Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rajčata z řetězců? To se nedá žrát

Lidé jedí a zvířata žerou. Žrát mohou i lidé a to ve dvou případech. Když propadnou obžérství a to pak kynou jak nedělní buchta a nebo když je jim předhozeno žrádlo namísto jídla. Velké řetezce z nás dělají zvířata. Předhazují nám žrádlo.

V dřívějších letech, kdy jara byla jarnější a slunce sluncovitější, kdy zima pro mě byla neznámým pojmem, protože v subtropech bývalo teplo skoro pořád, jsem nezkoumal složení jídla. Chutnalo mi. Velký nákup proběhl jednou za 14 v nákupním centru a pak jsem obvykle já býval posílán na trh pro potraviny, které se v nákupním centru nenakupovaly. Jako dítě jsem sice prskal, proč se to nemůže koupit najednou a proč ta pani, která nám uklízí, nemůže chodit i nakupovat. Na mé reptání otec zareagoval tak, že požádal onu pani, aby neuklízela v mém pokoji (jako chlap se musíš naučit si uklízet sám) a nakupovat jsem chodil dál. Zlí, zlí rodičové! Dnes chápu oboje a děkuji.

V nákupním centru jsme nekupovali ovoce, zeleninu, mléko, maso, sýry a šunky. Tyto potraviny se kupovaly skoro každý den v malém, aby byly co nejvíc čerstvé. Na trzích a v malých krámcích prodávali často sami majitelé nebo děti majitelů a byli na své produkty po právu hrdí. Často se mi stávalo, že jsem z nákupu přišel už najeden. "Hola, malej gringo. Co nového? Hele máme novou šunčičku, okoštuješ?" Než jsme si popovídali, tak jsem musel ochutnat a ochutnávat. Sem tam ještě něco přidali na cestu. Srovnejte to prosím s obchody u nás, kde vám často neupravená, mrzutá prodavačka vmete do tváře:"Co chcetéééé?".

U nás jsem se začal vyhýbat zeleninovým salátům a z masa jsem měl tak velký požitek, že jsem jedl hlavně přílohu a masa nedojídal. Pečivo taky nic moc. Latinci připravují takový ten vatový chleba a bagety francouzského typu, takže jsme přemluvili mámu, aby pekla ten náš. Dobrá mouka, vyšší podíl mouky žitný, chlebový kvásek, dlouhé kynutí. To je chleba! No a pak zkuste jíst tu slátaninu nedobrou, která je nabízena z velkopekáren. Jíst se to dá, ale nevím, proč tomu říkají chleba.

Zlom nastal při jedné dovolené s přítelkyní v Řecku. Nakoupila zeleninu na trhu a udělala salát. Nelžu vám, že mi slzy vytryskly do očí. Ta chuť! Vzpomínky bývají spjaté s chutí a vůni a mě vyvstávaly vzpomínky, protože najednou rajče chutnalo jako rajče. Okurka, cibule, salát. Hrome, takhle to má chutnat! Zeptal jsem se, jestli nepřipravovala salát nějak jinak. Prý ne. A tak jsem jí začal nadšeně vyprávět, že tyhle saláty jsem měl rád a že v Řecku a u latinců zelenina chutná líp než u nás. Byl jsem spražen, že jsem rozmazlené, přistěhovalé děcko. Šmitec. Souhlasila, že chuť je lepší, ale že nevěří, že by to u nás bylo tak hrozné. A to nikdo z nás netušil, že situace je nejen hrozná ba přímo hrůzostrašná.

Po návratu jsem hodil celou věc za hlavu smířen, že tam, kde je víc slunce, je lepší zelenina, a že jsem odsouzen k přežvykování něčeho, čemu se sice říká zelenina, ale chutná to jak suché z nosu se zeleninovou esencí.

Naštěstí vyšel tento článek:

http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html

který způsobil malou revoluci v naší domácnosti. Přítelkyně se přesvědčila, že mé vzpomínky na zeleninu a maso nejsou výmyslem a zároveň byla potěšena, že naše domácí produkce zeleniny, hovězího, česneku, atd. atd. patří mezi světovou špičku! Jenže se hlavně vyváží a k nám se dováží odpad z Evropy, který by už lidé prostě nejedli.

Takže jsme dali vale polotovarům, náhražkám, masu a zelenině dovážené bůhví odkud, což mělo dva vážné dopady. Musel jsem začít víc pomáhat v domácnosti včetně vaření. Zavrhl jsem totiž předpřipravené knedlíky (kruci vzpomínáte na knedlíky od našich babiček? To byly knédle!), masoxy, polotovarné omáčky plné éček a kdovíjakého humusu. Zavrhnutí šlo lehce, ale má drahá prohlásila, že sice ano, že mám pravdu, ale že sama to nezvládne. On totiž vzrostl problém s logistikou i dobou přípravy jídel. Ale já už byl rozjetý plný hněvu z pokoření, že jsem tak dlouho a zbytečně žral odpad a humus. I ten chleba jsem se rozhodl péct a připravovat pořádné masové vývary do omáček a samotných polévek. I ty knedlíky se naučím a ne jeden druh, ale několik, já vám dám! Pln odhodlání jsem si pořídil kuchařku od Gordona Ramsaye a místo ztrácení času u televizních nesmyslů jsem se jal pomáhat při obstarávání jídla včetně příprav základů pro další zpracování (i když po prvotním nadšení z vyšší Gordonovy alchymie jsem objevil krásu našich starých kuchařek).

