Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Emoce

Expect emotions! Očekávejte emoce! Tak zní hlavní slogan letošního fotbalového mistrovství Evropy. Čtvrtfinálové zápasy nabídly spoustu emotivních okamžiků. Každý se v nich ale zachoval poněkud jiným způsobem a ne každý dokázal nával endorfinů a andrenalinu ustát správným způsobem.

Chorvatský trenér Slaven Bilič před čtvrtfinálovým duelem s Tureckem proklamoval, že jeho hráči se nenechají zaskočit případným závěrečným finišem soupeře a budou se maximálně koncentrovat až do úplně poslední sekundy utkání. Na hřišti se 119 minut čekalo na gól. Dali ho Chorvati a na trávník společně s náhradníky a celým realizačním týmem vběhl s energií sobě vlastní i Slaven Bilič. Chorvati už se viděli v semifinále. A právě v této chvíli Bilič selhal. Nechal se unést vývojem zápasu. Místo aby své hráče uklidnil, vrátil je zpátky do reality a udělil důležité taktické pokyny, tak sám létal po hřišti a propadl totální extázi.  Právě on způsobil svým hráčům ztrátu koncentrace. Chorvati následně inkasovali vyrovnávací gól a dál už to znáte …. Po zápase se ale Bilič zachoval jako pořádný chlap. Žádná slova o smůle, žádné vykrucování, ale zcela objektivně zhodnotil dramatický souboj.

O den později se Nizozemci nestačili divit, co že to s nimi Rusové provedli. Dokonalé k. o. v prodloužení poslalo „oranjes“ domů.  Mužstvo, které ve skupině neztratilo ani bod a nastřílelo v ní dohromady devět gólů, se nestačilo divit. Nizozemci měli plné právo být zklamaní. Jejich trenér Marco van Basten se ale ukázal jako velý profesionál a opravdový gentleman. Po utkání zavítal do ruské kabiny a hráčům i trenéru Hiddinkovi pogratuloval k výbornému výkonu a postupu. Ne každý umí podobně přijmout porážku….

A do třetice příběh z posledního čtvrtfinálového klání Španělsko – Itálie, které příliš fotbalové krásy nepobralo. Hodně se ale do jeho historie zapsal střídající Ital Antonio di Natale, jehož příběh začal v okamžiku, kdy se jako střídající hráč dostal na hřiště v průběhu druhého poločasu. Výkonem zapadl do italské šedi, ale v prodloužení si proti sobě poštval nejen španělské, ale i všechny další nezávislé fanoušky. U postranní čáry se ocitl v osobním souboji se stoperem Marchenou, při němž upadl na trávník mimo hrací plochu. Do simulování bolesti vložil více hereckého talentu než bylo zdrávo a cukavými pohyby se v poloze ležmo přesunul do hřiště. Rozhodčí Fandel hru přerušil, ale di Nataleho žlutou kartou za nesportovní chování nepotrestal. Jenže ten pravý trest na di Nataleho teprve čekal a připravil mu ho sám italský trenér Roberto Donadoni. Při každém di Nataleho kontaktu s míčem diváci pískali a Donadoni i tak poslal útočníka z Udine do penaltového rozstřelu. Fanoušci mu opět dali najevo svou nelibost a di Natale svůj pokus neproměnil.

EURO 2008 tedy emocemi rozhodně nešetří. A to nás ještě čekají tři vypjaté zápasy.


Jiří Nikodým

Autor: EuroPrima Fotbal | úterý 24.6.2008 12:08 | karma článku: 11,63 | přečteno: 2021x
  • Další články autora

EuroPrima Fotbal

Euro dál baví

Již před turnajem jsme nadnesl, že Euro je pro mě mnohem přívětivější a zajímavější než třeba Mistrovství světa. Zápasy jsou evropskému fanouškovi jaksi bližší, celou akci provází povětšinou pohodová atmosféra. Ale hlavně, k vidění je skvělý fotbal.

23.6.2008 v 16:10 | Karma: 8,40 | Přečteno: 1492x | Sport

EuroPrima Fotbal

Šok? Pouze na první pohled.

Včera večer jsem byl z komentátorského stanoviště (asi 10 metrů od trenéra Hiddinka) svědkem utkání Nizozemsko – Rusko, které mělo dle výsledků a předvedené hry ve skupinách mít jasného vítěze, mužstvo Nizozemska. To, proč těmto prognózám neodpovídal výsledek, ale především předvedená hra bude určitě předmětem úvah fotbalových odborníků, ale vzhledem k několika aspektům i psychologů a fyziologů. Ve fotbalu jsem toho zažil již hodně, proto se nebojím považovat za fotbalového odborníka. Pokusím se tedy vypracovat vlastní analýzu příčin tohoto, pro mnohé šokujícího výsledku.

23.6.2008 v 12:53 | Karma: 13,51 | Přečteno: 2388x | Sport

EuroPrima Fotbal

Löw? Mistr taktiky.

Na EURO 2008 jde do tuhého. Dnešním utkáním začíná vyřazovací část a na atmosféře před i během utkání to bylo znát. Při neúspěchu totiž odpadla možnost nápravy, která byla ve skupině. Na tribunách byli v jasné převaze němečtí příznivci, kteří to sem do Basileje mají opravdu pár kilometrů. Jsem tady jako spolukomentátor, ale profesí jsem trenér, proto pro mě bylo tohle utkání velmi inspirativní a jak z titulku lze odvodit, pro mě kromě hráčů Německa byl vítězem i jejich trenér Joachim Löw. Ne proto, že musel utkání sledovat z tribuny (nesměl ani o přestávce do kabiny nebo být ve spojení se střídačkou), ale především připravil výbornou taktiku, která na Portugalce platila.

20.6.2008 v 18:09 | Karma: 6,24 | Přečteno: 917x | Diskuse| Sport

EuroPrima Fotbal

Není hvězda jako "hvězda"

Po včerejším večerním utkání mi nedá, abych si dovolil jedno zásadní srovnání obou mužstev, i když se to vlastně bude týkat jednotlivců.

18.6.2008 v 17:52 | Karma: 6,53 | Přečteno: 710x | Diskuse| Sport

EuroPrima Fotbal

Zranění válí

Víte jak se stát hvězdou fotbalového ME? Jeden nápad pro hráče by tu byl. Musejí se šetřit. Podle mě zatím na šampionátu nejlépe hrají ti, kteří v zápasech za svůj klub v sezóně často chyběli.

18.6.2008 v 15:40 | Karma: 9,14 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  17:04

V Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou se v neděli odpoledne zranilo po úderu blesku několik...

„Už nechci tu bolest.“ „Miluju milovat.“ Jak vypadá život na dětské psychiatrii

2. června 2024

Premium Žádné mříže ani hrozivé zvuky zevnitř. Oddělení číslo 28 v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice,...

Německá policie dopadla muže, který postřelil těhotnou i lidi v kadeřnictví

2. června 2024  16:21

Policie v Porúří na západě Německa dopadla muže, který podle ní v sobotu dopoledne na dvou místech...

Déšť škodí na západě Čech. Muže vytáhl z Úhlavy vrtulník, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  16:17

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1919x
Zápisník reportéra z fotbalového svátku EURO 2008.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články