Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Banka půjčuje peníze  m o j e  (vaše, střadatelů). Nechci, aby byly ohroženy. Proto vím, že se banka chová jediným správným způsobem (a dělala to i socialistická Československá spořitelna): půjčí jen tolik, aby byl předpoklad, že dlužník bude   b e z   p r o b l é m ů    splácet.  Případně, že při dražbě bude dlužná částka (po odpočtu nákladů) uhrazena.  Já to považuji za normální. (Někteří, kteří uznávají teorii stejných žaludků avšem nikoliv.)

  Požadovaný výnos jakékoliv investice - tedy i půjčky -  závisí mj. i na míře rizika. Takže výnos rizikové půjčky nutně musí být vyšší, než té bezrizikové.  Protože musí pokrýt ono riziko.

  Mimochodem:  moc velké rozdíly ve výši úroků jsem neviděl (u stejných podílů vlastních peněz). Případné riziko je kryto především poskytnutím nižšího podílu z ceny nemovitosti.

  PS: Jen si Vás dovolím upozornit, že banka není sociální instituce, aby půjčovala především rizikovým (nemajetným) zájemcům a to ještě snad s nižším úrokem.

0 0
možnosti
IG

OK, banka není sociální instituce.

Přijde mi však trochu zvláštní a celkem to vyplývá z postupu bank, že člověk z nižším příjmem je vlastně méněcenný. Prostě dělá svou práci poctivě, uživí se, ale každý ředitel není a ani být nemůže....

Ještě bych dokázal pochopit, pokud by po bezproblémovém zaplacení celé hypotéky dostal třeba část úroků zpět. Co udělal, že je diskriminovaný oproti řediteli ? Provinil se tím, že má nižší plat?

Proč se to riziko tedy nerozpustí mezi všechny zájemce o úvěr?

Proč to mají odnést zrovna ti, kteří jsou v nižší příjmové skupině?

Ti bohatší by nějaké procento navíc zase tak nepocítili, ale ti méně příjmový každou desetinu procenta cítí velmi výrazně.

Z druhé strany pokud je tedy ten méně příjmový rizikový a za to riziko si banka navýší úrok a sníží částku kterou půjčí a to na základě znaleckého posudku jejího znalce, tak má banka dát takovou sumu z odhadu, aby dům bez problému prodala, ale ne člověku sebrat bydlení - to je OK, to je jako v té zastavárně, ale pak ho ještě zruinovat do konce života?

V kontrastu, jak naše vlády rozkradli beztrestně celý stát, tak je to poněkud šílené.

0 0
možnosti
ZH

R^R^R^

Já ovšem vidím také sviňárnu v tom, že ta banka Vám vůbec nepůjčí peníze majitele banky, nebo střadatelů, respektive jenom nějaké malé procento. Všechny ostatní peníze si ta banka půjči za minimální úrok u ČNB. Ty hypotéky z větší části financují daňoví poplatníci, ovšem zisky kasírují privátní osoby.

0 0
možnosti
VH

Anóó? Fakt?  U které banky jste v rozvaze takový výsledek našel? Zejména v současnosti, kdy banky mají nadbytek peněz běžných klientů (kterých se snaží zbavit mj. nabídkami prodeje podílů fondů).

0 0
možnosti
LH

Když přijde milionář i chudák do krámu a koupí si rohlík, bude oba stát asi tak 1,50 Kč. U pokladny jej zaplatí a obchodník vydělá - na obou stejně. Pokud banka půjčí milionáři, má menší riziko že ho propustí z práce než "chudáka" (řekněme u nás střední třídu) a pokud ano, spíše dostane "zlatý padák" (konkurenční doložku) ředitel než obyčejný zaměstnanec. Tady prostě banka musí rozdílné riziko zohlednit. Pojišťovna má také jinou sazbu úrazového pojištění pro vrcholové sportovce a pro obyčejné smrtelníky, i když kostí v noze mají oba stejně...

4 0
možnosti
Foto

Většinou máte pravdu. Až na jednu věc. Odhadce (znalce) si můžete sehnat sám. Nesetkal jsem se s tím, že bych byl při hypotéce nucen bankou využívat jejich znalce. A to jak při ručení vlastní stavbou, tak při ručení cizí nemovitostí (soukromým bytem rodičů). Vždy jsem si mohl (MUSEL ! ) odhadce najít sám.

0 0
možnosti
IG

Tak to mám opačnou zkušenost. Banka mi vždy dodala seznam jí schválených znalců a z těch jsem si mohl vybrat.

0 0
možnosti
Foto

Jediné co na tom smrdí je úrok, který stanovuje centrální banka.  Jinak je vše OK.

0 0
možnosti
Foto

A co konkrétně se vám na tom nezdá? Banka jen nabízí nějakou službu a vy ať jste chudej nebo bohatej, musíte zvážit zda na tu službu budete mít prostředky. 

Představte si sebe v roli bankéře. Dělal byste něco jinak? A jak? Jak byste ocenil míru rizika?

4 0
možnosti
ZH

Né každý má náturu odírat své bližní. Naštěstí.:-)

0 0
možnosti
JC

Nějak jsem Vás nedokázal pochopit.

Máte tři stejné domy a v jednom bydlí bohatý, v druhém průměrně příjmový a v třetím člověk chudý (to je ovšem diskutabilní, když má dům). Proč do toho taháte banku? Kde ta se tam vzala?

Nechápu Vás.

1 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
Mimo práce co mě živí, tak mě baví muzika, takže snad trochu skladatel, textař, muzikant.

Občas cítím potřebu se vyjádřit ke kontroverzním tématům.

Mimoto se snažím podívat na věcí jiným pohledem než všichni ostatní a třeba i nepříjemné zkušenosti obrátit v žert.

Zkrátka brát ten život s nadhledem.

A to přeji i Vám všem ostatním.

http://bandzone.cz/repass

Seznam rubrik