A tak jsem se vrátil k modelu svých rodičů. Jednou za čas velký nákup v centru, ale zeleninu a ovoce z našich trhů, maso přímo z rodinných farem nebo u řezníků "známých", čerstvé mléko z automatu a vaření, které je náročnější na čas, ale to pošušňání za to stojí. Věřte nevěřte, ale zmírnily se mi i projevy kožních vyrážek a alergie, takže zprávy o vyložené škodlivosti některých éček nejsou přehnané a vcelku rapidně jsem zhubl. Že by poctivý domácí jídlo bylo lepší každým coulem? Kdo ví. Každopádně té změny v přístupu k jídlu nelituju a začínám páčit z prarodičů znalosti o zavařování. Mé děti rozhodně ty masově produkované náhražky jíst nebudou. Jen ten chleba se mi pořád nedaří tak dobrý, jak ho dělala máma. Ale to přijde. Já už se nevzdám.

Autor: Karel Garcia | pátek 24.9.2010 16:45 | karma článku: 37,62 | přečteno: 3162x
  • Další články autora

Karel Garcia

Americko-australští těžaři riskují zničení české zásoby pitné vody

Není to tak dlouho, co přijeli Obamovi lobbisté, aby zahájili s naší vládou námluvy ohledně těžby břidlicového plynu v naší Republice. A ta jim jde bohužel bezostyšně na ruku. Poklad v podobě kvalitní pitné vody kolem Náchodska, Trutnovska, Broumovska je v ohrožení. Jestli je sůl nad zlato, je i pitná voda nad plyn?

23.2.2012 v 13:20 | Karma: 22,07 | Přečteno: 910x | Ostatní

Karel Garcia

Totální okupace internetu - aneb mozek vám vymejem

Představte si, že si povídáte na ulici se skupinkou známých. Vesele diskutujete o věcech, které vás zajímají a baví, když tu najednou zničehonic vás obestoupí špiclové. Řeknete slovo Tesco a v tu ránu se zjeví člověk z Tesca a bude si dělat zápisky o všem, co jste řekli, proč jste to řekli a kdo z vás to řekl. Řeknete slovo iPhone a objeví se další špicl a práskač. Kdykoli zmíníte firmu, značku, tak se zhmotní další a další udavači. A kéž by jen poslouchali, zapisovali a analyzovali. Oni vám drze vstoupí do diskuze a vyzvrací svoje naučené věty, které mají za úkol usměrnit vaši diskuzi. Zakázal jsem diskuze pod svým blogem. Protože přesně tohle se děje.

29.11.2011 v 14:10 | Karma: 17,58 | Přečteno: 1153x | Ostatní

Karel Garcia

28. říjen a francouzská zrada

Když naši vlastenci opustili rusofilství a znejistěli ze zakořeněné ruské rozpínavosti, obrátili svou naději k Rakousku-Uhersku. Rusofilství vlastenci opustili na základě svého pobytu v Rusku a vůbec se jim nedivím. Ideál se rozplynul a vznikla myšlenka, že Rusku musíme čelit. Čelit společně s Rakouskem. A Rakousko naši vizi nejen odmítlo, ale dál pokračovalo v našem útlaku. Nezbylo nám než si vytvořit stát vlastní. Po úžasném rozletu v době První republiky přišla zrada největší. Francie a Anglie nás předhodila Hitlerovi jako kus kosti a dodnes neseme následky jejich projevu zbabělosti. Rakousko, Rakousko...kéž bys nás tehdy poslechlo.

28.10.2011 v 15:16 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1735x | Ostatní

Karel Garcia

Muži u porodu? A k čemu je to dobré?

Jestli má být muž u porodu? To poznáte až po prožitku samém. Obecně totiž nelze říct, jestli ano nebo ne. Záleží hlavně na ženě a na našem vztahu k ní. Když mě žena poprosila, abych ji během porodu doprovázel, uklouzlo mi hloupé: “Já?“. A zachvátila mě panika. O překot jsem začal drmolit tisíce důvodů, proč bych tam vůbec neměl být. Její smutné oči mě ale donutili celou věc přehodnotit a tak jsem začal hledat důvody, proč bych tam naopak být měl. A dneska? Nelituju. I když, drahé dámy, muži by u porodu opravdu být neměli.

20.10.2011 v 10:11 | Karma: 43,67 | Přečteno: 7346x | Ostatní

Karel Garcia

TOP09 jde cestou autoritativní pravice?

Kampak kráčíš TOPko? Jdeš skutečne po cestě liberálního konzervatismu? Nebo pod rouškou mamonu skrýváš tvář odpornou? Tvář autoritativní pravice.

13.9.2011 v 12:06 | Karma: 17,53 | Přečteno: 806x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Člověk jako vy, žijící v ukvapené době všedních záhad. Narozen v Latinské Americe českým rodičům, dívám se na svět přes okraj máty a slunce (pokud v Čechách svítí).