Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stačí jedna svatba, drahoušku..

Když jsme se před rokem s - teď již mým - manželem rozhodovali, jakou svatbu podnikneme, řešili jsme jednoduché dilema: buď svatba "ve čtyřech" anebo klasický svatební obřad, menší svatební hostina pro nejbližší a posléze raut pro kamarády a známé.

Vzhledem k tomu, že jsem v předešlých letech sama sjezdila kdejakou svatbu svých rodinných příslušníků, přítelkyň, kamarádek...přiklonila jsem se ke druhé možnosti, stejně jako můj (tehdy) nastávající. Říkala jsem si, že v rámci našich skromných možností bych ráda pozvala k účasti na veřejně řečeném "Ano" právě lidi, u kterých jsem měla sama tu čest být přítomná při jejich svatebním obřadu.

Pravda, kdybych dala na dobře míněnou radu maminky ("Dělat normální svatbu, když už máte dítě, je trapný...udělejte to ve čtyřech, ušetříte spoustu peněz a nervy."), tak bychom ušetřili peníz i nerv.  Aneb - "tisíc lidí, tisíc názorů." A co se týče provedení celého kolotoče kolem dne D - to si piště, že každý by vás chtěl vidět v jiných šatech, měli byste si vybrat jiné kytky, no nejvíce to odnese hostina - tam se vždycky najde něco ke kritice ("já ryby nejím..ta polívka byla děsná..."). Anebo ohledně výslužky, to se najednou najde spousta odborníků - kdy se má výslužka dávat, co si nechat napéct a za kolik atd.

Prostě jsme chtěli menší svatbu v evangel.kostele, menší hostinu a menší raut. Jednoduše strávit hezký den v přítomnosti lidí, se kterými nám doposud bylo fajn. A tak jsme rozeslali oznámení a pozvánky, zařídili, vyřídili, objednali, zajistili.

Čekala jsem, kdy začnou předsvatební "morové rány". No, měsíc před obřadem volala sestra z Itálie, že je počtvrté těhotná, takže pro jistotu nepřijedou, aby příliš neriskovali. Dva týdny před obřadem mi poslala SMS zprávu má svědkyně: "S konečnou platností jsem nedostala volno v práci.." (Obřad jsme měli cíleně v pátek, abychom ušetřili nervy příbuzným a přátelům, kteří jsou stejně jako já členy církve adventistů sedmého dne. Navíc žijeme přece v tolerantní společnosti, tak by nám "neadvenťáci" mohli také vyjít vstříc a vzít si den volna, ne? Když už máme st.svátky sv.Václava apod., které nás "advenťáky" zas až tak moc "netankujou".) Musím přiznat, že dostat od jedné z blízkých přítelkyň - tehdy jsem aspoň ten pocit měla, že je - dva týdny před svatbou formou SMS zprávu, že nejde svědčit, nebylo to příjemné. Tedy aspoň kdyby ten telefon zvedla a zavolala. Ale nic - doposud se neozvala. Tož nevím. Že by čistka vztahů? Nebo vlastně představ o vztazích s lidmi, kteří nás obklopují?

Vlastně když se tak nad tím zamýšlím, tak každá "větší" akce typu svatba, "kulatiny", pohřeb, narození dítěte atd. znamená i určitou "čistku vztahů" (a nemám na mysli zrovna černý humor a´la úmrtí příbuzného..). Prostě se jen díky takovým aktivitám vždy ukáže, jaký vztah kdo k vám má, v jakém rozpoložení jste vy i ostatní, jestli jste celkově v pohodě nebo ne.

No, abych neodběhla zcela od tématu naší malé svatby. Z původní malé svatby se postupně stala ještě menší svatba - začaly průběžně chodit SMSky a maily typu:

- Bohužel se nemůžeme zúčastnit.

- Nemůžeme přijet z finančních důvodu.

- Víš, my máme za měsíc tu naši svatbu a tak si nechceme vybírat den volna, abychom měli pak víc dnů sami pro sebe, no chápej..

Musím přiznat, že od některých "kámošek" jsem to vpodstatě i očekávala. Ale u tzv.přítelkyň mne takový přístup zarazil, často až rozmrzel (všichni věděli půl roku předem termín svatby, ne?). A tak jsem přemýšlela, kde jsem udělala chybu. Jestli působím na lidi moc depresivně, nebo se moc vnucuju, co jsem jim špatného provedla..? Dokonce přítelkyně Klára, kterou jsem oslovila jako druhou, zda by mi šla za svědkyni, tak mi napsala zprávu:"..musím se domluvit v práci, nevzala jsem si volno, protože jsem s tím nepočítala.." Tož bezva, moje jakože "nej", a nepočítala s tím, že by věnovala jeden den volna na svatbu své "nej". Prostě to bylo pár dnů, kdy emoce lítaly nahoru a dolů - ať už díky příbuzným, mému nastávajícímu, naší drahé dceři či přátelům, známým, kvůli celkové organizaci...nemluvě o tom, kterak určitě (?) každý do poslední chvíle přemýšlí: "Opravdu to chci?"

Ale jo, nakonec svatba (do)padla dobře. S druhou svědkyní - Klárou - jsme strávily víkend výčitkami přes SMS, abychom se pak shodly na tom, že jsme si vzájemně vlastně duply na svá ega, ale že nechceme o sebe navzájem přijít. Takže nám to v kostele pak podepsala.

Oproti tomu, kolik "přítelkyň" na svatbu nedojelo, bylo o to hezčí překvapení, kdo si ten čas vyhradil a přijel. Prostě kdo chtěl, tak si to zařídil. A mně to aspoň zase trošku otevřelo oči, abych si dokázala více vážit lidí, kteří opravdu stojí o fajn vztah se mnou...tedy teď už vlastně se mnou a mým manželem. Ehm, a naší dcerou..

A tak chci jen říct těm, kteří svatbu plánují:

- dělejte to hlavně sami pro sebe, stejně se vždycky najdou ti, kterým nevyhovíte, ani kdybyste se pos...ráželi

- vybírejte si svatební menu podle vaší chuti, vždycky se najde nějaký ten nespokojený vegetarián nebo naopak "masař - gurmán"

- nedělejte si hlavu z toho, že se nebudou všichni pořád "bavit" - kvůli čemu vlastně lidi na svatbu jdou, sdílet radost a bavit se navzájem nebo proto, aby jen "kritizovali" a čekuli, až je někdo "pobaví"?

Jo, .. a výslužka opravdu není nutnost.

p.s. Děkuji tímto všem, kteří se aktivně zapojili do naší soukromé malé svatbičky. Opravdu si vás od toho dne D o to více vážím.:o)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alzbeta Furstova | pondělí 4.10.2010 16:06 | karma článku: 12,82 | přečteno: 1610x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik