Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fialky v asfaltu

Prý vidím všechno moc černě:  česká televize přece nelže, máme se čím dál tím lépe, bezdomovci žebrající u metra to mají jako „hobby“, moji vrstevníci - nezaměstnaní padesátníci  -  si po desítkách let práce teď užívají zaslouženého volna (pravda neplaceného)! Máme krásný teplý a barevný listopad. Absenci deště a k tomu ještě zpěv ptáků … a ke všemu možná někde kvete růže, podívej! Carpe diem!

 Abych si užila dne, vyrazila jsem se psem na procházku a opravdu byly tam. Neuvěřitelné se stalo skutkem. Uprostřed listopadu a chodníku vykvetly fialky……

Tak mě napadlo napsat blog na oslavu těch lidských „fialek“, které kvetou nenápadně v asfaltu všedních dní.

Pan Pavel Pěnkava pracuje už dvacet let jako sociální kurátor na Praze 1. Řeklo by se úředník státní správy, ale je to hlavně Člověk s velkým Č. Jeho denním chlebem je pomoc lidem, kteří se ocitli na dně společnosti. Bezdomovci na úřad přicházejí, když už jim opravdu nic jiného nezbývá. V úředních dnech přijde až 300 lidí. Pan Pěnkava se setkává i s agresí, s lidmi, kteří potřebují psychiatrickou pomoc, často s lidmi „pod vlivem“…On je neodsuzuje, dovede si představit, jak jim asi v jejich situaci je. Říká, že z naší společnosti se vytratila solidarita. Hodnoty se od humanismu a svobody začaly přesouvat ke komerci a majetku a ve společnosti je cítit větší napětí. Na ulici poslaly stovky a tisíce lidí exekuce, ke kterým docházelo a dochází díky snadné dostupnosti půjček u nebankovních institucí.  K tomuto uvolnění došlo v posledním desetiletí.

V rozhovoru pro Nový prostor říká: „Tenkrát to společnost možná neviděla, ale zpětně je patrné, že ti lidé byli daní všanc. Někdo možná řekne, že máme svobodu a jsou dospělí, ale přijde mi, že pokud je chceme vést k zodpovědnosti, tak musíme na druhou stranu být schopni poskytnout nějakou ochranu a ta dle mého názoru selhala. Tito lidé byli jako lovná zvěř.“ „Pochopení pro ty, kteří na tom  nejsou dobře, se vytratilo. Se ztrátou solidarity se pak vůči lidem bez domova zvedla obecná nechuť. Jak mezi lidmi na úřadech, ale i na ulici, kde kolikrát čelíme slovnímu napadání, že těm „hajzlíkům“ pomáháme a přispíváme tak k tomu, že mohou ještě více škodit. Pochopení pro ty, kteří na tom nejsou dobře , se vytratilo.“

Pan Martin Švihla je zástupcem sousedské iniciativy „Belgická žije“. Na plakátky  s  výzvou „Pomozte nám zachránit alej v Belgické ulici“ jsem narazila před časem náhodou  při toulkách po vinohradských ulicích. Nejsem žádná „ekoteroristka“, ale tahle ulice má opravdu své kouzlo, zvláště za pěkného počasí, kdy ožívají zahrádky restaurací a kaváren ve stínu vzrostlých stromů. Prostě pocit, jako kdybychom se procházeli po Paříži. Nedovedu si ji představit bez vzácných akátů, které zaprášenou tvář města nejen zdobí, ale pomáhají Praze i dýchat.

Pana Švihlu osobně neznám, jen bych chtěla smeknout pomyslný klobouk před tím, co on a další členové sdružení spolu se všemi, kteří nejsou lhostejní, dokázali.  Dokázali nemožné – pohnout úřady ve prospěch občanů. Vypadá to, že  Rada hl.m. Prahy pověří Technickou správu komunikací, aby napravila zanedbanou údržbu stromořadí. Nebude se tedy kácet, ale bude proveden dendrologický průzkum a dojde k obnově aleje. Stromy budou ošetřeny a postupně v horizontu 10-20 let nahrazeny novými. Držme palce vinohradským, aby jejich ulice zůstala stále tak krásně zelená.

Fialka je skromná kytička, ale hezky voní… Takových lidí jako uvedení pánové je mnohem mnohem více. Já to vím – stejně jako vy! Jen jsem dnes chtěla s vámi sdílet pocit, že ještě můžeme být na někoho hrdi, když z politiky a „služby“ médií je nám většinou spíše na zvracení.

(Psáno s použitím rozhovoru v Novém prostoru č.446 ,dále více informací najdete např. v článku „Belgickou ulici chceme zelenou!“ v internetové verzi deníku Metro, pokud chcete i vy podepsat petici za záchranu stromořadí v Belgické ulici,  najdete si ji určitě sami na internetu!)

Autor: Martina Franzová | pátek 14.11.2014 8:22 | karma článku: 10,63 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Martina Franzová

Nebyl to medvěd, byl to Vašek (Havel)

Dostala se k nám důvěryhodná, ale zatím z jiného zdroje neověřená informace, že v oblasti kolem obce Hlavenec severně od Brandýsa n.Labem-Staré Boleslavi se pohybuje medvěd. Může se jednat o jedince uprchlého ze zajetí nebo

17.1.2022 v 8:19 | Karma: 9,66 | Přečteno: 314x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Jsem nepřítel lidu

Včera jsem nebyla vpuštěna do kina, přestože jsem si zakoupila lístek a pořídila kvůli tomu PCR test, dále doložila aktuálním laboratorním testem, že mám protilátky, tudíž jsem covid prodělala, jen na to nemám papír!

1.12.2021 v 8:46 | Karma: 37,05 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Nebudu už držet ....!

Co se to stalo se mnou a světem? Když považuji za vítězství, že jsem mohla vstoupit do restaurace bez prokázání svého zdravotního stavu? že jsem se sice při příchodu na koncert vážné hudby prokázala jakýmsi kusem papíru na jakési

15.11.2021 v 8:05 | Karma: 31,02 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Martina Franzová

Sdílejte, než to dají na miniblog - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Můj minulý blog jako upozornění na výborný rozhovor s prof.RNDr.Jaroslavem Turánkem, CSc. DSc. má podle adminů iDnes "malou informační" hodnotu! Proto byl vyloučen z titulní strany, zajímavé, že...

19.8.2021 v 23:31 | Karma: 23,83 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hyde park

Martina Franzová

Sdílejte, než to smažou - rozhovor se skutečným vědcem a Člověkem

Jarmark s vakcínami, ohrožení zdraví našich děti, to je velmi stručně obsah rozhovoru s profesorem RNDr,Jaroslavem Turánkem, CSc, DSc.. Poslechněte si ho, bude to náročné, ale zásadní pro rozhodování, zda očkovat či neočkovat!

18.8.2021 v 22:46 | Karma: 21,39 | Přečteno: 936x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1335x
Už snad konečně dospělá, přesto romantická samoživitelka. Majitelka svérázných názorů a snad i smyslu pro humor.

Seznam rubrik