Popelnice Evropy aneb vítejte v ČR

To, že je Česká Republika, popelnicí Evropy, mě už nepřekvapuje. V obchodech najdete ten nejdražší šunt, prezentovaný jako exclusive potraviny. Přelepené cenovky a obrovské nápisy AKCE, SLEVA, AKCE, SLEVA, AKCE … Plesnivé maso, přebalené salámy a sýry. Uzeniny, které vedle masa maximálně ležely, nahnilé ovoce a zelenina. I přesto jsou obchoďáky pořád narvané k prasknutí. Napište na ceduli slovo „sleva“ a úspěch máte zaručen. Prodáte i to, co by většina lidí hodila do koše. Stačí jen trošku umýt, načančat a přelepit pár cedulek..

Vyčuraní obchodníci, kteří nás stále dokážou „opít rohlíkem“. Dnešní návštěva, jednoho ostravského nejmenovaného supermarketu, mě dokonale pobavila. Na facebooku mě zaujala tato fotografie, pořízená právě v tomto marketu. Produkt české sušené houby …

Vzhledem k tomu, že to mám od domu, co by kamenem dohodil, zašla jsem se podívat. Cedulka, nad krabičkami s houbami, hlásá do světa „Směs sušených hub, země původu: Česko“. Na krabičce nalepená cedulka „Země původu: China“.

 Při podrobném zkoumání mě zaujal výrobce… Firma České houby nám cpe pod nos houby z Číny. Dělají ostudu vlastnímu názvu firmy. Vám to nepřijde hloupé? Evropská unie nás buzeruje téměř za vše a tady si spokojeně pletou Česko s Čínou. Však oba dva názvy začínají na „Č“, tak je to jedno ne?

Česká Republika je pravděpodobně 24 provincií Čínské lidové republiky a jejich hlavní exportní pilíř, veškerý šunt končí u nás a konzumenti jsou spokojení.

Skvělý čínský produkt zvesela prodávají i na e-shopech. Tady, pro zichr, není o zemi původu ani čárka. Nehledě na to, že výrobce prodává několik druhů hub. Radši nechci ani přemýšlet o tom, co je v tom houbovém prášku skutečně … nějak k těm čínským výrobkům nemám důvěru.

 Pokud by se tím náhodou někdo začal zabývat, dostanou směšnou pokutu a zvesela prodávají dál.

Jak dlouho z nás obchodníci, výrobci atd budou dělat blbce? Jak dlouho ještě budeme popelnicí Evropy? Tak dlouho, dokud budeme slepě následovat cedule SLEVA  a  AKCE, tak dlouho, dokud inspekční orgány budou dávat směšné pokuty.

 Doporučuji občas shlédnout Peklo na talíři, Romana Vaňka. Na youtube toho najdete hromadu a po pár videích vás přejde chuť i na obyčejnou kávu, rozbor párků, bonbonků a podobně už je skutečně jen pro fajnšmekry. Mimochodem tenhle díl se zabývá masem ze stejného supermarketu, tak proč se tady divím nějakým houbám …http://www.peklonataliri.eu/44-peklo-na-taliri-cerstve-maso.

BlogujBezHranic

 

Autor: Kateřina Gajdošová | sobota 23.3.2013 18:53 | karma článku: 26,83 | přečteno: 2305x