Takový malý "předsvatební Kocourkov"

Přesně to mne napadlo, když jsem se začala zajímat o úřední náležitosti týkající se naší chystané svatby. Vzhledem k tomu, že můj muž není pokřtěný, já ano (u CASD - oddává pouze páry, kde jsou oba členy církve), zamýšleli jsme tzv. úřední sňatek nicméně v prostředí evangelického kostela zakončený prosbou o požehnání kazatelem "mé" církve.

A už bylo o "problémy" postaráno.

Nejdříve oslovit faráře, který slouží v daném kostele. Tam jsme na žádný odpor nenarazili - právě naopak, dokonce souhlasil s úředním sňatkem. Když jsem se však obrátila na matriku v naší obci Ch., že bychom byli rádi, aby nás oddal náš pan starosta, zjistila jsem, že vzhledem k tomu, že kostel leží v jiné obci (obec R.) než naší, tak nás může oddat pouze starosta obce R. Aha.

Tak jsem napsala prosbu přes internet storostovi obce R., vše vysvětlila, osvětlila...přišla mi odpověď:"Pokud vím, můžu oddávat pouze občany naší vesnice." Bez zdůvodnění. Aha.

Tak jsem napsala další prosbu na matriku do přilehlého městečka B., že bychom potřebovali, aby nás oddal jejich pan starosta či paní místostarostka, a proč a kde, a protože...přišla odpověď: "My v kostelech, mimo jednoho evangelického v části L., oddávat nesmíme." Bez zdůvodnění. Aha? Tak jsem se zeptala proč, když máme souhlas od pana faráře? Odpověď: "Tak to už není problém." Aha.

Ale teď už jsem toho fakt měla dost. Tohle kolečko mi zabralo cca 2 měsíce času! Nakonec jsem požádala pana faráře od evangelíků, zda by nás neoddal, že už mě ti úředníci fakt s...molí. Díky Bože, za ty dary - pan farář jiné protestantské církve než naší nás oddá! Aspoň ušetříme za "mimořádné výdaje" úředníkům. No, ono jim to tak vlastně možná vyhovuje - nemusí nikam extra jezdit, navíc v neobvyklý den (pátek!). Co si to ta Fürstová zase vymýšlí, no né?!

Možná by nakonec bylo jednodušší, kdybych byla jiné sexuální orientace - to bych v kostele sňatek asi vůbec nevymýšlela. Můj muž by byl třeba také jiné sexuální orientace, našel si "sobě rovného", uzavřeli by registrované partnerství na matrice,...za pár let si možná adoptovali dítě z "děcáku"..a žili by šťastně, blaze až do své smrti.:o)

Takže, pokud plánujete nějakou "extra" svatbu (mimo vaši matriku, obec, město..), tak začněte se zjišťováním zákonných podmínek raději dříve než pozdě. A to nechtějte vědět, jaké "lítačky" ohledně svatby zažila moje starší sestra - její muž je Ital!

A držte nám palce, ať mezidenominační "počin" utuží mezilidské vztahy v dobrém slova smyslu!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alzbeta Furstova | čtvrtek 10.6.2010 14:54 | karma článku: 11,36 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86