Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Článek je taková karmohoňka, škoda slov. Zaujala mne poznámka pana Bangy níže. Obávám se, že pan Banga se mýlí. Označení gádžo je pejorativní, bylo, je a bude. V cizích jazycích o tom není sporu, je jedno, jaký má význam a že původně nebylo takové, ostatně gay nebo queer mělo také dřív nevinný význam a dneska nabylo jiného slova smyslu a není tak nevinné. Gádžo je urážlivé termín pro necikána, kdokoliv kdo nepatří k nim. Užívá se v pejorativním slova smyslu, není to slovo nevinné a bez citového zabarvení. V češtině rádi někteří cikáni tvrdí, že gadžo je nevinné slovo, zatímco nutí lidi, aby jim říkali Romové. Oni urážet můžou, ale jim se nesmí říkat tak, jak se jim říká běžně, cikán není slovo urážlivé, ostatní nemohou za to, že cikán je asociován s jistou nálepkou. Rom je slovo politicky korektní, ale stejně nesmyslné jako Afroameričan.

4 0
možnosti
KD

K93a88r35e29l 38D45u83b

13. 4. 2014 12:03

Dobrou analyzu tohoto etnika najdete u pátera J. Rouse na:

http://www.christnet.cz/clanky/2233/struktura_a_vztahy_v_narode_a_rodine.url

Je to víc (15?) článků.

0 0
možnosti
Foto

:-)Děkuju všem za váš zájem o tento blog. Děkuju těm, kteží se mnou hodně nebo alespoň částečně souzní!:-)

8-o Zbaběle 8-ose přiznávám, že se do;-O diskuze ;-Onejdu radši ani podívat.  

VPřeju nám všem příjemnou, odpočinkovou neděli.V

1 2
možnosti
KD

K36a44r93e31l 80D97u63b

13. 4. 2014 11:55

Zbabělost podívat se faktům a pravdě  do očí je dost rozšířená.

3 0
možnosti
LN

pro pana Bnagu jako rekace ne jeho příspěvek někde níže - následující text je částíméo blogu ze dne 27.ledna 2012...dodnes jste mi nedpověděl

"Dále bych si dovolil ohradit se proti používání označení „gadžo“ (hele - nezná to ani slovník pravopisu ve wordu a tvrdošíjně z toho dělá „hadži“ (:-)) k označování celé necikánské části společnosti.

Sám totiž v závěru uvádíte, že je to označení kohokoli, kdo není cikánem. Oproti tomu slovo „cikán“ je jednoznačným označením příslušníka určité národnosti či etnika. Adekvátní pro překlad by bylo slovo, které by shrnovalo všechny co nejsou původem čeští, ausgerechnet, takový výraz je velmi obtížné ke gadžovi přiřadit.

Nabízí se „cizinec“ ale to chápu spíše jako člověka žijícího za hranicemi, „nečlověk“ je evidentní kravina. Sotva použitelné by pak asi bylo také „nelida“ nebo dokonce „netvor“ – ale na těchto případech lze nejspíše ukázat rozdíl mezi označením slušného a zlého člověkem. Cikánština tyto rozdíly evidentně zná také – sám jste je uvedl – „cik(g)án“ je ve vašem podání slušný člověk, „degeš“ je zlý, lotr. Pochopil jsem to správně?

Pokud ano, navrhuji následující – nějakým způsobem (kodexem(mrkající smajlík)) – stanovit, že pokud bude zpráva či článek popisovat slušné chování – např. příběh úspěšného studenta, policisty, atomového fyzika – pak budeme používat slovo „cikán“, pokud to bude zpráva o nějaké lumpárně - čórce, útoku mačetami – pak budeme používat slovo „degeš“.

A teď, prosím, zkuste upřímně odpovědět – kterých článků bude víc?" Odpovíte mi dnes?

4 0
možnosti
LW

Nemůže, nahání řidiče, kteří ujíždějí policistům...:-P

0 0
možnosti

Aby peníze vyřešili problém se začleňováním, museli by především všichni Romové to začleňování vítat, nebo alespoň chtít. Jenže oni nechtějí. Vyhovuje jim současný stav a nejen jim.

1 0
možnosti

fuj hrubka! Tu snad omluví rozčílení.

0 0
možnosti
Foto

vzdělání, medializace romských vzorů, kteří neparazitují (tedy žádní placení aktivisté, ale ti, co se sami chytli) a kratší řetěz, co do tolerance dětských gangů + sčítat i drobné krádeže pod 5000...na to přiepěju s chutí....neb to probůém může zmenšovat. Ostatní jsou plané tlachy. Boj proti parazitům + naděje = funkční řešení....ale pořád se vymýšlejí krávoviny.

4 0
možnosti
LN

se vzděláním souhlasím...rodič který projde nějakou školou se bude méně bránit vzdělání svých dětí..a postupně se to může měnit.....

..s medializací vzorů nesouhlasím....jako příklad uvedu jakéhosi Giňu....byl hlasatel televizních novin tuším.....jako cikán byl pak zván kde kam...pak najednou zmizel....

a vyšlo najevo...že kradl (nebo vydíral)....

1 0
možnosti
SB

"Gadžové nebo Romové" je korektní dělení? Dobrá, přijměme stejně zatížené dělení na "Češi a Cikáni"

2 1
možnosti
TB

Nějak mi tam chybí přepočet na sto tosíc obyvatel, aby to bylo spravedlivé.V

2 1
možnosti
JL

Spravedlivá by byla tak možná analýza, která by vycházela z porovnání např. z dvaceti sledovaných ukazatelů. Jeden je opravdu k ničemu.

0 0
možnosti
JS

aby ten článek byl dokonalý, měla jste se poptat, čím se jednotlivé generace živí. A taky to zveřejnit.

Až budete plakat nad cikány, běžte se podívat na větnamce nebo pakystánce, ať ten  pláč není moc velký.

Dlouhodoběji jsem pracoval v zahraničí, jasně že taháte hlavně ze začátku za kratší konec. Stačí vydržet a přesvědčit, že jste sice ze "země nikoho" ale je na Vás spoleh a jedete jak švýcarská dráha... pak předsudky odpadnou.  Ta změna, snaha musí začít a trvat u nic. Zjevně se nic takového neděje.

A s tím rozdáváním státních(našich) peněz si dávejte pozor, ať Vás někdo neflákne. Už je tady nejvyšší míra zdanění, vysoké rovnostářství v porovnání se světem... tak by to mohlo stačit, další okrádání normálně pracujících už je trochu dost chucpe.;-€

3 1
možnosti
  • Počet článků 748
  • Celková karma 29,70
  • Průměrná čtenost 2339x
Stařenka (1950), která ráda relaxuje na facebooku. Matka (Filip a Rita). Babička (František). Manželka (pan Fuchs). Spisovatelka (33 vydaných knih: http://www.kdyz.cz/vydane-knihy). Členka Obce spisovatelů a Herecké asociace. Moderátorka (ČRo Pardubice: nedělní pořad, Když vypráví nápověda). Fotografka (Kamil Panasonic Fuchs). Publicistka: ONA DNES, VLASTA, PŘEKVAPENÍ. Dětská obrna od roku 1954 (www.polio.cz). Nápověda (Činoherní klub 1994 - stále). Blogerka - v anketě Bloger roku 2019 získala Cenu redakce. Fotografie je od Kamila Fuchse, který je také na facebooku.