Tentokrát Babišovi tleskám a poslanecká hra na Němce a partyzány?

Za fujavici v karlovarském hotelu Babišovi palec nahoru a začínají naši poslanci hrát dětskou hru na Němce a partyzány? Vážné i méně vážné postřehy z dění kolem nás snad poněkud neotřepaným pohledem.

***************

Jen chvíli po skončení karlovarského filmového festivalu zahučela jeho centrem, hotelem Thermal, notná fujavice. Tak mocná, že smetla celé vedení hotelu včetně dozorčí rady. Zafoukalo to ministerstvo financí, neb dotyčný hotel patří státu. Ze svého křesla generálního ředitele se tak poroučel bývalý karlovarský primátor a také bývalý karlovarský hejtman Josef Pavel z ODS a další místní politici z ODS a TOP 09. Hotel loni dosáhl čistého zisku 7,4 milionu korun, což je podle ministerstva financí málo, podle odvolaných naopak slušný výsledek. A dokonce padala slova o prasáckém jednání.

 Nu, Andreje Babiše dvakrát nemusím, ale vzal jsem kalkulačku a počítal. A nakonec musel dát Babišovým úředníkům za pravdu. Čistý roční zisk 27 tisíc korun z jednoho pokoje. V luxusním hotelu v centru významného lázeňského města se silnou ruskou klientelou (loni ještě byla silná). A udávaná obsazenost pokojů kolem 70 procent. Navíc centrum filmového festivalu. To i při pouze základních znalostech firemní ekonomiky může znamenat jen velmi, velmi neschopné vedení, nebo velmi silné rozhazování peněz. Česky se tomu říká tunelování či odklánění. Takže tentokrát chtě nechtě Babišovi palec nahoru. Takový ředitel měl bez ohledu na barvu dresu vyletět už dávno.

***************

  Vypadá to, že se naši poslanci rozhodli oprášit starou hru, kterou jsme hrávali jako děti v krásných letech šedesátých. Děti poněkud ovlivněné tehdejší ideologií. Na Němce a partyzány. Alespoň stejně podobně se strany v případě projednávaného služebního zákona zakopaly ve svých pozicích. A rozhodly se je držet stůj co stůj. Jen páni poslanci trochu pozapomněli, jak ta hra následně probíhala. Chvíli honili Němci partyzány, chvíli zase partyzáni Němce a nakonec přišel hajný a vyhnal je z lesa všechny. Takže páni poslanci (a dámy poslankyně), být Vámi, dal bych si pozor, aby nakonec nepřišel hajný (volič) a nevyhnal Vás z lesa (sněmovny) také. Ona každá legrace a fanfarónství má také svoje meze a volič chce fungující stát.

***************

Přeji všem příjemný a úspěšný den.

Autor: František Prokop | čtvrtek 17.7.2014 7:20 | karma článku: 27,35 | přečteno: 1269x