Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Banka půjčuje peníze  m o j e  (vaše, střadatelů). Nechci, aby byly ohroženy. Proto vím, že se banka chová jediným správným způsobem (a dělala to i socialistická Československá spořitelna): půjčí jen tolik, aby byl předpoklad, že dlužník bude   b e z   p r o b l é m ů    splácet.  Případně, že při dražbě bude dlužná částka (po odpočtu nákladů) uhrazena.  Já to považuji za normální. (Někteří, kteří uznávají teorii stejných žaludků avšem nikoliv.)

  Požadovaný výnos jakékoliv investice - tedy i půjčky -  závisí mj. i na míře rizika. Takže výnos rizikové půjčky nutně musí být vyšší, než té bezrizikové.  Protože musí pokrýt ono riziko.

  Mimochodem:  moc velké rozdíly ve výši úroků jsem neviděl (u stejných podílů vlastních peněz). Případné riziko je kryto především poskytnutím nižšího podílu z ceny nemovitosti.

  PS: Jen si Vás dovolím upozornit, že banka není sociální instituce, aby půjčovala především rizikovým (nemajetným) zájemcům a to ještě snad s nižším úrokem.

0 0
možnosti
IG

OK, banka není sociální instituce.

Přijde mi však trochu zvláštní a celkem to vyplývá z postupu bank, že člověk z nižším příjmem je vlastně méněcenný. Prostě dělá svou práci poctivě, uživí se, ale každý ředitel není a ani být nemůže....

Ještě bych dokázal pochopit, pokud by po bezproblémovém zaplacení celé hypotéky dostal třeba část úroků zpět. Co udělal, že je diskriminovaný oproti řediteli ? Provinil se tím, že má nižší plat?

Proč se to riziko tedy nerozpustí mezi všechny zájemce o úvěr?

Proč to mají odnést zrovna ti, kteří jsou v nižší příjmové skupině?

Ti bohatší by nějaké procento navíc zase tak nepocítili, ale ti méně příjmový každou desetinu procenta cítí velmi výrazně.

Z druhé strany pokud je tedy ten méně příjmový rizikový a za to riziko si banka navýší úrok a sníží částku kterou půjčí a to na základě znaleckého posudku jejího znalce, tak má banka dát takovou sumu z odhadu, aby dům bez problému prodala, ale ne člověku sebrat bydlení - to je OK, to je jako v té zastavárně, ale pak ho ještě zruinovat do konce života?

V kontrastu, jak naše vlády rozkradli beztrestně celý stát, tak je to poněkud šílené.

0 0
možnosti
ZH

R^R^R^

Já ovšem vidím také sviňárnu v tom, že ta banka Vám vůbec nepůjčí peníze majitele banky, nebo střadatelů, respektive jenom nějaké malé procento. Všechny ostatní peníze si ta banka půjči za minimální úrok u ČNB. Ty hypotéky z větší části financují daňoví poplatníci, ovšem zisky kasírují privátní osoby.

0 0
možnosti
VH

Anóó? Fakt?  U které banky jste v rozvaze takový výsledek našel? Zejména v současnosti, kdy banky mají nadbytek peněz běžných klientů (kterých se snaží zbavit mj. nabídkami prodeje podílů fondů).

0 0
možnosti
LH

Když přijde milionář i chudák do krámu a koupí si rohlík, bude oba stát asi tak 1,50 Kč. U pokladny jej zaplatí a obchodník vydělá - na obou stejně. Pokud banka půjčí milionáři, má menší riziko že ho propustí z práce než "chudáka" (řekněme u nás střední třídu) a pokud ano, spíše dostane "zlatý padák" (konkurenční doložku) ředitel než obyčejný zaměstnanec. Tady prostě banka musí rozdílné riziko zohlednit. Pojišťovna má také jinou sazbu úrazového pojištění pro vrcholové sportovce a pro obyčejné smrtelníky, i když kostí v noze mají oba stejně...

4 0
možnosti
Foto

Většinou máte pravdu. Až na jednu věc. Odhadce (znalce) si můžete sehnat sám. Nesetkal jsem se s tím, že bych byl při hypotéce nucen bankou využívat jejich znalce. A to jak při ručení vlastní stavbou, tak při ručení cizí nemovitostí (soukromým bytem rodičů). Vždy jsem si mohl (MUSEL ! ) odhadce najít sám.

0 0
možnosti
IG

Tak to mám opačnou zkušenost. Banka mi vždy dodala seznam jí schválených znalců a z těch jsem si mohl vybrat.

0 0
možnosti
Foto

Jediné co na tom smrdí je úrok, který stanovuje centrální banka.  Jinak je vše OK.

0 0
možnosti
Foto

A co konkrétně se vám na tom nezdá? Banka jen nabízí nějakou službu a vy ať jste chudej nebo bohatej, musíte zvážit zda na tu službu budete mít prostředky. 

Představte si sebe v roli bankéře. Dělal byste něco jinak? A jak? Jak byste ocenil míru rizika?

4 0
možnosti
ZH

Né každý má náturu odírat své bližní. Naštěstí.:-)

0 0
možnosti
JC

Nějak jsem Vás nedokázal pochopit.

Máte tři stejné domy a v jednom bydlí bohatý, v druhém průměrně příjmový a v třetím člověk chudý (to je ovšem diskutabilní, když má dům). Proč do toho taháte banku? Kde ta se tam vzala?

Nechápu Vás.

1 0
možnosti