Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Netweetuji,nenosím tanga - já a Bridget Jones

Právě jsem odložila další bestseller Helen Fieldingové. A cítím se pod psa! Neumím psát jako paní Helen, nenosím tanga, nepíšu scénář k filmu jako její hrdinka a hlavně "nesexuju" s kolouškem o dvacet let mladším. „Do řiti!“, jak by řekla "Jonesey".  Už v prvním „Deníku Bridget Jones" se Fieldingové podařilo vyhmátnout fenomén dnešní doby. Byl to život tzv. "singles" ve velkém městě. Stále svobodní osamělí třicátníci povlávající mezi prací někde v kanclu, v redakci či v televizi a barem na rohu permanentně toužící najít tu pravou lásku nebo alespoň zhubnout o deset kilo.

Druhý díl „S rozumem v koncích“ byl neméně úspěšný a tak se oba dočkaly filmového zpracování. Teď se ve třetím, tedy "Láskou šílené", setkáváme s už jedenapadesátiletou Bridget, která sama vychovává dvě děti a snaží se pomocí sociálních sítí a seznamek po internetu najít partnera.

Čím mi je Bridget blízká? Svým nezdolným optimismem a touhou po lásce. Vírou, že počet vypitých skleniček se dá omezit, že se lze naučit ovládat všechna elektronická zařízení v domě včetně Xboxu syna Billyho a tabletu dcerky Mabel a že na tomto světě existují diety, které fungují. Moc se mi líbil její počáteční odpor k "vylepšení" pomocí botoxu. I když jak známo "zoufalé ženy dělají zoufalé věci", abych citovala naši H.Pawlovskou. Nebudu už dál nic prozrazovat, přečtěte si sami, jak její pokus o vyplněné tvářičky a rtíky dopadne, když dá na radu své kamarádky Talithy. Její filozofií totiž je: „Lepší umřít po aplikaci botoxu než na samotu, protože budeš vrásčitá jak indiánská babička.“ Roztomilá je Bridgitina věčná roztržitost -  komu z vás se ještě nikdy nestalo, že zapomněl vyzvednout dítě včas ze školky, ať se přihlásí...

Co se mi na Bridget nelíbilo - její někdy až třeskutá naivita (tedy na to, že už je to "padesátka“), posléze shazovaná sebeironií. Tak tu zase beru, jen houšť a větší kapky. Závisláctví na moderních hračkách jako jsou iPhony a notebooky známe všichni, tady je to dotažené ad absurdum. Třeba když během veledůležité pracovní schůzky Bridget nápadně nenápadně zvládá SMS korespondenci s chůvou svých dětí i se svým milým. No, zvládá?  S odřenýma ušima, leč zářivým úsměvem a v šatech věčně upatlaných od čokoládových paciček svých dětí, které upřímně miluje.

Bridget po mobilní konverzaci s trochu erotickým podtextem se svým kolouškem uvažuje o psaní SMS takto: „Na esemeskování je fantastické, že vám umožňuje okamžitý důvěrně emocionální vztah s druhým člověkem, kterého můžete průběžně informovat o svém životě, aniž by vám to zabralo vůbec nějaký čas, vyžadovalo by to setkání či domluvu nebo kteroukoliv z komplikovaných věcí, které probíhají v nudném starém nekybernetickém světě. Ponecháme-li stranou sex, bez osobního setkání by bylo zcela možné udržovat kompletní vztah, jenž by byl mnohem těsnější a zdravější než většina tradičních manželských svazků!“ Nevím, nevím - jsem holt stará škola!

Typické pro dnešní dobu mi připadají její prosebné  dotazy do prázdna: "..a budete mě sledovat na Tweeteru?". Každé ráno nedočkavě zkoumá počet  svých "followerů" a s hrůzou sleduje, zda její další "utweetnutí" někoho dalšího neodradilo. Blesková virtuální přátelství a spojenectví, která nám svět internetu nabízí, jsou podle mne jen chvilkovým adrenalinem. Klamné zdání oblíbenosti je nám v reálném životě platné jako "mrtvému zimník". Přesto mnozí známe  ten pocit prázdnoty a zoufalství, když se přízeň našich "přátel" přesune zase o dům dál...  Já sice netweetuji, ale se zatajeným dechem sleduji, kolik z vás si přečetlo můj další blog a jaká bude karma.  Zatím jsem tak hluboko neklesla, abych obrážela internetové kavárny a přihrávala si tak bodíky způsobem nečestným a nesportovním.

