Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Ty starý písničky jsou příšerný!"

V neděli 28.února jsem měla možnost se zúčastnit Hudební bohoslužby ve Zlíně, jejímž pořadatelem byla Českobratrská církev evangelická. Ačkoliv sama nejsem členem této církve, jsem ráda, že jsem mohla být mezi těmi, kteří si udělali čas a přišli.

Jednalo se o vyjímečnou hudební bohoslužbu - byla uspořádána k příležitosti vydání sbírky varhanních předeher a doprovodů k písním z Evangelického zpěvníku. Coby rodáka Chvalčova mě samozřejmě potěšil název sbírky: Chvalčovské miniatury, i skutečnost, že autor, pan Ladislav Moravetz, se před nedávnou dobou přistěhoval se svojí rodinou právě do naší vsi Chvalčova. Je fajn vědět, že nám přibyl takový soused.

Bohoslužba byla pro mne vyjímečná podáním písní. Jednalo se o běžně zpívané písně ve sborech (nejen) evangelíků, nicméně díky talentu a schopnosti nebát se experimentovat s rytmem a stylem podání jednotlivých melodií (autor ukázal, že varhany umí vykouzlit jak klasické podání melodií, tak keltský či latinskoamerický rytmus, valašské zabarvení atd.), mě pan Moravetz svými varhanními výkony přesvědčil, že žádná píseň nemusí být "nudná". I když se jedná zrovna o duchovní píseň.

Často slýchávám o duchovní písních, většinou ze strany mladších generací, že ty staré písničky jsou "příšerné, nudné, nedají se zpívat, zastaralé..." A naopak ze strany starších generací pro změnu, že ty nové písničky "se nedají zpívat, protože jsou na jedno brdo..pořád melou dokolečka jen tři slova, nejsou vůbec melodické.."

Ano, i během hudební bohoslužby ve Zlíně jsem zaslechla poznámku od sedícího za mnou: "Teda to bylo hrozný, to přehnal." Jednalo se o reakci na podání duchovní písně v latinsko-amerických rytmech. No vidíte, a mně se zrovna líbilo, že to bylo příjemné osvěžení a dobrý nápad. Když jsem se po skončení celé akce ptala svého muže, které písně se mu nejvíce líbily, překvapivě mi sdělil, že "ta z toho 16.století a keltská". A to jsem čekala, jak bude odvařený právě z písní podaných atypicky.

Takže ještě jednou moc děkuji všem organizátorům akce a samotnému panu Moravetzovi s jeho ženou, že měli chuť, odvahu a sílu vystoupit s něčím novým.

S něčím, co bourá hranice mezi jednotlivými denominacemi - bohoslužba byla úžasnou příležitostí seznámit se s lidmi z různých církví i mimo ně; po skončení samotných "chval" jsme byli pozvaní na menší občerstvení do přilehlé menší budovy, která slouží coby tzv. herna pro děti.

S něčím, co mě samotnou motivuje k tomu, abych během bohoslužby, když sama doprovázím na klavír zpívající sbor, udržela tempo a nedala se strhnout zpívajícími do "zajetých kolejí" monotónního tempa u všech písní. Přece každá píseň je jiná - jedna pomalá, druhá rychlejší, některá je smutná, jiná veselá, atd. Proč "musíme" ze všech svým podáním udělat jeden prototyp "náboženské písně"? Pak se z toho fakt stává nuda - i pro mě, coby hrajícího.

Vždyť přece není špatné, příšerné, nudné, škaredé, nemožné...písně, která chválí Boha. Jsou jen naše špatná, příšerná, nudná, škaredá, nemožná...podání takových písní. A tak největším ponaučením pro mne bylo zjištění, že přece záleží na každém z nás, jak přistupujeme k jednotlivým chvalozpěvům. Chci konkrétní píseň zazpívat (zahrát) skutečně ke chvále nebo jen nějak odzpívat (odehrát)?

Pokud si plně uvědomím a připustím k tělu fakt, že zpívám CHVÁLU BOHU, jak se odráží můj osobní vztah s Bohem na mém "CHVALOZPĚVU"?

"Júdit zpívala:´Začněte chválit mého Boha při bubnech, zpívejte Hospodinu při cymbálech, zapějte mu žalm a chvalozpěv, vyvyšujte a vzývejte jeho jméno!´" Júdit 16:1

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alzbeta Furstova | sobota 13.3.2010 14:05 | karma článku: 10,62 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik