Všechna VV ve vesmíru.

Věci veřejné vždy vítězí a všechno vědí. Ó jaká to byla sláva, jaká to byla naděje, nové koště dobře mete, nové tváře, konec papalášství, konec mlžení, vše pod kontrolou.

To bylo tak: vousatý vůdce vnitra veřejně ve víru vášní volebního vítězství vykřikoval: "viníci varuji vás, všechny vás vyklikám". Vášně však vyšuměly, vůle vyvanula. Voliči vaše víra vymizí ve všehomíru věčnosti. Věřte.

Stačilo pouhých pár okamžiků standardní životní reality a z mýtu naděje se stal symbol švejkování a posměchu. Touha po moci za cenu vzdání se vlastních ideálů a slibů, řízení ministerstev s rákoskou a šrtající tužkou v jedné ruce a studijní brožurkou managmentu řízení takové instituce v ruce druhé udělaly své. Posuďme.

Třeba na dopravě. Rozhodné škrty a zastavování výstavby silnic záhy narazilo na místa kde kandiduje premiér, neboť tam jsou takováto opatření nemyslitelná. Někdo slibovat může, jiný holt ne. Vrcholem farizejství tohoto pána z VV jesou jeho zlínské bilboardy ve stylu pohádky z Pyšné princezny: "odvolávám co jsem odvolal", vždyť ve volbách je třeba uspět. Ať to stojí co to stojí (třeba daňového poplatníka nebo vlastní svědomí). Vždyť provize stavebních bubrlíčků ku spokojenosti akcionářů budou stejné, jen my všichni ušetříme na kvalitě materiálů. A pak ona sleva se na pozdějších opravách rychle vrátí ještě vhodně znásobena.

To na vnitru to je jiný kalibr. Ze změn v konceptu řízení republikové policie se nestalo vůbec nic. Jen řada osvědčených policejních vůdců, beroucí štědré odměny ze státní kasičky se ještě lépe zakopala ve svých pozicích. Čím více, tím lépe. Odchod řadových policistů a odborníků z kriminalistického ústavu není důležitý a nebude to žádný exodus, jen 2000 lidí. Jistě těch neschopných. Samozřejmě. To, že za celorepublikové policisty musí za jejich sídla v malých obcích platit drastické nájmy místní radnice, jinak se nebude ani Pomáhat, ani Chránit, lze považovat ze strany vedení České policie zcela jednoznačně za vydírání. Nebo je to nový koncept pana ministra jak úsporou státního rozpočtu a luxováním těch obecních, zvýšit bezpečnost a ochranu majetku občanů? Z jeho boje proti papalášství zatím zbyla jedna zničená limuzína vezoucí svého šéfa s majáčkem na recepci okolo plastových krabiček snad nastražených samotným Usámou a zbytečný výlet dvou státních manažerů vrtulníkem do Krnova. Pěkné to byly sliby a stejné jsou to zase výmluvy a zdůvodňování. Na mozkomora s podobou estebáckého špiclování politických prominentů (nešťastnou shodou okloností dnešních spoluvládců) na soukromé objednávky, tak na to raději zapomenu.

Ještě, že zbývá alespoň to školství. Chudák Komenský v Nardenu asi rotuje jako vrtule větrné elektrárny. Opět nová velmi výrazná ministerská tvář, nová koncepce, opět vyšší platy. Jenom v těch školách z toho tečou nervy na obou stranách katedry a tváře tvrdnou v bezmocném vzteku.

Lidé bděte. Vždyť stačí vyslovit: Věci veřejné, vypadněte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | čtvrtek 14.10.2010 9:25 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70

František Odstrčil

Odcházení

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68