o co jde. Máme tu totiž strašně špatné zákony a nevíme jak to udělat, aby se tu našim hostům, jak správně řekl pan Zobanec, líbilo.

V Makousku už na ně čekají jejich rodiny, dávno mají zajištěná pracovní místa a teď takové zdržení. Divím se, že Makouská vláda ještě neposlala diplomatickou nótu těm našim ustrašencům, protože to pro ně musí mít jistě dalekosáhlé dopady na jejich hospodářský růst. Já bych na jejich místě určitě neváhal.

Rozhodl jsem se, že přispěji svou troškou do mlýna a za pomoci dalších normálních lidí předvedeme těm xenofobním, nacistickým rasistům, že opravdu jsme schopni pro tyto uprchlíky něco udělat a to minimálně v morální rovině. Ne jako ten zbabělý zbytek národa, který to nechápe a doufám, že snad jen z nevědomosti dělá demonstrace proti jejich přijetí a píše hloupé blogy plné hoaxů o špatném chování těch nešťastných lidí. Moje myšlenka se jistě bude šířit jako vlnka ve vodě, když do rybníka vhodíte kámen.

Jejich argumentace je prostě směšná. Prý nějaké rozbité branky a trochu skla. No a jak by se asi líbilo jim, kdyby chtěli jít za svou rodinou do Bimbabwe a v Reni by je zavřeli, do nějakých táborů, že prý je dál nepustí, protože nemají doklady. Copak se jim nikdy nestalo, že by prostě doklady zapomněli doma?

Musí to být strašné, jídlo takové, že se prý vůbec nedá pozřít a cestovní útrapy jim natolik poškodili paměť, že se občas spletou, z které že to země pocházejí.

Jak to mají ty maminky s dětmi dělat? A to se už vůbec nebavím o těch několika podvyživených mladících v roztrhaných hadrech, s bříškem nafouklým hladem, které s sebou maminky vzali, aby je cestou trochu ochránili.

Vůbec se nedivím, že jim občas trošku ujedou nervy a rozbijí nějakou sklenici, či co. A oni na ně hned těžkooděnce, policii a vrtulníky. Asi bych v takovém případě také začal vyhrožovat nějakým sebepoškozením, či sebevraždou.

Co mě ale zaujalo, tak někteří se rozhodli prý držet za dodržování lidských práv hladovku. Pravda, začli po obědě a v šest večer ji na pár hodin přerušili, ale přeci jen mi vnukli myšlenku, která  určitě otevře oči i těm nejzarytějším xenofobům.

Je to totiž hodně složité, já osobně si žádného domů vzít nemůžu, i když jsem podepsal, že "solidaritu s # uprchlíky přijímám", protože když jsem se ptal rodičů u kterých bydlím, jestli bychom si jednu rodinu nemohli vzít domů, tak se na mě dívali jako na blázna a říkali, že takové hlouposti ať si praktikuju, až budu sám vydělávat. Celkem mě to naštvalo, protože máme velký byt 2+1. Asi z domu odejdu a hned jak mě vezmou do některé z neziskovek za slušný plat, tak jim všem ukážu.

Ale teď už konečně vím jak na to. Vyrazil jsem do té skvělé kavárny U tří oháněk, kde jsou ti bezvadní lidé, kteří patřili k těm hned prvním co udělali fotku, že přijímají solidaritu s uprchlíky.

Když jsem tam dorazil, tak mě sice trochu zarazilo, že nikdo z nich ještě doma žádnou africkou maminku s dětmi nemá, ale hodně je jich na tom podobně jako já. Buď ještě studují, nebo mají jen tak malé domečky na kraji města, že by nemohli uprchlíkům opravdu účinně pomoci. Vysvětlili mi, že postačí pokud jim pomůže stát, ten má peněz dost a jen musíme překonat ten nepochopitelný odpor několika desítek odpůrců, kterých je sice málo, ale strašlivě se ozývají v našich médiích, které jim dávají nepochopitelně mnoho prostoru.

Když jsem jim předložil svůj plán, tak byli tak překvapení, že několik minut bylo úplné ticho, než jim to došlo.

" Tý vole", povídá nakonec jeden, "tak tohle těm rasistům zláme vaz". Strašně sympatická majitelka mi hned uvařila čaj z lístků jitrocele a celé odpoledne jsme upřesňovali, jak ten plán provedeme. Nakonec byl začátek určen na 18. srpna. Museli jsme ještě připravit nějaké transparenty a vytvořit přesný časový harmonogram.

Konečně nastal onen kýžený okamžik. Přesně v 9:00 jsme se shromáždili na hlavním náměstí u kašny. 

Nad námi vlál velký transparent s nápisem " V RÁMCI SOLIDARITY S UPRCHLÍKY DRŽÍME ŠTAFETOVOU HLADOVKU!"

Kolem jsme rozložili další panely s nápisy : "HLADEM K SOLIDARITĚ""VLÁDO! TRÁPENÍM UPRCHLÍKU TRÁPÍTE VLASTNÍ LID!", "SOJOVÉ KLÍČKY NEJEN PRO VYVOLENÉ"" U TŘÍ VOHÁNĚK MILUJE UPRCHLÍKY. OTEVŘENO DENNĚ OD 9-18 HOD." a ještě pár obyčejnějších týkajících se odmítání xenofobních názorů.

Dostalo se mi té pocty, že jako autorovi tohoto nápadu jsem mohl začít hladovku držet první. Posadil jsem se na malý polštářek vyšívaný antirasistickými motivy a vedle mě byla jen půllitrovka čisté vody.

Měl jsem sice trochu obavu, zda něco nepokazím, protože hned z počátku mi lidé začali házet bonbóny, ale nakonec jsem svou čtyřhodinovou směnu zvládl bez problémů.

Byl jsem překvapený kolik dalších organizací se začalo do našeho úsilí zapojovat. Původně jsem měl na další směnu nastoupit už za dva dny, ale hlásily se celé humanitní třídy, dokonce se přihlásil i sám velký filozof Pavel Krůta. Televizní štáby s námi dělaly rozhovory, které zabíraly valnou část večerních hlavních zpráv.

A já jsem strašně rád, že jsme mohli konečně udělat něco hmatatelného. Nikdo už nám nemůže vyčítat, že nejsme schopni se sebeobětovat. Dokonce se mi ozvalo několik známých neziskovek, zda bych pro ně nechtěl pracovat na plný úvazek, že aktivisty mého typu přesně potřebují.

Ještě se rozmyslím, třicet tisíc jako nástupní plat mi sice přijde celkem málo, ale prý s mými myšlenkami se postoj vlády jistě razantně změní a peněz bude víc.

Už mám v hlavě nápad na další akci, ale nenechám Vás nakukovat do svých plánů .... až přijde ten správný čas.

 

 

přeji krásný den

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Gardavský | neděle 2.8.2015 15:41 | karma článku: 37,45 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Ivo Gardavský

Luskoun a Hřib

Zdá se Vám toto spojení poněkud nezvyklé? Tak to se velice mýlíte. A co třeba panda a luskoun? Taky ne? Tak schválně čtěte dál.

11.2.2020 v 16:25 | Karma: 29,76 | Přečteno: 755x | Diskuse| Společnost

Ivo Gardavský

To se ví ...

Mno, trošku s odstupem jednoho dne si dovolím podat svůj komentář na pořad "To se ví". Najdete v archivu ČT.

16.9.2019 v 19:24 | Karma: 37,21 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Ivo Gardavský

Youtube - pozor, pokud názor, tak až od osmnácti let

Tak jsem se docela dobře pobavil. Ostatně čekal jsem to, pokud člověk nejde s proudem, tak alespoň musí držet hubu, aby byl tolerován. A pokud neudělá ani jedno, tak jde proti němu a musí nést následky.

2.8.2019 v 17:11 | Karma: 25,74 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Ivo Gardavský

Jak se z nic dělá sólokapr.

Od rána mě v rádiu pronásleduje naprosto neuvěřitelná skutečnost. Grafity na pražském mostě přes noc zmizelo.

29.7.2019 v 19:06 | Karma: 40,84 | Přečteno: 3883x | Diskuse| Společnost

Ivo Gardavský

Prague pride - kontroverzní téma

Tak nám to zase začne. Za pár dnů se v Praze objeví průvod polonahých žen i mužů, prezentujících některé ze svých 52 pohlaví.

24.7.2019 v 19:34 | Karma: 41,29 | Přečteno: 1988x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  14:46

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Motorkář, který způsobil nehodu a napadl záchranáře, skončil ve vězení

13. května 2024  14:33

Policisté obvinili z několika přečinů a pokusu o ublížení na zdraví dvaatřicetiletého motorkáře,...

Duhová ano a naše ne? Na Eurovizi nesměly být vlajky EU, Brusel zuří

13. května 2024  14:19

Evropská komise kritizovala zákaz vlajek Evropské unie na sobotním finále písňové soutěže Eurovize....

Fiala se zastal ministra, na něhož útočí šéfka TOP 09. Nevidí důvod k výměně

13. května 2024  14:15

Premiér a předseda ODS Petr Fiala se zastal ministra školství za STAN Mikuláše Beka, do něhož se...

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2231x
Mimo práce co mě živí, tak mě baví muzika, takže snad trochu skladatel, textař, muzikant.

Občas cítím potřebu se vyjádřit ke kontroverzním tématům.

Mimoto se snažím podívat na věcí jiným pohledem než všichni ostatní a třeba i nepříjemné zkušenosti obrátit v žert.

Zkrátka brát ten život s nadhledem.

A to přeji i Vám všem ostatním.

http://bandzone.cz/repass

Seznam rubrik