Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Misie začíná uvnitř každého z nás..

Už pár dnů přemýšlím nad tím, jak často se můžeme mýlit v našich představách o "pravé" misii. Takový "správný" misionář jde za hranice rodné vlasti s vizí, že při šíření radostné zvěsti může přijít o vlastní život. Ale co když "pravou" misii může dělat de facto každý z nás právě tam, kde žije?

Nedávno jsme se v našem protestantském sborečku loučili s dosavadním kazatelem a jeho rodinou, protože se po několika letech střídají s jinou kazatelskou rodinou. Když se dostal ke slovu v církevní hierarchii výše postavený duchovní, zavzpomínal na to, jak náš dosavadní kazatel se svou ženou chtěl původně sloužit v zahraniční misii, a jak se s manželkou po společných modlitbách rozhodli, že vstoupí do duchovenské služby doma - budou činní v "domácí misii". Jsem přesvědčena o tom, že tato práce není méně náročná než misie vedené v zahraničí. Proč?

Ono je možná někdy "jednodušší" sbalit se, odjet od všedního, každodenního života doma, a tam někde daleko začít "nový" život s novými lidmi, novým prostředím, "čistou" hlavou a také (!) s jakousi čistou reputací (opomíjím již zmiňované nebezpečí výpadů všech možných extremistických náboženských skupin nejen vůči křesťanům). Přijedu coby křesťan hlásat evangelium a přitom nejsem zatížena tolik svou minulostí jakoby tomu bylo v mém domácím prostředí. Možná není od věci zamyslet se nad tím, kde Ježíš své učení šířil..

Vždyť to všichni dobře známe - stačí, aby se třeba z našeho souseda "grázla" stal najednou abstinent, nekuřák, "slušňák"..stejně mu nevěříme a říkáme o něm, že je ještě divnější než předtím. Anebo z té "vodvedle", té "fifleny co si tahá chlapy do baráku", je najednou upravená, příjemná ženská, která se zajímá o zahrádku, vaření, kulturu a o nedělích či sobotách někam brzy ráno mizí. Určitě vstoupila do nějaké sekty, ha! Jo, a ten odnaproti, celý život byl "sprostej jak dlaždič", "čuměl jen na bednu" a najednou je z něj kazatel! To je nějaké podezřelé. Bacha na něj!

Přemýšlím o tom, že určitá "misie" spočívá na každém z nás - ať už jsme jakéhokoliv vyznání nebo ne. I v listě Římanům se píše např.: "Jestliže národy, které nemají zákon, samy od sebe činí to, co zákon žádá, pak jsou samy sobě zákonem, i když zákon nemají. Tím ukazují, že to, co zákon požaduje, mají napsáno ve svém srdci, jak dosvědčuje jejich svědomí, poněvadž jejich myšlenky je jednou obviňují a jednou hájí." (Římanům 2, 14 - 15)

Vzhledem k tomu, že žiji na vesnici, promýšlím sousedské vztahy asi častěji než lidé, kteří žijí ve městech. Ano, více si zde "vidíme do talíře". A často druhému namísto pomocné ruky podáme "hada" ("Což je mezi vámi otec, který by dal svému synu hada, když ho prosí o rybu?" Lukáš 11,11).

Svým způsobem je jednodušší vytvářet si rituály "negativních" sousedských vztahů - mezi "svými" si s posměchem zanadávat na toho "blbca", co pije "první ligu" a jeho hoši jsou "flákači co nic nedělaj, jen hulí marijánku", anebo na tu "krávu", co zůstala sama v bytě s děckem, žene se za kariérou a z děcka roste fakt příšerný "spratek"..

Jak často nás napadne zajít v klidu za oným "blbcem" a pozvat ho na kafe a kus řeči, nebo hochům "grázlíkům" nabídnout menší brigádičku za předem dohodnutou odměnu? A co teprve se pokusit poznat blíže onu "krávu" s jejím "spratkem", jestli ty řeči o nich jsou pravda nebo jen ...? Mám na mysli upřímný lidský zájem o druhého, ne huštění "křesťanských" či mravních ponaučení do druhého. Jen určité "bytí s druhým", schopnost navázat lepší vztah než doposud. Pokusit se na druhého podívat i z jiného úhlu pohledu.

Není to jednoduché. Asi proto, že se s dotyčnými známe "odmalička", protože si "vidíme do talíře", protože riskujeme, že se ztrapníme, riskujeme, že s námi "vyběhnou", protože tady pravděpodobně budeme my i oni žít nadále - ať už se naše osobní "misie" setká s ohlasem pozitivním či negativním.

A tak je to každodenní boj na prvním místě s "misií" uvnitř mne samotného/samotné - chci být dnes tím, kdo hlásá opravdu "radostnou zvěst" (bez ohledu na mé vyznání či "nevyznání") anebo tím, koho baví utvrzovat okolí v "neradostných zvěstech"?

"Nejtrestuhodnější formou roztržitosti je, když se lidé zapomínají radovat ze života." Zdeněk Jirotka

 

p.s. Tohle minizamyšlení není míněno jako útok vůči misionářům, kteří působí v zahraničí - velice si jejich práce a odhodlání vážím. Tímto zdravím Milku a Richarda Youngovi s dětmi, t.č. někde v Africe..:o)

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alzbeta Furstova | pátek 30.7.2010 14:43 | karma článku: 8,42 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Zdechovský se musí omluvit Němcovi za meme. Odvolám se, říká europoslanec

7. května 2024  20:42

Europoslanec Tomáš Zdechovský se musí omluvit advokátovi Petru Němcovi za protiprávní jednání na...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik