Internetové e-shopy hřeší ve více než 82%

Na internetu mě zaujala zpráva České obchodní inspekce. Více než 82% českých e-shopů se dopustilo nějakého prohřešku. ČOIka uložila za rok 2012 více než 900 pokut v celkové výši přes 4,3 milionu korun. To je docela hrozivé číslo.

Nejvíce prohřešků se objevuje před „důležitými daty“ v kalendáři jako je například Valentýn, Vánoce podobně. Obchodníci se předhánějí v nabídce a lákají na skvělé a na co nejvyšší slevy. Aby také ne, většina lidí nahání dárky na poslední chvíli. Objednat si přes internet je přece mnohem jednodušší a rychlejší než někde lítat po obchodech. Většina pak „zapláče nad výdělkem“.

 Stejným tématem se zabýval i časopis dTest.  Mezi nejčastější prohřešky patří problémy s vyřízením reklamace, potíže s nemožností odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, nekompletní obchodní podmínky, nedoručení zboží nebo v lepším případě Vám zboží přijde, ale jiná barva nebo je výrobek vadný.

 Přitom e-shopy vznikají rychleji, než rostou houby po dešti, o slevových portálech ani nemluvě.

Jak je vidět z posledních čísel, slevovým portálům už začíná zvonit hrana, tak rychle jak vznikly, tak rychle začínají mít problémy. Od roku 2010 vzniklo více než 200 slevových portálu, na počátku roku 2013, jich funguje jen kolem 90.

Vrtá mi hlavou, copak nejde u nás v česku nic poctivě? Většina lidí využívá e-shopy, které jsou z ČR. Pokud se jich zeptáte, proč nevyužijí zahraniční e-shop, odpovědí je většinou, že se bojí problémů s reklamací a podobně. Přitom když srovnáte spokojenost zákazníků s českým a zahraničním e-shopem, ty naše se v hodnocení zákazníků silně propadají.

Evropské spotřebitelské centrum provedlo test e-shopů v rámci EU. V 99 % případů, bylo vše v pořádku. Proč si český národ neustále ničí svou vlastní reputaci?

 Spokojeností s e-shopy se zabývá i následující dotazník. Podělte se také se svými zkušenostmi. Výsledky se spokojeností, z Vaší zákaznické strany, ráda zveřejním.

Více na BlogujBezHranic

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Gajdošová | neděle 10.3.2013 10:55 | karma článku: 7,93 | přečteno: 541x