Naštěstí má Bridget  pár opravdových přátel z doby "singlové", kteří jsou vždy ochotni její upadající sebevědomí a víru v lepší zítřky pozvednout. S pomocí pár skleniček, vřelého objetí nebo během "odvšivovacího večírku". To ostatně máme já a Bridget  společné - nemyslím jen ty přátele z masa kostí! Také moje děti před lety přišly se sdělením "Všem rodičům dětí z MŠ, u jednoho dítěte z oddělení Berušek se vyskytly vši.“ Bridgitina úžasná dcera na to reaguje slovy: „To šem já, „štkala Mabel. „Já šem žavlekla do naší čídy vši. Já šem to „jedno dítě ve čídě Belušek.“ Mabel je vůbec mou nejmilejší postavou knihy -  pětiletá holčička, která bezvýhradně miluje svého "Slinťu", svou maminku, kterou ovšem má „na háku“ a někdy ji dokáže utřít způsobem hodným puberťačky. Myslím, že má v knihách Helen Fieldingové slibnou budoucnost a možná se dočká i větší popularity než její matka.  

Kdo má spojenou postavu sexy padoucha Daniela s Hughem Grantem z filmu jako já, nebude zklamán. I v tomto díle se mihne a je zpočátku i po těch letech neodolatelný jako vždy, i když můžu snad prozradit, že Bridget po minulých zkušenostech jeho kouzlu tentokrát nepodlehne!

Musím přiznat, že závidím Bridget její objevy! Když koloušek, tak krásný, inteligentní a vtipný muž! Po počátečních rozpacích jejími dětmi akceptovaný. Seznámila se s ním právě díky svému "utweetnutí", když byla tak trochu pod vlivem.  

Výsledné produkty mých internetových seznamovacích pokusů jsou s jejími nesrovnatelné! Mnou objevení muži jsou posléze v milostném i praktickém životě nepoužitelní.  Humor u skleničky vína zhusta obstarávám já, totéž se týká i následné scénky s placením.  Sexuálně mě vzrušují asi tak jako náš současný sociálně demokratický premiér. Ke stěhování těžších kusů nábytku se pro svou křehkou a citlivou duši už vůbec nehodí.

Začnu asi nosit černá krajková tanga, naučím se tweetovat a pak se uvidí!

Má rada na závěr zní: není to sice Čechov ani Ibsen, ale čte se to dobře a hlavně, milé holky "středního věku" dopadne to dobře a o to tu jde!

Autor: Martina Franzová | pátek 28.11.2014 9:58 | karma článku: 10,99 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Martina Franzová

Nebyl to medvěd, byl to Vašek (Havel)

Dostala se k nám důvěryhodná, ale zatím z jiného zdroje neověřená informace, že v oblasti kolem obce Hlavenec severně od Brandýsa n.Labem-Staré Boleslavi se pohybuje medvěd. Může se jednat o jedince uprchlého ze zajetí nebo

17.1.2022 v 8:19 | Karma: 9,66 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Jsem nepřítel lidu

Včera jsem nebyla vpuštěna do kina, přestože jsem si zakoupila lístek a pořídila kvůli tomu PCR test, dále doložila aktuálním laboratorním testem, že mám protilátky, tudíž jsem covid prodělala, jen na to nemám papír!

1.12.2021 v 8:46 | Karma: 37,05 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Nebudu už držet ....!

Co se to stalo se mnou a světem? Když považuji za vítězství, že jsem mohla vstoupit do restaurace bez prokázání svého zdravotního stavu? že jsem se sice při příchodu na koncert vážné hudby prokázala jakýmsi kusem papíru na jakési

15.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,02 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Sdílejte, než to dají na miniblog - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Můj minulý blog jako upozornění na výborný rozhovor s prof.RNDr.Jaroslavem Turánkem, CSc. DSc. má podle adminů iDnes "malou informační" hodnotu! Proto byl vyloučen z titulní strany, zajímavé, že...

19.8.2021 v 23:31 | Karma: 23,83 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hyde park

Martina Franzová

Sdílejte, než to smažou - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Jarmark s vakcínami, ohrožení zdraví našich děti, to je velmi stručně obsah rozhovoru s profesorem RNDr,Jaroslavem Turánkem, CSc, DSc.. Poslechněte si ho, bude to náročné, ale zásadní pro rozhodování, zda očkovat či neočkovat!

18.8.2021 v 22:46 | Karma: 21,39 | Přečteno: 936x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Už snad konečně dospělá, přesto romantická samoživitelka. Majitelka svérázných názorů a snad i smyslu pro humor.

Seznam rubrik