Jak správný gazda nezadlužuje grunt.

Heslem našeho vládního spolku je, že správný gazda nezadlužuje svůj grunt. Svatá slova. Všechny její kroky jsou prý rozpočtově odpovědné, rázné a tvrdé (v evropském pásmu prý dokonce nevídané), vzdalující nás všechny od řeckých břehů. Bylo by to všechno pěkné. Kdyby to byla pravda.

Jak dokázal článek Petra Holuba na aktualne.cz jsme v podstatě okrádáni a obelháváni v přímém vládním přenosu. Jde jen a pouze o špatné investice. Vláda se na tomto poli nechová jako správný gazda, ale chová se minimálně nezodpovědně, když při 15 nejdražších investičních projektech dokázala vyrobit roční schodek ve výši 100 miliard korun.

To se pak chytrákovi Kalouskovi zvyšují daně a dělají škrty. Ber kde dokážeš. Vždyť střední třída a důchodci to jsou ty pijavace, které nás vedou do Řecka.

Výnosy z těchto geniálních investic si pak navíc připisují spokojení akcionáři pěkně hezky v teple daňových rájů.Už v příštím roste poletí na tato konta peníze ze sumiček, které stát bude posíláat bankám v rámci tzv. 2. pilíře důchodové reformy z pera génia Drábka. Částka? Pro Drábka pakatel. 20 miliard. Po další destiletí však fondy nebudou vyplácet zpět ani korunu. K tomu už dnes přitom fondy inkasují 15 miliard v rámci třetího pilíře penzijního připojištění, včetně státního příspěvek a daňových úlevy pro daňové poplatníky, kteří spoří, i pro jejich zaměstnavatele. Všechny penzijní fondy stojí mimo uzémni ČVeské republiky. Jakousi bílou vránou by snad mohla být Česká pojišťovna. jen dle jména a majitele Petra Kellnera. Jinak její mateřská firma CZI Holdings N.V. je registrována v Holandsku.

Další pochybné investice připadají na známé české firmy České dráhy a ČEZ. Za blahých časů ministra Řebíčka a Slámečky to byl život. Teď to všichni zaplatíme. Jen tu dráhy české pohltaly díky nim 13 miliard korun, které dle zjištění NKÚ, byly vydány na základě obcházení platných zákonů. Že by správný gazda nezadlužoval, ale jen obcházel? Investice Řebíčka a spol. do dálničních tankodromnů  a železničních koridorů byly navýšeny bezdůvodně o 55 miliard.

Hezky se hospodaří ČEZu, když své ztráty dotuje zvyšováním cen. Ztráty? Ale ano. Geniální investiční akce výstavba elektrárny Ledvice za bratru 36 miliard se minula cíle. Spuštění v letošním roce již není ani zbožným přáním. Tím je odklad o dva roky. Třeba se firmě ALSTOM do té doby podaří zprovoznit jakýsi kotel. Bylo by to prý na světě poprvé Třeba alespoň zápis do Guinessovy knihy přibude. Ale ani to ČEZu nestačí. Citujne aktualne.cz:

"Stejně málo výnosná zatím byla padesátimiliardová investice ČEZ do balkánských energetik. Státní energetický gigant si to mohl dovolit, protože ceny energií pro podniky a domácnosti rostou v Česku největším tempem v Evropě. Tuzemská vláda nechtěla využít zisky k efektivnějším investicím, anebo ke snížení cen elektřiny pro rodiny a malé podniky po vzoru Francie. Místo toho předala ČEZ a dalším energetickým firmám zdarma emisní povolenky za 50 miliard korun."

O dalším se mi už ani psát nechce, o hospodaření ve zdravotnictví, o ztrátách, díky české průhlednosti hospodaření na všech úrovních, z evropských fondů, a jiných hříších.

Chápu. Někdo to zaplatit musí. Ale kdo, když ne my, a když ne teď.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Odstrčil | pátek 20.4.2012 15:45 | karma článku: 25,65 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

František Odstrčil

Jako včela nektar.

27.2.2015 v 18:54 | Karma: 8,92

František Odstrčil

Sarajevo dnes a kdysi

21.7.2014 v 15:45 | Karma: 8,90

František Odstrčil

Půl párku, a co dál?

22.1.2014 v 15:00 | Karma: 10,70

František Odstrčil

Odcházení

21.12.2013 v 19:30 | Karma: 15,68