Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Co je císařovo, císaři."

Má smysl, aby se křesťan zajímal o politiku? Nebo se dokonce v této spojitosti o něco snažil?

Politika (z řeckého polis = město, politiké techné - správa obce) je pro spoustu lidí v současné době něčím, co "smrdí", "nikdy není "košér", "raději od ní dál, ať mám klid.." apod. Tedy aspoň takové reakce na její adresu často slýchávám (ať už od křesťanů či nekřesťanů) a sama se připojuji se svojí "hláškou" obdobného charakteru. Když se blíží volby, spousta lidí okolo mne na rovinu říká, že nikam nepůjde, protože to "stejně nestojí za to", "neví, koho by volili, když je to všechno stejná banda", "stejně jde všem o to samé - o koryto" atd. Také často polemizuji nad tím, zda má smysl, že k volbám vůbec jdu. A stále doufám, že ano. Minimálně pro mne, pro jakýsi pocit "čistého svědomí", že jsem udělala aspoň to minimum, co jsem udělat mohla, ano.

Nebudu tady šířit, koho sama volím či ne. Ani zda tzv. "křesťanskou" stranu. Spíš chci uvažovat nad tím, proč může být komplikované být upřímným křesťanem a zároveň se snažit o "politickou kariéru" nebo se aspoň jednou za čas zapojit svým hlasem do chodu naší "vlády lidu".

Pominu fakt, že nálepka "jsem křesťan" už sama o sobě slouží okolí coby veledůvod k tomu, aby na mě "kór" něco hnusného muselo najít, abych nebyla moc "svatá". To nejsme nikdo, že, ale když už je někdo na očích více než ostatní a bere za to velký prachy, a bere do úst Boží jméno...

Navzdory tomu, že ještě pořád jsem dost velká idealistka, si myslím, že "dělat" dnešní politiku, znamená umět sakra dobře "obchodovat" ne-li spíše "dělat šmelinu". A to se mi, coby politikovi - křesťanovi nevyhne, jen proto, že tam jdu s opravdovým, upřímným úmyslem - pomáhat (může jít o sféru sociální práce, zdravotnictví, životního prostředí...).

Když budu "moc hodná", tak mě můžou vnímat jako určitého slabocha.

Když se mi bude dařit, určitě to bude o to větší "nápor" na moji ješitnost. Budu vystavena vícero lákadlům, kterak se dostat rychle a snadno např. k větší sumě peněz, k vyššímu vzdělání, k "zajímavé" spolupráci apod. Nakolik jsem schopna coby "slabý člověk často podléhající pokušení" takovým nabídkám odolat?

Stejně je to zajímavé, že když u nás máme vytouženou "svobodu" projevu, včetně tzv. svobodných voleb, jakoby upadal zájem (možná se cítíme často příliš unaveni) o jakoukoliv spoluúčast na "údržbě svobody". Uměli by si něco takového představit lidé žijící pod nadvládou římského impéria?

"Pak za ním poslali učedníky s herodiány: Mistře, řekli, víme, že jsi pravdomluvný, pravdivě učíš Boží cestě a na nikoho nedbáš, neboť se neohlížíš na to, kdo je kdo. Proto nám řekni, co si myslíš: Je správné dávat císaři daň ?

Ježíš znal jejich podlost, a tak jim řekl: Proč mě pokoušíte, pokrytci? Ukažte mi peníz daně. Přinesli mu tedy denár. Čí je ten obraz a nápis? zeptal se jich. Císařův, odpověděli.

Dejte tedy císaři, co je císařovo, a Bohu, co je Boží, řekl jim. V úžasu nad tím, co slyšeli, ho nechali být a odešli." Matouš 22:16-22

Je to rozdíl být pod něčí nadvládou nebo "si vládnout sami". Žijeme v době, ve které na všechny možné způsoby skloňujeme slovo demokracie. Vždy je jednodušší si jen stěžovat a destruktivně kritizovat, než se snažit změnit to, co lze. Stojí to více námahy než jen "ulevování si" s kamarády nad pivem, u kafíčka, na zastávce autobusu, anonymně na internetu apod. Také mám k tomu silné sklony.

Co je dnes, přeneseně řečeno, "císařovo"? Musím si jít nastudovat, co za vyobrazení skýtají naše současné peníze, bankovky. Vzhledem k tomu, že jsou to peníze "nás všech", musím zauvažovat nad tím, co mám, přeneseně řečeno, "dát císaři". A nakonec, co se po staletí nemění a stále zůstává "Boží".

Ježíš byl, je a bude vždy něco "extra", protože jeho "kariéra" zde na zemi nikdy nespěla k utvoření jakéhosi "pozemského království", nového politického uskupení apod. On vždy směřoval své učení k něčemu vyššímu, nadpozemskému. K něčemu, co nás mnohonásobně převyšuje. Proto nikdy de facto nemohl mít žádný rozpor o to, kdo tady a teď bude "vládnout". To vždy byla a je, dovolím si říct, mylná interpretace, pochopení, jeho učení. Proč by měl, coby BOŽÍ SYN, usilovat o CÍSAŘSKOU pozici?

Odevzdávám opravdu to, co je "císařovo" dotyčnému/dotyčným? A co můj vztah k Bohu - dávám mu to, co mu ode mne náleží?

"Vše v nebi i na zemi bylo stvořeno jím - to, co se vidí i co se nevidí, trůny i panství, vlády i mocnosti..." Koloským 1:16

Být "vládcem" = zodpovědnost. Každý se jednou budeme "zodpovídat" tomu Nejvyššímu Vládci, ať už jsme patřili k "vládcům" dobrým či špatným anebo k "poddaným". V tom spočívá obrovská spravedlnost a pro spousty lidí zároveň i útěcha. Co myslíte?

 

"Hle přijdu brzo, a má odplata se mnou; odplatím každému podle toho, jak jednal." Zjevení Janovo 22:12

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alzbeta Furstova | pátek 26.2.2010 13:25 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Alzbeta Furstova

Něco k rodině 1

Přemýšlím nad klady a zápory současné společnosti co do podpory rodinného života. Přece – rodina je základ státu...Nebo se posouváme ve vývoji k časům „postrodinným“?

15.8.2019 v 21:25 | Karma: 8,44 | Přečteno: 269x | Diskuse| Společnost

Alzbeta Furstova

Manželství pro všechny?

...každý má přece mít právo vybrat si, co mu vyhovuje...přece musíme být asertivní, politicky korektní, slušní, hodní...

10.7.2018 v 22:40 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Ona

Alzbeta Furstova

Podprsenková náhoda?

Před pár týdny jsem si řekla, že bych po x letech mohla vyrazit a koupit si novou podprsenku, páč mi začly zbývající schopné dosluhovat...

6.11.2016 v 16:21 | Karma: 23,57 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Osobní

Alzbeta Furstova

Absurdní poplatky..

..o těch se psalo, píše a bude psát jistě stále dosti. Minimálně do té doby, dokud se dříve pojímána lichva a půjčování peněz za "nekřesťanský" úrok mezi Židy (za kým chodili "Nežidé" půjčovat si..?) bude praktikovat v modernějším provedení v bankovním sektoru s požehnáním vládních garnitur. A to asi hned tak neskončí.

23.1.2014 v 12:40 | Karma: 16,34 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Alzbeta Furstova

"Money, money, money..."

Díky biblickému příběhu z Nového zákona o Ananiáši a Safiře (Skutky apoštolů 5.kapitola) jsme se během jedné studijní skupiny dostali k tématu peněz, jejich vnímání v našich životech. Je zajímavé zjištění, že v naší společnosti je vlastně mluvení o penězích na veřejnosti svým způsobem tabu.

26.7.2013 v 20:03 | Karma: 12,86 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
..prostě Betty..)

Seznam rubrik