Starosta prosazuje nerovné podmínky podnikání v Janských Lázních

Starosta města Janské Lázně Ing. Jiří Hradecký se na zítřejším (28. 11. 2011) zasedání zastupitelstva chystá opakovaně prosadit smlouvu na 15 letý pronájem nejkvalitnějších nebytových prostor ve městě za podmínek mimořádně nevýhodných z hlediska hospodaření Janských Lázní.----------

Před několika týdny (7. 11. 2011) se mu tento krok prosadit nepodařilo, scházel mu jediný, šestý, hlas. Své tvrzení opírám o další návrh smlouvy, která byla zastupitelům paní tajemnicí rozeslána spolu s předpokládaným programem zítřejší schůze.
----------
Pro rekapitulaci: starosta usiluje o pronájem přízemí objektu čp. 85 Quissisana o výměře 185m2 o jejichž výjimečnosti jsem napsal ve svém příspěvku v zářijovém vydání měsíčníku Fontána. Každý z nás si mohl např. při nákupu v OD Kaufland v Trutnově povšimnout, jak velké prostory tam lékárna využívá. Když porovnám tamní pohyb zákazníků a jejich potřeby s velkorysou plochou, která je nyní panem starostou za směšně nízký nájem nabízena potenciálnímu provozovateli lékárny (ale spíše jen výdejny léků jak lze z pozměněného znění současného návrhu vyčíst. V původním návrhu byla formulace „výhradně lékárna“), nestačím se divit. 
----------

Uvedená fakta dále doložím konkrétním případem jiného pronájmu městských nebytových prostor pro komerční využití, který zastupitelstvo města nedávno (10. 10. 2011) rovněž schválilo. Šlo o místním i návštěvníkům dobře známou prodejnu Trio. Tehdy ovšem zastupitelé rozhodli plně v souladu s platnou Směrnicí města č. 10/2010, která ceny pronájmů stanoví a nikdo se nesnažil tato pravidla jakkoliv zpochybňovat!
----------

Následuje citace ze Zápisu č. 10/11 ze zasedání Zastupitelstva města Janské Lázně konaného dne 10 října 2011: „ … dne 22. 9. 2011 obdrželo město Janské Lázně žádost paní yyyy o prodloužení pronájmu nebytových prostor v čp. 15 – objekt Zdena za účelem pokračování provozování prodejny potravin o dalších pět let. … Starosta sdělil, že …v současné době je nájemné ve výši 76.685 Kč (tedy cca 6390 Kč/měsíc). Roční nájemné je stanoveno dle zmíněné směrnice pro provozní prostory 1.000 Kč za m² a pro skladové prostory 500 Kč za m². Zastupitelstvo města po projednání schválilo prodloužení pronájmu a uzavření dodatku k nájemní smlouvě č. 3/02 ze dne 29. 05. 2002 o pronájmu nebytových prostor v čp. 15 – Zdena mezi městem Janské Lázně a paní yyyy za účelem provozování prodejny potravin do 18. 10. 2016 a zmocňuje starostu města podpisem tohoto dodatku.“
----------

Nyní, v případě předmětných prostor v Quissisaně, by roční nájemné mělo podle návrhu smlouvy být 3000 Kč za měsíc. Co s toho plyne? Někomu jen za 3000 Kč/měsíc  a ještě předimenzovanou plochu k podnikání v jednom z finančně nejpřitažlivějších oborů-lékárenství a jinému prostory o poznání méně atraktivní a za 6390 Kč/měsíc? Znásobme rozdíl obou částek 180 měsíci a dostaneme nemalou částku, která pana lékárníka rozhodně potěší. Tak to je přece skandální!
----------

Pan starosta tímto (a zde samozřejmě nastupuje i odpovědnost všech zvolených zastupitelů) deklaruje, že podnikat v Janských Lázních může být pro toho či onoho opravdu velmi zajímavé, pokud si k vedení města najde správná vrátka. Dne 7. 11. 2011 vyjádřili svým hlasováním pro záměr stejný pohled na svět kromě něj a jeho švagra ještě další 3 zastupitelé.
----------

Jak tomu bude zítra a kdo s panem Ing. Hradeckým tentokrát vstoupí na tenký led, ukáže čas.

Autor: Jiří Franc | neděle 27.11.2011 18:23 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1368x