Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pád falešné sebedůvěry otevře cestu k Nejvyššímu

   Čemu věří současný člověk? Hlavně sobě samému, svým schopnostem, možnostem a svému rozumu. Je doslova pyšný na to, co dosáhl ve vědě, v technice, ve zdravotnictví, ve vzdělání a v mnoha jiných oborech lidské činnosti.

   Člověk prostě uvěřil sám sobě a v sebe sama. Sám ze sebe si udělal jakýsi kult osobnosti a své vlastní, lidské názory považuje za jediné kritérium všech věcí. Poznání Stvořitele a jeho Vůle nemá pro něj v reálném a praktickém životě absolutně žádný význam.

   Vše, co souvisí se Stvořitelem a jeho Vůlí bylo proto, jak něco nepraktické, odsunuto mimo každodenní život. Stal se z toho pouze určitý druh náboženského folklóru, který se projevuje účastí na pravidelných nedělních pobožnostech. Tím je to v podstatě také vybavené, a s pocitem určitého splnění povinnosti se pak všichni ti, kteří sami sebe považují za věřící, ponoří opět do reálného, každodenního a praktického života, na který nemá Vůle Stvořitele absolutně žádný dopad.

   Takto jedná většina těch, pro které má ještě pojem Stvořitel nějaký význam. Nicméně ve skutečnosti, v reálném životě jsou zcela stejnými materialisty a řídí se zcela stejnými zásadami, jako ti, pro které tento pojem neznamená vůbec nic.

   Obecně se tedy dá říci, že lidé ve skutečnosti vůbec nevěří v Stvořitele a v nezbytnost respektování jeho Vůle, kterou by měli poznávat a postupně jí přizpůsobovat svůj vlastní, osobní život, a zároveň i veškeré dění v celé společnosti.

   Jak však již bylo několikrát řečeno, lidé věří pouze sami sobě, svému vlastnímu rozumu a svým vlastním schopnostem. Tvrdošíjně prosazují pouze svou vlastní vůli. Nic na tom nedokáže změnit ani skutečnost, že jejich díla kráčejí od jednoho kolapsu ke druhému a vykazují neuvěřitelně mnoho chyb a nedostatků. Že jsou doslova prosáklé zlem, nemorálností a zkažeností.

   Ano, tato takzvaná civilizace kráčí evidentně od jedné krize ke druhé, a světovými ekonomy je to považováno za zcela normální, přirozený vývoj. Ve své pýše a rozumové domýšlivosti nechtějí vidět v tomto permanentním a pravidelném selhávání zásadní chybu systému. Lidé si prostě nechtějí přiznat nevyvratitelnou realitu permanentního selhávání všeho, co je postaveno na jejich vlastním rozumu, na jejich chtění a na jejich vůli.

   Buď Vůle Tvá, jako v nebi, tak i na zemi! V této jediné větě spočívá konsolidace poměrů na naší planetě, což v praxi znamená, že Vůle Stvořitele by měla být vědomě zohledňována v každém oboru lidské činnosti.

   Když ale budeme dvacetiletým mladíkům, plným víry ve vlastní síly, schopnosti a ve vlastní šikovnost mluvit, aby nejezdili rychle na motocyklech, bude to marné asi stejně, jako odeznívají v dnešní době takzvaných úspěchů moderní civilizace slova o nezbytnosti respektování Vůle Stvořitele, a to ve všech oborech lidské činnosti.

   Ale žel, tak jako mnozí z mladíků, kteří neuposlechnou dobře míněnou radu, plně pochopí její význam až tehdy, když budou, a to v tom lepším případě, ležet polámaní v nemocnici, pravděpodobně přesně stejně pochopí toto lidstvo nutnost dodržování Vůle Nejvyššího až tehdy, když ho pyšná víra ve vlastní, neomezené možnosti dožene až k totálnímu zhroucení celé této takzvané civilizace.

   A až opravdu dojde k nejhoršímu, jak je to mimochodem předpovězeno ve spise s názvem Apokalypsa, a lidské možnosti, lidská vzdělanost a lidské schopnosti nám všem až příliš očividně ukáží svou nedostatečnost, pak se v hrůze, v zoufalství, v bídě, v hladu, v zimě a v chorobách vyprofilují na této planetě dva druhy lidí.

   Jedni, kteří upadnou do beznaděje a absolutní bezvýchodnosti a druzí, kteří v prožívání všeobecného zoufalství a nekonečné lidské tragédie nakonec přece jen najdou to nejdůležitější. A sice, důvěru v Nejvyššího! Důvěru v Nejvyššího a v životní nezbytnost respektování jeho Vůle, protože jim pak, v konečném důsledku, už opravdu nezbude nic jiného, o co by se mohli opřít.

   Ano, lidé odmítli Stvořitele v domnění, že sami přece vědí všechno lépe. Nejvyššímu však stačí pouze trpělivě počkat, až se nakonec zcela zákonitě zhroutí pyšné dílo lidí, kteří se rozhodli spoléhat pouze sami na sebe. No a pak, v bídě a utrpení, začnou lidé opět hledat Stvořitele a jeho Vůli, která pro ně před tím, když se jim dařilo, neměla absolutně žádnou hodnotu. Začnou hledat Vůli Stvořitele, o které ještě teď, v relativně plné síle, nechce nikdo s vážností a s reálným dopadem na změnu vlastního života nic slyšet.

   Chceme snad, aby k něčemu takovému skutečně došlo? Chceme to opravdu dotáhnout až takto daleko? Určitě ne! Zabránit tomu však můžeme jedině hledáním skutečné důvěry v Stvořitele, projevující se snahou o poznání jeho Vůle, které se budeme snažit přizpůsobit svůj život. Ne pouze povrchně, jako dosud, v nedělním slova smyslu, ale ve skutečnosti, čili v našem cítění a myšlení.

   Pokud se totiž v současnosti najde dostatečný počet takovýchto lidí, může to v mnohém zvrátit a omezit katastrofální dění, ke kterému by jinak muselo dojít v plné a neomezené míře.

    Pokud se však dostatečný počet takovýchto lidí nenajde, měli bychom už dnes vědět, že ve chvílích neštěstí se stane právě důvěra v Nejvyššího tím jediným, co nás podrží a ukáže nám východiska ze situací, které se na první pohled budou zdát beznadějné a neřešitelné. Když totiž pyšné lidské dílo ztroskotá, pravá důvěra v Nejvyššího se stane tím jediným, na čem se bude moci dát stavět, a na čem mělo lidstvo stavět už dávno.

Autor: František Skopal | úterý 23.4.2019 14:46 | karma článku: 6,23 | přečteno: 139x
  • Další články autora

František Skopal

Jak se stát dobrým člověkem?

V různých církvích je lidem doporučeno, aby byli dobří a aby se stranili zla. To je samozřejmě chvályhodné, ale velmi často chybí návod, jak konkrétně toho dosáhnout.

8.4.2022 v 16:24 | Karma: 9,53 | Přečteno: 151x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Jak úspěšně zvládnout dnešní dobu bez duševní újmy?

Události, které se na nás hrnou poslední roky, vyvíjejí velký tlak na naši psychiku. Nejdříve to byl covid a opatření proti němu. A teď je to válka na Ukrajině.

28.3.2022 v 16:20 | Karma: 13,48 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

O důvěře v Nejvyššího, bez které nebude možné přežít

Důvěra za důvěru! Pokud nějakému člověku důvěřujeme, zpravidla také on důvěřuje nám. A podobně je to také ve vztahu k Nejvyššímu. Pokud mu ve svém životě a bytí důvěřujeme, bude i Jeho důvěra proudit směrem k nám.

22.3.2022 v 16:19 | Karma: 11,10 | Přečteno: 198x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Smysl lidského bytí

Existuje množství teorií, které objasňují, jaký má naše bytí smysl. Všechny jsou však založeny na vlastních přáních. Na tom, co si lidé představují a o čem si myslí, že je tímto smyslem.

15.3.2022 v 16:14 | Karma: 7,38 | Přečteno: 142x | Diskuse| Ostatní

František Skopal

Láska Boží! Také křesťané o ní někdy pochybují

Stvořitel je v křesťanské tradici vnímán především jako Láska. Jako Láska, která všem donekonečna odpouští a všechny miluje. Ale existují reálné věci kolem nás, které se s tímto vnímáním Stvořitele vůbec neslučují.

10.3.2022 v 16:13 | Karma: 5,46 | Přečteno: 107x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik